Ha az első fordulóban eldől a török elnökválasztás, Erdoğan biztosan veszít

Legfontosabb

2023. május 13. – 16:11

Ha az első fordulóban eldől a török elnökválasztás, Erdoğan biztosan veszít
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Can Selcuki török közvélemény-kutatóval interjúztunk Isztambulban a török választások előtt. Szerinte az adatok alapján világos: vagy az ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu nyer az első fordulóban, vagy senki, Recep Tayyip Erdoğan elnöknek legfeljebb az esetleges második fordulóban lehet esélye.
  • A két komoly jelölt mellett volt két 2-3 százalékra mért kis jelölt is, akik közül az egyik az utolsó pillanatban lépett vissza. Az első fordulót az ő szavazóik dönthetik el.
  • Törökországban hagyományosan elég pontosak a közvélemény-kutatások, az általában legpontosabb kutatóintézet most 7 százalékos ellenzéki előnyt mér, más intézetek viszont Erdoğan győzelmét várják.

“A közvélemény-kutatások alapján vagy az ellenzéki jelölt nyeri meg a vasárnapi török választásokat, vagy senki, és két hét múlva második fordulót kell majd tartani” – mondta el a Telexnek Can Selcuki török közvélemény-kutató. A Türkiye Raporu nevű kutatócég igazgatójával Isztambulban interjúztunk két nappal a választások előtt.

Törökországban vasárnap tartanak parlamenti és elnökválasztást, amelyen húsz év után először komoly kihívója van Recep Tayyip Erdoğannak és az őt támogató pártszövetségnek. Kemal Kılıçdaroğlu ellenzéki jelölt mögött baloldali, török nacionalista és kurd pártok is felsorakoztak, míg Erdoğant a jobboldali-konzervatív pártok támogatják.

A kampány elején a közvélemény-kutatók Kılıçdaroğlu jelentős előnyét mérték, akkor úgy tűnt, hogy az ellenzéki jelölt az első körben behúzhatja a választást. Áprilisra azonban Erdoğan behozta a lemaradását, akkor nagyon szorosnak látszott a várható eredmény. A választás előtti közvélemény-kutatások egy része most megint Kılıçdaroğlu nagy előnyét mutatják, van olyan, amelyik szerint már az első körben is nyerhet.

A 2014-ben és 2018-ban is nagyon pontos ORC legutolsó közvélemény-kutatása szerint Kılıçdaroğlu most 7 százalékkal vezet. Vannak más kutatóintézetek, amelyek Erdoğan győzelmét jósolják, de ezek közül nincs olyan, ami az utolsó két választás előtt kiadott volna pollokat. A választási kilátásokról kérdeztük Can Selcukit, az ő gondolatait pontokba szedve közöljük.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

1. Elolvadt a kisebb jelöltek támogatottsága, ettől szorosabb lett a választás

„Minden országban van egy tendencia arra, hogy a választók a győzelemre esélyes jelöltek felé húznak. Ez nálunk sincs másképp, látszik, hogy az utolsó hetekre nagyon lecsökkent a harmadik jelöltek támogatottsága" – mondta el nekünk Selcuki. A választáson Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kılıçdaroğlu mellett két jelentéktelenebb induló is volt: Muharrem İnce egykori baloldali politikus és a szélsőjobboldali Sinan Oğan. İnce azonban négy nappal a választások előtt visszalépett.

2. Az ő szavazóik dönthetnek

Törökországban hagyományosan kevesen gondolják meg magukat a választások előtt az utolsó pillanatban, meglepetés az utóbbi húsz évben nem nagyon volt. Az utolsó méréseket még İnce visszalépése előtt készítették, ezekben a két kis jelölt összeadott támogatottsága 5 százalék körül alakult. Lehet, hogy Kılıçdaroğlu nélkülük is nyerne, de könnyen lehet az is, hogy az ő szavazóikon múlik majd az első forduló. Azt, hogy ők végül hogy fognak dönteni, nagyon nehéz bemérni, főleg, hogy İnce neve a visszalépése ellenére már a szavazólapon marad.

3. Hagyományosan pontosak a közvélemény-kutatások

Törökországban hagyományosan pontosak szoktak lenni a közvélemény-kutatások, ez a 2014-es és a 2018-as elnökválasztáson is látszott. Selcuki szerint ennek több oka van, az egyik, hogy a részvétel nagyon magas szokott lenni, ezért nincs nagy különbség a válaszolók és a végül szavazók között. A másik, hogy a törökök nyíltan beszélnek a politikáról, így nagyon könnyű telefonos közvélemény-kutatásokat végezni. Nincs tehát az a probléma, mint Magyarországon, hogy tíz emberből csak egy válaszol, ami rendkívül torzítja az eredményeket.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

4. Az egyre több kurd nem biztos, hogy egyre több kurdpárti szavazót jelent

Törökországon belül folyamatosan nő a kurdok aránya, választásról választásra egyre nagyobb szeletét teszik ki a szavazóknak. Rákérdeztünk Selcukinél, hogy ez mennyiben befolyásolhatja az eredményt, amire azt válaszolta: ”A demográfiai változás minden országban befolyásolja a szavazói magatartást, ez látszik az USA-ban is, ahol bizonyos államokban már többen beszélnek spanyolul, mint angolul. De ugyanemiatt lehet Írországnak és az Egyesült Királyságnak is indiai származású miniszterelnöke.

Nem gondolom viszont, hogy a kurdok növekvő aránya mindenképpen a kurdokat képviselő HDP/YSGP erősödéséhez fog vezetni. Az a párt, amellett, hogy baloldali, elég nacionalista politikát folytat. Törökország nem törzsi társadalom, ez nem úgy megy, hogy a kurdok a kurd pártra, a törökök pedig a török pártra szavaznak. A kurdok egy sokszínű közösség, akik közül sokan Erdoğant, sokan pedig Kılıçdaroğlut támogatják.

5. Az első fordulóban vagy Kılıçdaroğlu nyer, vagy senki

Az utolsó komolyan vehető közvélemény-kutatások alapján gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy Erdoğan megnyerje az elnökválasztás első fordulóját – mondta nekünk Selcuki. Ahogy korábban is írtuk, a törökök nem az utolsó pillanatban szoktak arról dönteni, kire szavaznak. A legtöbb, Selcuki szerint komoly kutatásnál pedig messze a hibahatáron kívül van, hogy Erdoğannak meglegyen az 50 százalék. Szerinte még ha jelentősen alul is mérik őt, az első fordulós győzelemre nincs esélye.

6. A második kör viszont még bizonytalan

Törökországban a mostani elnöki rendszer vezetése óta még egyszer sem tartottak második fordulót, Erdoğan ugyanis 2014-ben és 2018-ban is 50 százalék fölötti eredménnyel nyert már az első fordulóban. Pont ezért nagyon nehéz megmondani, mennyit és hogyan változhat a szavazók véleménye a két választás között.

A mostani, Selcuki szerint komoly közvélemény-kutatások szerint Kılıçdaroğlu 6-7 százalékkal nyerné a második fordulót. Selcuki viszont kiemeli, hogy a hibahatárok miatt ez lehet akár 3 százalék is, amit meg lehet fordítani két hét alatt. Ő ezért a második fordulóval kapcsolatban nem akar semmit jósolni, erről az első forduló után lehet érdemben beszélni – már ha akkor Törökország elnökét nem Kemal Kılıçdaroğlunak hívják.

Ezerrel megy a kampány

Vasárnap Törökországban a kormánypártok és az ellenzék szerint is sorsfordító választást tartanak, amelyre mindkét oldal brutális kampányhajrával készül. A városok utcái tele vannak aktivistákkal, óriásplakátokkal, hangszórós kampánybuszokkal és pártzászlókkal, egymást érik a pártesemények.

Nemrég ellátogattunk egy ankarai kormánypárti kampányrendezvényre, ahol Erdoğan hívei arról beszéltek, miért szavaznának a mostani elnökre. Az erről szóló videónk itt nézhető meg:

Isztambulban és Ankarában 2-2 tudósítóval vagyunk jelen, igyekszünk a kampány legfontosabb eseményeiről mind beszámolni. A török választásról szóló cikkeinket ezen a linken lehet böngészni. A török és a magyar ellenzék hasonlóságairól és különbségeiről, a vasárnapi esélyekről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, a választást meghatározó gazdasági helyzettel pénteken egy podcastadásban foglalkoztunk részletesen, szombaton pedig helyszíni riportban mutattuk be, mit gondolnak Isztambulban a helyiek a rekordmagas inflációról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!