45 százalékos közalkalmazotti béremelést jelentett be Erdoğan öt nappal a török választások előtt

2023. május 9. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

A török kormány 45 százalékkal emeli a közszolgák fizetését – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan elnök öt nappal a törökországi választások előtt.

Az al-Dzsazíra beszámolója szerint Erdoğan azt mondta, a legalacsonyabb közalkalmazotti bér így 15 ezer török líra lesz (mai árfolyamon kb. 260 ezer forint). Erdoğan hozzátette, hogy tovább fog dolgozni a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emelésén.

A rezsim választási osztogatás kategóriában is meredek húzása nem meglepő annak fényében, hogy Erdoğan szoros versenyben áll a fő ellenzéki kihívójával, Kemal Kılıçdaroğluval. Közvélemény-kutatások szerint a május 14-én esedékes választáson van rá esély, hogy az autoriter vezető két évtized után távozni kényszerül a hatalomból.

A béremelésnek biztosan meglesz a helye a török közalkalmazotti háztartásokban: az Erdoğan befolyása alatt álló jegybank által követett unortodox kamatpolitika 2021 vége óta a török líra drasztikus leértékelődését okozza, tavaly 24 éves csúcsra, 85,5 százalékra emelkedett az infláció. A legfrissebb, 2023. áprilisi adat is több mint 43 százalék éves bázison.

A pénzromlás, a gazdasági nehézségek és az idei pusztító földrengés komolyan rontották Erdoğan újraválasztási esélyeit, a kampányhajrára ugyanakkor behozta korábbi lemaradását. A közalkalmazotti béremelés most tovább javíthatja a helyzetét, így mindenképpen izgalmas lesz a most vasárnap esedékes választás kimenetele. Az eseményekről a Telex a helyszínről tudósít, kollégáink Isztambulban és Ankarában is ott lesznek majd a szavazáskor és az azt megelőző napokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!