Prigozsin Belaruszba megy, a Wagner-csoportot nem vonják felelősségre, mondják az oroszok

2023. június 24. – 07:26

frissítve

Prigozsin Belaruszba megy, a Wagner-csoportot nem vonják felelősségre, mondják az oroszok
A Wagner-csoport fegyveresei állnak egy rosztovi épület erkélyén – Fotó: Roman Romokhov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője péntek este büntetőakciót indított az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta.
  • Prigozsin Moszkva felé indult katonáival, hogy „megbüntesse” az érintetteket, mindenek előtt Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, de azt állítja, hogy nem puccsra készül.
  • A Wagner-csoport Rosztovban elfoglalta a legfontosabb katonai létesítményeket, innen Voronyezsen keresztül Moszkva felé indultak el.
  • Vlagyimir Putyin tévébeszédet mondott, és árulásról beszélt. Prigozsin visszautasította a vádat, és kijelentette, hogy nem fogják megadni magukat az elnök utasítására.
  • A Rosztov és Moszkva között található régiók sorra mondják le a nyilvános rendezvényeiket, és felszólítják a lakosokat, hogy lehetőleg tartózkodjanak az otthonaikban.
  • Több régióban, köztük Moszkvában is terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe.
  • Szombat este Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bejelentette, hogy egész napos tárgyalás után megállapodott Prigozsinnal arról, hogy leállítják a Moszkva felé tartó zsoldosokat.
  • A Kreml szerint Prigozsin Belaruszba utazik, ahol nem vonják felelősségre a történtekért.

Az orosz Duma (parlamenti alsóház) képviselői kiálltak Putyin mellett. Az elnöke úgy nyilatkozott, a Wagner-zsoldosok előtt egyetlen helyes út van, a saját népükkel kell lenniük, meg kell védeniük a hazájukat, és követniük kell az orosz elnök parancsait.

Támogatását fejezte ki az orosz Szövetségi Tanács is (parlamenti felsőház), teljes mértékben ott állnak Putyin mögött. (TASZSZ)

A terrorellenes hadműveleti rendszer bevezetése miatt egy héttel elhalasztották a diplomaosztó ünnepségeket, és az iskolai ballagásokat is a moszkvai Gorkij parkban. A rendezvények jövő szombaton, július 1-én ugyanebben az időben lesznek megtartva.

(TASS)

Néhány órával azután, hogy Moszkvában különleges terrorellenes biztonsági intézkedéseket vezettek be, az orosz Terrorellenes Tanács kiterjesztette az intézkedéseket a teljes moszkvai régióra és a voronyezsi régióra is. Ezzel kiterjesztett jogköröket adtak a hatóságoknak: belenézhetnek magánbeszélgetésekbe és lelőhetik az internetet is. A rendkívüli jogkörökről bővebben itt írtunk.

(CNN)

Rendfenntartók állnak őrt egy városszéli úton a terrorellenes rendelkezések bejelentése után Moszkvában 2023. június 24-én – Fotó: Reuters
Rendfenntartók állnak őrt egy városszéli úton a terrorellenes rendelkezések bejelentése után Moszkvában 2023. június 24-én – Fotó: Reuters

Titkosszolgálati jelentést tett közzé a brit védelmi minisztérium a Twitteren. Az alábbi megállapítások szerepelnek benne:

  • 2023. június 24-én a kora reggeli órákban a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium közötti viszály nyílt katonai konfrontációvá fajult.
  • A Prigozsin által „szabadságmenetként” (más források szerint „igazságmenet”) jellemzett műveletben a Wagner-csoport erői legalább két helyen beléptek Oroszország területére a megszállt Kelet-Ukrajnából.
  • Rosztovban Wagner-csapatok szinte biztosan elfoglaltak kulcsfontosságú védelmi helyszíneket, köztük azt a főhadiszállást, amely Oroszország ukrajnai katonai műveleteit irányítja.
  • További Wagner-egységek vonulnak észak felé Voronyezsi területen keresztül, és szinte biztosan Moszkva felé igyekeznek. Mivel nagyon kevés bizonyíték van a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti harcokra, néhányan valószínűleg passzívak maradtak, és engedtek a Wagnernek.
  • Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulása szempontjából. A jelenlegi helyzet az utóbbi idők legjelentősebb kihívását jelenti az orosz állam számára.

Megjelent egy videó a Telegramon Prigozsin és Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettes rosztovi egyeztetéséről. Ezen Prigozsin egyebek mellett arról beszél, hogy a Wagner-csoport három katonai helikoptert is lelőtt, akik szerinte „civil célpontokat támadtak”. Később egy katonai blogger, aki állítólag az orosz légierőnél szolgál, megerősítette a hírt a Telegramon. Szerinte két Mi-8MTPR és egy Mi-35 helikoptert lőttek le.

(Mediazona)

A Voronyezs és Moszkva között félúton fekvő Tula városában is törölték a nyilvános rendezvényeket, írja a TASZSZ. Korábban a Moszkva irányába vonuló Wagner-katonák hírére több városban is hasonlóan döntöttek a katonák feltételezett útvonala mentén.

Rövid televíziós beszéddel lépett fel az elnök azután, hogy a Kreml bizalmas szakácsából hadúrrá lett Jevgenyij Prigozsin fellázadt az orosz katonai vezetés ellen.

Az elnök árulásról beszélt, amellyel hátba akarják szúrni az országot, halálos veszélyt hozva a nemzetre. Elkerülhetetlen felelősségrevonásról beszélt, de elismerte, hogy a bevezetett terrorelhárítási akció az Ukrajnához közeli Rosztov-na-Donuban még nem ért célt – ebben a városban a Prigozsin által alapított Wagner magánhadsereg szállt meg fontos pontokat.

Putyin beszéde valójában nem sugárzott erőt, azonnali felelősségre vonást ígért ugyan, de nem tűnt úgy, hogy az általa anarchiának nevezett helyzet – itt a történelmi szmúta szót használta – szerinte valójában könnyedén megelőzhető lenne.

Rendőrök az utcán Rosztovban, a háttérben füst száll fel a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központjából – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Rendőrök az utcán Rosztovban, a háttérben füst száll fel a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központjából – Fotó: Anadolu Agency / AFP

A Wagner átvette az irányítást katonai létesítmények felett Voronyezsben, írja a Reuters egy orosz védelmi forrásra hivatkozva. A Reuters egyelőre nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést, azonban a Wagner-csoport is erről írt a Telegramon. A város 500 kilométerre délre fekszik Moszkvától.

Most, hogy Moszkva terrorizmus elleni intézkedéseket vezetett be, a hatóságoknak például ilyen kiterjesztett jogkörei lettek:

  • Megállíthatják a civileket az utcán, hogy mutassák be személyi igazolványukat, és őrizetbe vehetik őket, ha az nincs náluk.
  • Bírósági végzés nélkül lehallgathatják a telefonbeszélgetéseket és elolvashatják a magánüzeneteket.
  • Minden rendelkezésre álló járművet használhatnak elsősegélynyújtásra és gyanúsítottak üldözésére.
  • Leállíthatják a robbanóanyagokat, vegyi anyagokat vagy radioaktív anyagokat előállító ipari létesítményeket.
  • Lelőhetik a telefonszolgáltatásokat és az internetszolgáltatást is, ezzel tehát a kommunikációt és információszerzést nehezíthetik.
  • Bírósági engedély nélkül beléphetnek akár magánterületekre is. (Meduza)

Az M-4 „Don” autópálya több mint 300 kilométere le van zárva Voronyezs régióban, közölte a helyi kormányzó a Telegramon.

A rosztovi autópályán keresztbe állt egy tank, így blokkolja a közlekedést. A pontos hely egyelőre nem ismert.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon üzent a Wagner-tagjainak. Ilyeneket:

  • Megtévesztve belekeveredtetek Prigozsin bűnös vállalkozásába, és részt vesztek egy fegyveres felkelésben.
  • Sok bajtársatok már rájött a hibájára, és segítségért fordulnak, hogy biztonságban visszatérhessenek állandó bevetési helyükre.
  • Segítünk minden harcosnak és parancsnoknak, aki hozzánk fordul.
  • Kérünk mindenkit, hogy legyen észnél, és vegye fel a kapcsolatot a védelmi minisztériummal és a rendfenntartó erők tagjaival.
  • Garantáljuk a biztonságotokat.

Putyin szakácsa becenéven ismerték a Kreml kulisszái mögött Jevgenyij Prigozsint, aki a hatalom csúcsán előbb az étkeztetésért felelős bizalmi ember volt, később szürke eminenciásként netes trollhadsereget, majd valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal. Ezeket a projekteket korábban titkolta, ám az ukrajnai háború alatt a nyilvánosság elé lépett, mindezeket nyíltan vállalva. Hogy ki is az a Prigozsin, arról itt írtunk korábban.

Jevgenyij Prigozsin bemutatja Vlagyimir Putyinnak az egyik iskolai közétkeztetést ellátó konyhát Szentpétervár külterületén 2010. szeptember 20-án – Fotó: Alexey Druzhinin / Sputnik/ AFP
Jevgenyij Prigozsin bemutatja Vlagyimir Putyinnak az egyik iskolai közétkeztetést ellátó konyhát Szentpétervár külterületén 2010. szeptember 20-án – Fotó: Alexey Druzhinin / Sputnik/ AFP

Rosztov és Voronyezs után Lipeck is törölte a nyilvános rendezvényeit. Lipeck Voronyezs felett, Moszkva irányában található.

Voronyezsben szintén töröltek minden nyilvános rendezvényt. A Telegramon a helyi kormányzó, Alekszandr Guszev azt írta, a helyzet stabil, és mindenkit nyugalomra intett.

Voronyezs úgy félúton van Rosztov és Moszkva között.

Vlagyimir Putyin hamarosan beszélni fog, jelentette be a szóvivője, Dimitrij Peszkov a TASZSZ szerint.

Moszkva polgármestere terrorizmus elleni intézkedéseket jelentett be, hogy „megerősítsék a biztonsági intézkedéseket”. Eszerint erősebb forgalomellenőrzést vezettek be, és a nyilvános eseményeket is korlátozhatják. Szergej Szobjanyin ebben a moszkvaiak megértését kérte.

Egy Wagner-videóban, ami állítólag Rosztov katonai főhadiszállásán készült, Prigozsin azt állítja, hogy a város katonai létesítményei, beleértve a repülőteret is, ellenőrzés alatt vannak. „A harci munkára induló repülőgépek a szokásos módon, gond nélkül elindulnak. Az orvosi járatok a szokásos módon indulnak. Mindössze annyit tettünk, hogy átvettük az irányítást, hogy egy légi támadás ne ránk csapjon le, hanem az ukrán irányba”, mondta a Wagner-vezér.

Szerinte egyébként a Wagner-csoport rosztovi akciói nincsenek hatással az orosz-ukrán háborús helyzetre, és figyelmeztette a nézőit, hogy ne higgyenek az orosz hatóságoknak, ha azt sugallják, hogy a Wagner-csoport miatt ment valami rosszul a fronton.

A rosztovi polgármester, Vaszilij Golubev arról ír a Telegramon, hogy minden hétvégére tervezett nyilvános rendezvényt lemondtak Rosztovban.

Emellett azt is írja, a városi közlekedés működik, de a városközpontban vannak elterelések. Az elővárosi vasúti közlekedés is rendben működik.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője a Meduza szerint Rosztovban találkozott Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettessel és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkari főnök helyettesével.

A portál szerint nekik Prigozsin azt mondta, hogy a Wagner-harcosok „blokkolni fogják Rosztov városát”, és Moszkvába mennek, amíg a Wagner-csoport „el nem kapja” Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Egy videofelvételen Jevgenyij Prigozsin találkozik Junusz-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszterhelyettessel az orosz fegyveres erők déli katonai körzetének főhadiszállásán, az oroszországi Rosztoban, a 2023. június 24-én – Fotó: Reuters
Egy videofelvételen Jevgenyij Prigozsin találkozik Junusz-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszterhelyettessel az orosz fegyveres erők déli katonai körzetének főhadiszállásán, az oroszországi Rosztoban, a 2023. június 24-én – Fotó: Reuters

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldosok vezetője pénteken olyan kijelentéseket tett, miszerint az ukránok nem is voltak agresszívek, csak az orosz vezérkar és az oligarchák akartak háborúzni, Vlagyimir Putyin elnököt megtévesztik, Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert pedig bíróság elé kéne állítani.

Állítása szerint miután ezeket a kijelentéseket tette, az orosz sereg megtámadta a Wagner-csoport ukrajnai állásait, és több katonája meghalt. A támadásról közzétettek egy videót, de egyes orosz hírforrások elemzése szerint a csapásról készült videó szinte biztosan megrendezett.

Az állítólagos támadás után Prigozsin figyelmeztetett, hogy csapatai elindulnak egy „igazságmenetre”, hogy megbüntessék Szergej Sojgu védelmi minisztert, és felszólította a hadsereget, hogy ne tanúsítsanak ellenállást. A hajnali órákra a Wagner-csoport Rosztov környékén volt, ahol állítólag összecsapások is történtek az orosz fegyveres erőkkel.

Moszkvában a péntek esti órákra fokozták a biztonsági intézkedéseket, és az összes fontosabb létesítményt, állami hatóságot és közlekedési infrastruktúra létesítményeit fokozott őrizet alá helyezték.

Vlagyimir Alekszejev altábornagy, az orosz titkosszolgálat tisztviselője azzal vádolta a Wagner-zsoldosokat, hogy államcsínyt követnek el. Prigozsin tagadta, hogy államcsínyre készülne, de az orosz terrorelhárítás már büntetőeljárást helyezett kilátásba ellene. Ha elfogják, 12 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Már Putyin is tud a büntetőeljárásról és az egész Prigozsin-ügyről.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondása szerint szombat hajnalban robbanások történtek Kijev központi Szolomjanszkij kerületében.

„A Szolomjanszkij kerületben rakétadarabok értek egy 16 emeletes épület felső emeleteit. A felső emeleteken füst van. Az egyik áldozatot a helyszínen ellátták, egy másikat kórházba szállítottak. Az épületben nincs tűz. Mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak” – írta Klitschko a Telegramon. A városban a légiriadó is megszólalt.

(CNN)

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta.
  • Prigozsin „igazságmenetet” szervez az érintettek megbüntetésére, de azt állítja, hogy nem puccsra készül.
  • Az orosz terrorelhárítás eljárást indított ellene, Moszkvában fokozták a biztonsági intézkedéseket. A katonákat felszólították, hogy ne csatlakozzanak Prigozsinhoz.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt is tagadta, hogy igazak lennének azok az információk, amelyek szerint az orosz hadsereg csapást mért a Wagner-csoport állásaira.
  • Az ukránok szerint az ellentámadás fő része „még hátravan”, a hadművelet eddigi célja a „csatatér kialakítása” volt, és az orosz védelem gyenge pontjainak szondázása.
  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, az ukrán fegyveres erők ellentámadási műveletei több területen is folytatódnak.
  • Az FSZB állítása szerint radioaktív anyagot akart kicsempészni Oroszországból egy ukránbarát csoport.
  • Az ukrán légvédelem közlése szerint a péntekre virradó éjszaka megsemmisítettek 13 orosz rakétát, amelyek egy nyugat-ukrajnai katonai repülőteret vettek célba.
  • A brit védelmi minisztérium jelentés eszerint Oroszország több védelmi intézkedést is végrehajtott a Fekete-tengeri Flotta bázisaként szolgáló szevasztopoli kikötőben.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják részletesen elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!