Az ukránok kiszorítanak minket, vérben fürdünk – keményen bírálta az orosz vezetést a Wagner-vezér

2023. június 23. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője keményen bírálta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és a vezérkart. Többek között azt mondta, hogy az orosz tisztviselők akarták a háborút, az oligarchák pedig pénzt akartak keresni.

Prigozsin azt is kijelentette, hogy az ukránok semmit nem csináltak a Donbaszban, ami oka lett volna a háborúnak. „Február 24-én semmi rendkívüli nem történt. Most az orosz védelmi minisztérium megpróbálja megtéveszteni a társadalmat, megpróbálja megtéveszteni az elnököt, és olyan történetet kreálni, hogy Ukrajna agresszív volt, és az egész NATO-blokkal együtt próbáltak megtámadni minket” – mondta.

Prigozsin sokadszorra bírálta az orosz hadsereget is, amely nem képes nagyszabású harci műveletek végrehajtására. Szerinte a tábornokok „kitüntetésekkel díszítik magukat, mint a karácsonyfát”. Sojgut azzal vádolta meg, hogy a háború első napjaiban a hadsereg legütőképesebb részét, „orosz katonák ezreit ölték meg”.

„Sojgu elbújt. Sehol sem lehetett látni. Remegő öregember volt. Azon gondolkodott, hogyan lehetne kijutni ebből a helyzetből. És abban a pillanatban a történelem szemétdombjára kellett volna dobni, és bíróság elé állítani, és megbüntetni azért, hogy már akkoriban több tízezer életet tett tönkre”

– mondta Prigozsin, aki az orosz vezérkart és annak vezetőjét, Valerij Geraszimovot is bírálta a vezetés hiánya miatt.

„Még mindig abban reménykednek, hogy megnyerhetik ezt a háborút. De mivel nincs vezetés, nincsenek katonai sikerek, a védelmi minisztérium vezetése gondosan becsapja az elnököt, és az elnök olyan jelentéseket kap, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Két jelentés készül: az egyik a helyszínen, a másik az elnök asztalán. És ezért hallunk napok óta 60 megsemmisített Leopardról, 3000 megölt ellenséges katonáról...” – mondta a videóban.

„Az orosz hadsereg most visszavonul a zaporizzsjai és a herszoni fronton. Az ukrán fegyveres erők kiszorítják az orosz hadsereget. Vérben fürdünk. Senki sem biztosít tartalékokat. Nincs irányítás.”

Prigozsin nem sokkal később újabb videóban meggyanúsította az orosz vezetést, hogy megtámadták a Wagner-csoport állásait, és több katonája is meghalt – írja a Sky News. Azt ígérte „megbünteti azokat, akik tönkretették több tízezer orosz katona életét”. Figyelmeztetett, hogy csapatai megindulnak, hogy megbüntessék Szergej Sojgu védelmi minisztert – és felszólította a hadsereget, hogy ne tanúsítson ellenállást.

„Arra kérek mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, ne engedjenek a provokációknak, és maradjanak a házaikban. Ha lehet, azok, akik az utunk mentén laknak, ne menjenek ki. Miután befejeztük, amit elkezdtünk, visszatérünk a frontvonalba, hogy megvédjük a hazánkat. Az elnöki hatalom, a kormány, a Belügyminisztérium, a Rosgvardia és más hivatalok a korábbiak szerint működnek tovább” – jelentette ki.

Prigozsin ragaszkodott hozzá, hogy nem puccsot indít, hanem egy „igazságmenetet”, és hogy nem fogják zavarni az orosz fegyveres erőket – írja a Meduza.

Közben az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy igazak lennének azok az információk, amelyek szerint az orosz hadsereg csapást mért a Wagner-csoport állásaira.

„A közösségi oldalakon Jevgenyij Prigozsin nevében terjesztett valamennyi üzenet és videófelvétel, amely egy, a minisztérium általi, a Wagner-csoport hátsó táboraira mért állítólagos »csapásról« szól, nem felel meg a valóságnak, és provokációnak minősül” – áll a tárca péntek esti közleményében.

(Pravda, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!