Már a helyi lakosságot terrorizálják a hazatérő Wagner-bűnözők

2023. április 23. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna megtámadása óta több tízezer elítélt bűnözőt, köztük gyilkosokat és erőszakoskodókat toborzott a soraiba az orosz Wagner zsoldossereg, hogy velük végeztessék el a legdurvább feladatokat. Aki túléli az első hat hónap szolgálatot, az Vlagyimir Putyintól elnöki kegyelmet kap, és szabadlábon folytathatja a civil életét, mindegy, hogy korábban mennyire súlyos bűncselekményért ítélték el. Az első ilyen zsoldosok már le is szereltek, és több helyen ott folytatják, ahol abbahagyták.

A Guardian cikkében több ilyen példát is bemutatnak:

  • A Grúziától elszakadni kívánó, oroszok által támogatott Dél-Oszétia egyik városában meggyilkoltak egy értelmi fogyatékos helyi férfit, akit az egész település kedvelt és ismert. A helyi közösségi oldalakon végigfutott egy videó, ahogy egy férfi üldözi, majd megrugdossa a férfit, akit később szúrt sebekkel holtan találtak. Az elkövető egy Heorhij Szjukajev nevű elítélt gyilkos volt, aki a Wagnerben töltött ideje miatt kapott elnöki kegyelmet. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője szerint Szjukajev önvédelemből és másik testi épségének védelme érdekében szúrta le a férfit, miközben Dél-Oszétia korábbi kormányzója szerint az áldozat a légynek sem tudott ártani.
  • Egy másik esetben egy 85 éves nyugdíjast gyilkoltak meg Novij Burecben, 600 mérföldre Moszkvától. Az elkövető egy Ivan Roszomahin nevű 28 éves férfi, akit 2020-ban már sokszoros visszaesőként ítélték 10 éves börtönbüntetésre. A helyiek előre féltek a férfi visszatérésre miatt, de a rendőrfőnök a lakógyűlésen megígérte, hogy eltávolítják a bűnözőt a településről. Másnap Roszomahin agyonvert egy idős nőt egy baltával a saját házában.
  • A 49 éves Alekszej Szavicsevet gyilkosság miatt ítélték el korábban, de a Wagnerben annyira megtalálta a számításait, hogy leszerelése után büszkén beszélt arról egy interjúban, hogy ukrán hadifoglyok tucatjait kínozta és gyilkolta meg. Szavicsev még azzal is elbüszkélkedett, hogy a leszereléséért kapott nagyjából 4,5 millió forintnyi rubelt szinte azonnal elköltötte alkoholra és prostituáltakra, és minden alkalommal, hogy a rendőrök lecsukták részeges viselkedése miatt, másnap kénytelenek voltak szabadon engedni, miután megmutatta a háborús kitüntetéseit.

A hírek szerint nagyjából ötezer elítélt bűnözőt helyeztek szabadlábra, amiért a Wagner tagjaként Oroszország oldalán harcoltak a megszállt Ukrajna területén. Prigozsin egyébként külön meg is ígérte az elítélteknek, hogy nem érheti őket hátrány a leszerelésük után, és személyesen garantálja, hogy minden Wagner-zsoldost megvéd az orosz hatóságoktól.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!