Kilenc ország kezdett lobbizni Brüsszelnél a hidrogén miatt, köztük van Magyarország is

2023. február 3. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc európai uniós tagállam, amelyek közül Franciaország a legnagyobb, és amelyek között ott van Magyarország is, az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a földgáz kiváltására leginkább esélyesnek látott hidrogén előállításának egy másik, alacsony kibocsátású, atomenergiát felhasználó technológiája megújuló és tisztaenergiás besorolást kaphasson. Most ugyanis csak a teljesen megújulókkal dolgozó eljárásnak van ilyen minősítése.

Az Euractiv beszámolója szerint Franciaország, Románia, Bulgária, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Magyarország és Csehország február 1-jén elküldött levelében a „technológiai semlegesség” elvén, valamint az uniós szerződésekben meghatározott „tagállami szuverenitáson és hatáskörön alapuló, energiamixükről való döntésen” alapulva kérik, hogy az atomenergiás eljárás is a zöld hidrogénnel megegyező besorolásba kerüljön. Ezeket az elveket Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár január közepén egy kétoldalú párizsi csúcstalálkozón megerősítette.

A két technológia közötti különbség annyiból áll, hogy míg a zöldhidrogén esetében vizet megújulókból származó árammal elektrolizálják, addig a másik, hasonló elven működő technológiához az áram atomenergiából származik. Az EU megújuló energiaforrásokról szóló irányelvében csak előbbi eljárás kapott megújuló és tisztaenergiás besorolást, ezt terjesztenék ki az utóbbira is.

A kilenc tagállam azt is kéri, hogy hasonló módosításokat vezessenek be a hidrogén előállítását és szállítását szabályozó úgynevezett „gázcsomagban” is. „Sürgetjük a Bizottságot, hogy javasoljon módosítást a RED3 tervezethez, hogy a hidrogénre és az üzemanyagokra vonatkozó célokat a közlekedésben és az iparban egy ilyen technológiailag semleges megközelítéshez igazítsa” – írja a kilenc ország az Euractiv által idézett levélben. Szerintük a „kizárólag megújuló” célok kitűzése akadályozhatja az EU fő célkitűzését, a kibocsátáscsökkentést, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el.

Megjegyzés: cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, a fent megnevezett országok a tisztaenergiás besorolást a szürke hidrogénre kérik, a valóság azonban az, hogy az atomenerigával előállított hidrogént szeretnék ebbe a kategóriába sorolni, amelyet a zöld hidrogénhez hasonlóan elektrolízissel állítanak elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!