Elfogadhatatlannak tartják, hogy Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte Ukrajna szuverenitását

2023. április 23. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Lu Sa-je, Kína párizsi nagykövete a francia televízióban pénteken a Krím hovatartozásával kapcsolatban kapott kérdést, amire azt válaszolta, hogy az történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának:

„Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat.”

A nyilatkozatra többen is reagáltak, Franciaország vasárnap válaszul teljes szolidaritásáról biztosított minden érintett államot, amelyek „több évtizednyi elnyomás után” vívták ki a függetlenségüket. „Ami Ukrajnát illeti, az egész nemzetközi közösség, Kína is elismerte az 1991-es határaival, beleértve a Krímet” – közölte a francia külügyminisztérium.

Észtország, Lettország, Litvánia és Ukrajna – vagyis azok az országok, amelyek korábban a Szovjetunióhoz tartoztak – a párizsi állásfoglaláshoz hasonlóan reagáltak. „Furcsa hallani a Krím történelmének abszurd változatát egy olyan ország képviselőjétől, amely kényes az ezeréves történelmére” – írta a Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket, és reményét fejezte ki, hogy azok nem Peking hivatalos álláspontját tükrözik:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!