Egymásnak feszül az EU keleti és nyugati fele az atomenergiával előállított hidrogén miatt

2023. március 20. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Február elején kilenc EU-tagállam kezdett el lobbizni azért, hogy az atomenergiával előállított hidrogén megkapja a tiszta energia besorolását. A hidrogént sokan a földgázt potenciálisan kiváltó energiaforrásnak tartják, így elég nagy jelentősége van, hogy a különféle szabályozások, támogatások és hasonlók milyen besorolás szerint tekintenek rá. A hidrogént vízből állítják elő elektrolízissel – és a jelenlegi szabályok szerint attól függően, hogy az ehhez használt áram honnan származik, lesz a hidrogén zöld vagy nem zöld.

A februári kezdeményezés azt próbálja elérni, hogy az atomenergiával előállított áram is zöld hidrogént adjon. A fő támogatója ennek a nukleáris energiában hagyományosan erős Franciaország, de a kilenc támogató között van Magyarország is, plusz Románia, Bulgária, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Csehország.

Most német vezetéssel egy ellenkoalíció látszik alakulni a kezdeményezés ellen, amihez csatlakozott Ausztria, Dánia, Írország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország. Vagyis úgy tűnik, az alap francia–német szembenálláshoz előbbieknek jellemzően Kelet-, utóbbiaknak pedig Nyugat-Európát sikerül beállítaniuk maguk mögé.

A közös cél mindenesetre az, hogy az EU úgy csökkentse a károsanyag-kibocsátását, hogy 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!