A tét, hogy véget ér-e az Erdoğan-korszak

Legfontosabb

2023. május 12. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap Törökországra figyel a világ: sokak szerint az elmúlt évszázad legfontosabb török választását tartják a 85 milliós, geopolitikailag is fontos szerepet betöltő országban. Egyelőre nyitott kérdés, hogy hatalmon marad-e a húsz éve egyre autoriterebb módszerekkel irányító Recep Tayyip Erdoğan, vagy győz az ellenzék. A Téma podcast heti adásában a török gazdaság és politika a beszélgetés tárgya, Brückner Gergő vendége Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája volt.

A török választás kimenetelében minden elemzés szerint fontosak lesznek a gazdasági szempontok: a legszélesebb körben ismert ottani jelenség a líra drasztikus leértékelődése és a brutális infláció, de más strukturális problémákkal is küzd Erdoğan rendszere.

A közvélemény-kutatások szerint nagyjából megjósolhatatlan, ki nyer vasárnap, a regnáló elnök a hátránya ledolgozására olyan klasszikus, a választók lekenyerezésére irányuló módszereket is bevet, mint a közalkalmazottak utolsó pillanatos béremelése. A fejleményekről élőben beszámolunk majd: Isztambulban és Ankarában is ott vannak a választásról beszámoló tudósítóink, helyszíni riportokért és elemzésekért érdemes lesz a napokban olvasni a Telexet.

Móró Tamással – aki korábban a Telexen is többször írt a török helyzetről – arról beszélgetett Brückner Gergő, hogy milyen háttérrel zajlik a fontos választás, milyen kimenetek lehetségesek a gazdasági nehézségek mellett idén súlyos természeti katasztrófával sújtott országban, és mik a tétjei a választás eredményének.

A Telex podcastok csatornájára itt lehet feliratkozni.

Az adásban többek között szóba kerül:

  • Miért olyan fontos Törökország geopolitikai és világgazdasági szempontból, miért figyelünk a török választásra?
  • Valóban az elmúlt száz év legfontosabb török választásáról beszélünk?
  • Mik az erdoğani gazdaságpolitika leggyengébb pontjai, mi van most a török lírával annak hosszú gyengülési periódusa után?
  • Hogyan és miért játssza Erdoğan azt a kettős játékos, amelyet az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásban látunk?
  • Hogy alakul a török–magyar viszony, ezen belül a gazdasági kapcsolatok, mik a magyar politika szempontjai, amelyek miatt erősítené a köteléket a két ország között?
  • Miért szeretnék az Öböl menti országok és Kína, ha inkább Erdoğan kerülne ki győztesen a választásból, és mennyire érdekeltek a politikai változásban a nyugati erők?
  • Befektetőként mire érdemes figyelni most, ha valaki török eszközök irányába érdeklődik, mik a perspektívák?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!