Tengeri drónnal támadtak meg egy orosz tankert a Krím közelében

2023. augusztus 5. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Kercsi-szoros közelében tartózkodó orosz felségjelzésű tankert ért tengeridrón-csapás péntek éjjel, a BBC közlése szerint. Az esetről készült felvételen jól látható, amint az Ukrán hadsereg által is használt, nagy sebességgel mozgó, jelentős rombolóerejű hadieszköz megközelíti a hajót, majd a felvétel megszakad az ütközés pillanatában.

A tartályhajó gépterme megrongálódott, de később orosz tisztviselők az esetről azt mondták, hogy a támadásnak nem voltak sérültjei a fedélzeten tartózkodó 11 fős legénység tagjai közül. A hajóhoz jelenleg két vontatóhajó közelít, hogy megkezdjék a mentését, és orosz állami források szerint a robbanások a vízvonal közelében ütöttek lyukakat a hajótesten.

Ukrajna nyilvánosan nem kommentálta a történteket, de a brit napilap ukrán biztonsági szolgálattól származó információi szerint a támadást az ukrán hadsereg a SBU-val, vagyis az ukrán biztonsági szolgálattal közösen hajtotta végre és ezúttal is olyan, több mint 400 kilogramm robbanóanyaggal megrakott úszó drónt használtak, mint néhány napja, amikor a szintén a Fekete-tengeren tartózkodó Olenegorszkij Gornyak hadihajót támadták meg és tették harcképtelenné.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett tisztviselője ellentétes állítást fogalmazott meg a támadás következményeiről, amikor Telegram-csatornáján azt írta, hogy a hajó legénységének több tagja megsérült a fedélzeti ablakok kitörése miatt. Mint hozzátette, a Krím-félszigetről is látható volt a hajón történt robbanás. Az autópálya-információs szerint a Kercsi híd forgalmát körülbelül három órára leállították a támadás miatt, majd a forgalom szombat hajnalban újraindult.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!