A helyi lakosságot terrorizálják a hazatérő Wagner-zsoldosok

2023. április 23. – 08:10

frissítve

A helyi lakosságot terrorizálják a hazatérő Wagner-zsoldosok
Fotó: Sofiia Gatilova / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lu Sa-je, Kína párizsi nagykövete a francia televízióban pénteken a Krím hovatartozásával kapcsolatban kapott kérdést, amire azt válaszolta, hogy az történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának:

„Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat.”

A nyilatkozatra többen is reagáltak, Franciaország vasárnap válaszul teljes szolidaritásáról biztosított minden érintett államot, amelyek „több évtizednyi elnyomás után” vívták ki a függetlenségüket. „Ami Ukrajnát illeti, az egész nemzetközi közösség, Kína is elismerte az 1991-es határaival, beleértve a Krímet” – közölte a francia külügyminisztérium.

Észtország, Lettország, Litvánia és Ukrajna – vagyis azok az országok, amelyek korábban a Szovjetunióhoz tartoztak – a párizsi állásfoglaláshoz hasonlóan reagáltak. „Furcsa hallani a Krím történelmének abszurd változatát egy olyan ország képviselőjétől, amely kényes az ezeréves történelmére” – írta a Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket, és reményét fejezte ki, hogy azok nem Peking hivatalos álláspontját tükrözik:

Moszkva nem fog megbocsátani Washingtonnak, amiért az megtagadta az amerikai vízumot az orosz újságíróktól – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a repülőtéren, mielőtt New Yorkba utazott volna.

Oroszország áprilisban vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét, Lavrov több ülésén is elnököl New Yorkban, azonban az amerikaiak csak neki és a diplomata kollégáinak adtak vízumot, a delegációval tartó újságíróknak nem. Lavrov elítélte a lépést:

„Ezt nem fogjuk elfelejteni, nem bocsátjuk meg.”

A videót Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője tette közzé Telegram-csatornáján:

„A magát a legerősebbnek, legokosabbnak, legszabadabbnak és legigazságosabbnak nevező ország meghátrált, hülyeséget csinált, és megmutatta, mit jelent nekik valójában a szólásszabadság, az információhoz való hozzáférés” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter meg van győződve arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Oroszország igazságot feltáró nyilatkozatai az egész világ figyelmét felkeltik majd. „Meggyőződésem, hogy az igazság sokkal nagyobb érdeklődést fog kiváltani világszerte, mint azok a megszűrt információk, amelyeket nyugati kollégáink a nézők, hallgatók, olvasók elé tárnak.”

Az orosz Biztonsági Tanács alelnöke szerint Moszkva nem hagyja válasz nélkül, ha a G7-országok esetleg korlátozzák az Oroszországba irányuló exportot, az oroszok készek felmondani a gabonáról szóló megállapodást, írja a TASZSZ. Dmitrij Medvegyev azt írta Telegramján:

„Az idióta G7-ek ötlete, hogy betiltanák a hazánkba irányuló exportot annyiban teljesen rendben van, hogy ez a lépés egyben a G7-ek számára legfontosabb orosz cikkek ellenimportjának végét is jelenti egyben. Vagyis vége a gabonaüzletnek és sok más dolognak is, amire szükségük van”. Majd önmagához hűen hozzátette:

„Úgy tűnik, elment mindent eszük, a fejükben nincs más, csak sárga-kék fos.”


Toborzókampányt indított az orosz hadsereg, a reklámfilmben „igazi férfiakat” keresnek, hogy hagyják ott civil munkájukat, és legyenek inkább a hadsereg szerződéses katonái.

A filmben szereplő biztonsági őr, edzőtermi dolgozó és taxisofőr munkáját megalázónak ábrázolják, arra építve, hogy a szereplők elégedetlenek és bosszúsak jelenlegi állásukban.

A reklám egy géppisztolyt tartó terepruhás katonával nyit, akiről kiderül, hogy tulajdonképpen egy közért biztonsági őre, kezében egy fémdetektorral. „Ilyen őrző-védő akartál lenni?” – teszik fel neki a kérdést. A második szereplő egy súlyzókkal dolgozó edzőtermi oktató, a kérdés pedig így szól: „Tényleg ez a te erőd?”, a harmadik szereplő pedig egy elégedetlen taxisofőr, akitől azt kérdezik: „Tényleg ezt az utat akartad magadnak?”

Természetesen mindhárman csatlakoznak a hadsereghez, hogy gomolygó ködben, epikus zenére indulhassanak a frontra: „Férfi vagy. Hát légy is az!”

Az orosz védelmi minisztérium április 1-jén indult toborzókampányának célja 400 ezer új hivatásos katona szerződtetése. A toborzás révén igyekeznek pótolni a szakirányú végzettségű állomány, például a harckocsivezetők és tüzérek soraiban keletkezett hiányt.

Ofir Szofer izraeli bevándorlási és befogadási miniszter hivatala bejelentette, hogy leállítják gyorsított bevándorlás lehetőségét az Oroszországból és Belaruszból érkezők számára, írja az MTI. A különleges gyorsított eljárás továbbra is jár az ukránoknak, illetve rendkívüli esetek számára, de a jövőben az említett két ország állampolgárai csak a szabályos procedúrának megfelelve kaphatnak esélyt arra, hogy Izraelbe költözzenek. A minisztérium inkább az Izraelbe tavaly költözőkre összpontosítana.

Ukrajna 2022 óta tartó katonai megszállása óta elég volt egy zsidó nagyszülő igazolásával bevándorlási engedélyhez jutni Izraelben Ukrajnából, Oroszországból és Belaruszból. A jövőben az utóbbi két országában először a helyi izraeli konzulátussal kell felvenni a kapcsolatot, és csak ezután lehet tartózkodási engedélyért folyamodni.

A minisztérium a menekülők számának drámai csökkenésével magyarázza a döntést. 2022 márciusa és októbere között csak Oroszországból közel 30 ezer, Ukrajnából 14 ezer, Belaruszból pedig 1580 menekült érkezett Izraelbe.

Orosz bloggerek nyomozták ki, hogy az ukrán hadsereg átkelt a Dnyeperen, és megérkeztek a folyó keleti partjára. Nem sokkal a hír megjelenése után az ukránok feltöltöttek egy videót, amelyen azt látni, hogy két csónaknyi ukrán kommandós ér partot, majd elindulnak a házak közé.

A videó április 18-án készült, tehát napok óta ott vannak a környéken az ukrán katonák, csak a vezetés igyekszik minél kevesebb információt adni a műveletről.

Ukrajna megtámadása óta több tízezer elítélt bűnözőt, köztük gyilkosokat és erőszakoskodókat toborzott a soraiba az orosz Wagner zsoldossereg, hogy velük végeztessék el a legdurvább feladatokat. Aki túléli az első hat hónap szolgálatot, az Vlagyimir Putyintól elnöki kegyelmet kap, és szabadlábon folytathatja a civil életét, mindegy, hogy korábban mennyire súlyos bűncselekményért ítélték el. Az első ilyen zsoldosok már le is szereltek, és több helyen ott folytatják, ahol abbahagyták.

A Guardian cikkében több ilyen példát is bemutatnak:

  • A Grúziától elszakadni kívánó, oroszok által támogatott Dél-Oszétia egyik városában meggyilkoltak egy értelmi fogyatékos helyi férfit, akit az egész település kedvelt és ismert. A helyi közösségi oldalakon végigfutott egy videó, ahogy egy férfi üldözi, majd megrugdossa a férfit, akit később szúrt sebekkel holtan találtak. Az elkövető egy Heorhij Szjukajev nevű elítélt gyilkos volt, aki a Wagnerben töltött ideje miatt kapott elnöki kegyelmet. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője szerint Szjukajev önvédelemből és másik testi épségének védelme érdekében szúrta le a férfit, miközben Dél-Oszétia korábbi kormányzója szerint az áldozat a légynek sem tudott ártani.
  • Egy másik esetben egy 85 éves nyugdíjast gyilkoltak meg Novij Burecben, 600 mérföldre Moszkvától. Az elkövető egy Ivan Roszomahin nevű 28 éves férfi, akit 2020-ban már sokszoros visszaesőként ítélték 10 éves börtönbüntetésre. A helyiek előre féltek a férfi visszatérésre miatt, de a rendőrfőnök a lakógyűlésen megígérte, hogy eltávolítják a bűnözőt a településről. Másnap Roszomahin agyonvert egy idős nőt egy baltával a saját házában.
  • A 49 éves Alekszej Szavicsevet gyilkosság miatt ítélték el korábban, de a Wagnerben annyira megtalálta a számításait, hogy leszerelése után büszkén beszélt arról egy interjúban, hogy ukrán hadifoglyok tucatjait kínozta és gyilkolta meg. Szavicsev még azzal is elbüszkélkedett, hogy a leszereléséért kapott nagyjából 4,5 millió forintnyi rubelt szinte azonnal elköltötte alkoholra és prostituáltakra, és minden alkalommal, hogy a rendőrök lecsukták részeges viselkedése miatt, másnap kénytelenek voltak szabadon engedni, miután megmutatta a háborús kitüntetéseit.

A hírek szerint nagyjából ötezer elítélt bűnözőt helyeztek szabadlábra, amiért a Wagner tagjaként Oroszország oldalán harcoltak a megszállt Ukrajna területén. Prigozsin egyébként külön meg is ígérte az elítélteknek, hogy nem érheti őket hátrány a leszerelésük után, és személyesen garantálja, hogy minden Wagner-zsoldost megvéd az orosz hatóságoktól.

Legalább öt orosz rakéta csapódott be szombat éjszaka Harkiv városába és annak közelébe, írja a Guardian. A becsapódások civil épületeket is leromboltak, egy rakéta pedig egy lakóházba csapódott egy Kotliari nevű faluban Harkivtól délre. Egy másik rakéta után tűz ütött ki Harkivban Oleg Szinegubov kormányzó szerint.

Még az első nagyobb orosz toborzások idején történt az a blama, hogy Alekszej Navalnij társai átverték a Kreml szóvivőjének, Dimitrij Peszkovnak a fiát. Egy kamu telefonhívással keresték, hogy megkapta-e a behívóját, és mikor fáradna be a toborzásra, mire az ifjú Peszkov hebegve-habogva magyarázkodott, hogy ő egy befolyásos ember fia, rá nem úgy vonatkoznak a szabályok, mint bármelyik másik orosz állampolgárra.

A Meduza írja, hogy Nyikolaj Peszkov a helyi propagandának nyilatkozott, miszerint mindig is be akart igazából vonulni, és az édesapját kérte meg, hogy segítsen neki bejutni a javarészt elítélt bűnözőkből álló Wagner-zsoldosok közé. Az ifjú Peszkov még azt is elmondta, hogy álnéven jelentkezett a szervezetbe, és még kitüntetést is kapott egy sikeres akció miatt. A korábbi telefonbeszélgetésre úgy reagált, hogy már akkor tudta, hogy csatlakozik a Wagnerhez, és szimplán ideges volt az utazás miatt.

Orosz katonai bloggerek szerint sikeresen átkeltek a Dnyeperen az ukrán erők. Részletekről egyelőre keveset tudni azon kívül, hogy az átkelés Herszon városának közelében történhetett, amelyet novemberben visszafoglaltak az ukránok a megszálló oroszoktól, azonban keletre, a Dnyeper másik oldalára egészen eddig nem indultak el.

Az ukránok több kilométernyi szakaszt tarhatnak ellenőrzésük alatt Oleszkijtől északra, de egyelőre a szakértők sem tudják megítélni, hogy mekkora mértékű hadműveletről lehet szó. (via 24.hu)

  • Oroszország egyre jobban küzd az ukrajnai invázió indokoltságát bizonyító narratíva következetességéért a britek szerint
  • Egy moszkvai bíróság elrendelte Christo Grozev bolgár oknyomozó újságíró letartóztatását
  • Sokkal korábban és sokkal szélesebb körben szivárogtathatott NATO-dokumentumokat a kiábrándult nemzeti gárdás
  • Spanyolország napokon belül hat darab Leopard 2-es harckocsit küld Ukrajnának
  • Oroszország német diplomatákat utasított ki
  • Moszkva szerint három új kerületet foglaltak el Bahmutban
  • Litvánia próbaképpen először vált le teljesen az orosz villamosenergia-hálózatról
  • Egy fel nem robbant bomba miatt 3000 embert kellett kitelepíteni az oroszországi Belgorodból
  • Az ukrán külügyminiszter-helyettes szerint tízszer több fegyverre van szükségük

Ha a háború szombati eseményeire kíváncsi, itt megtalálja őket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!