Putyin Mariupolba látogatott, Kijev szerint összeomlóban Bahmut orosz ostroma

2023. március 19. – 09:37

frissítve

Putyin Mariupolba látogatott, Kijev szerint összeomlóban Bahmut orosz ostroma
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemrég adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Putyin ellen, amire több ország vezetője is reagált: Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić például most úgy fogalmazott, hogy a döntés nem jó, ugyanis „csak meghosszabbítja az ukrajnai háborút”.

Az ICC azért adott ki elfogatóparancsot pénteken az orosz elnök ellen, mert háborús bűnökkel vádolják Putyint, így például ukránok elhurcolásával, ukrán gyerekek elrablásával. Vučić, aki korábban a Putyinnal kiépített jó kapcsolatával büszkélkedett, vasárnap Belgrádban úgy fogalmazott: „Úgy gondolom, hogy Putyin letartóztatási parancsa rossz politikai következményekkel jár, amitől nehezebb a békéről és a fegyverszünetről beszélni.”

A dél-afrikai Cyril Ramaphosa elnök szóvivője eközben arról beszélt, tisztában vannak az ICC parancsával, és azzal is, hogy ez milyen jogi kötelezettségeket jelent számukra. Dél-Afrika korábban nem ítélte el a háborút, az ICC parancsa után azonban muszáj volt reagálniuk: főként azért, mert a tervek szerint augusztusban ide látogatna az orosz elnök, hogy a BRICS-csúcson Brazíliával, Indiával, Kínával és Dél-Afrikával tárgyaljon.

(Guardian)

Meghalt három civil, további kettő pedig megsebesült, miután az oroszok támadást indítottak egy zaporizzsjai falu ellen, írja a Guardian a regionális közigazgatás hírközlése alapján.

Kamjanszke falu egyik lakóépületét találták el az oroszok. Az Ukrinform jelentése szerint az elmúlt 24 órában 10 bejelentés érkezett lakóházak és infrastruktúrák oroszok általi támadásáról.

Az ISW jelentése szerint március 17-én és 18-án 16 drónnal vették célba az orosz erők Ukrajnát. A drónok Kijev, Zaporizzsja, Dnyipro és Lviv megyék létesítményeit célozták meg, illetve állítólag egy ukrán üzemanyag-raktárat is célba vettek Novomoszkovszknál.

A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin eközben arról beszélt egy interjúban, hogy Bahmutnál ukrán ellentámadásra számítanak. „Az ukrán erők öt különböző irányban készülnek ellentámadásra, köztük Bahmutnál”, állította Prigozsin. A zsoldoscsapat feje ezért sürgette az oroszokat, hogy a felszerelések és lőszerek megőrzésével készüljenek fel ezekre az ellentámadásokra.

Oroszországban eközben folyt tovább a háborús elferdített kommunikáció: Putyin március 18-án két törvényjavaslatot írt alá, amelyek növelték a pénzbírságot és a börtönbüntetést is azokra nézve, akik Ukrajna mellett állnak („lejáratva az orosz erőket”) vagy orosz fegyvereket külföldre adnak el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, hogy a heti események a Fekete-tenger fölött azt jelzik, az Egyesült Államok „részt vett közvetlenül a konfliktusban”, írja a Guardian.

Itt írtuk meg, hogy március 14-én egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben. A háború kezdete óta ez az első ismert közvetlen találkozás a két fél között.

Az Interfax Peszkovot idézte vasárnap, aki úgy fogalmazott, „teljesen nyilvánvaló, hogy mit csinálnak ezek a drónok. A küldetésük egyáltalán nem békés küldetés, nem arról szól, hogy biztosítsák a biztonságos hajózást a nemzetközi vizeken”.

A Kreml-szóvivő szerint „valójában ezen drónok kezelőjének közvetlen részvételéről van szó a konfliktusban, ellenünk”, fogalmazott.

Helikopterrel Mariupolba látogatott az orosz elnök az elmúlt éjszaka. A tavaly elfoglalt és valójában az orosz hadsereg által szinte teljesen megsemmisített, egykor közel félmilliós városon körbevezették Vlagyimir Putyint, aki helyiekkel is beszélt, akik hálát adtak neki a győzelemért.

A látogatás célja az volt, hogy tudassa: a pusztításért Ukrajna felel, az újjápítést Oroszország végzi. A gyors látogatás a polgári életek jobbá tételén dolgozó Putyin képét erősítve nem sokkal azután történt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen. A 2002-ben létrejött bíróság történetében ő az első európai vezető, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki – hasonló csak a szerb elnökkel, Szlobodan Miloseviccsel történt, ám arről még az ICC jogelődje, a kifejezetten a jugoszláviai háborús bűnök feltárásáért felelős bíróság rendelkezett.

A leszállás után Putyin maga vezette az egyik autót a város felé, miközben az újjáépítésért felelős kormányfőhelyettes beszélt a városban folyó munkálatokról.

Marat Husznullin beszámolt arról, hogy 2025-re ismét nemzetközi repülőtér lesz Mariupolnál, mutatott felépült lakóházakat, ahol elmondása szerint már élnek is emberek, beszélt egy teljes üzemmódban működő új kórházról, amit azonban nem néztek meg. A látogatásról egy 27 perces bejátszás itt nézhető meg:

„Amit lehet, helyreállítunk” – mondta Husznullin lerombolt házak képeit mutatva, megjegyezve, hogy „ezek még a legjobbak”. Ezután, Putyin egyetértő tekintete mellett az orosz narratívának megfelelően arról beszélt, hogy a város lerombolásáért az ukrán erők felelősek.

„Tudja, Vlagyimir Vlagyimirovics, nagyon tisztán látszik, hogy mit csináltak. Ott, ahol mi támadtunk, lövések nyomai egyáltalán nincsenek. Az ő oldaluk felől teljes beterítés volt, tankokkal lőtték a házakat, látszik a visszavonulásuk útvonalán. Szándékosan pusztítottak. Építészként mondom, látható hogy szándékosan a házakat lőtték. Szándékosan tették, nem volt semmiféle háború, nem is kellett lőni, de ők egyszerűen lerombolták az épületeket”.

A Ria Novosztyi további részleteket is közölt Putyin és Husznullin párbeszédéből. A kormányfőhelyettes arról beszélt, hogy a város megszerzésekor – orosz narratíva szerint felszabadításakor – a kórházban azzal szembesültek, hogy az ukrán erők a holttesteket is aláaknázták, hogy ne lehessen őket biztonságosan elmozdítani.

„Normális ember ilyet nem tenne” – válaszolt erre Putyin.

Ezután a lakótelepen élőkkel találkozott az orosz elnök.

„Nem számítottunk önre, mi csak a tévében láthattuk” – mondta az egyik lakó.

„Itt az idő, hogy közelebbről is megismerkedjünk” – válaszolta Putyin.

Egy asszony elérzékenyülve mondott köszönetet a győzelemért. „Nagyon vártuk magát.” Az elnök ezután benézett az egyik háromszobás lakásba, amelyet a lerombolt lakás helyett kapott a család. A családfő nem tett róla említést, hogy mi okból is semmisült meg korábbi otthona.

Putyin ezután a helikopterhez hajtott a konvojjal, és elhagyta a várost, amely az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly indított háború legsúlyosabb harcait élte át, ahol az orosz erők nemzetközileg tiltott kazettás bombákat vetettek be, civil épületeket pusztítottak és hosszú harcokat vívtak az ellenállás legtovább kitartó pontján, Azovsztalban, ahová civilek százai is bemenekültek.

A Telexnek is beszélt egy fiatal édesanya, aki két hónapot töltött a föld alatti bunkerekben, míg néhány hónapos gyerekével együtt egy zöld folyosón elhagyhatta a várost és Oroszországon át nyugatra juthatott. Hanna Zajceva a Budapest International Documantary Festivalra (BIDF) érkezett Budapestre, ahol bemutatták a részben róla is szóló Ukrajna túz alatt című filmet. A rendezővel, Jevgenyij Afinyejevszkijjel itt olvashatja interjúnkat.

„Összeomlóban az orosz támadás Bahmutban” – jelentette ki az ukrán elnöki hivatak vezetője. Andrij Jermak rövid bejegyzése a Telegramon nem részletezte, mit ért pontosan összeomlás alatt. A frontvonal legforróbb pontja továbbra is a Donyeck megyei Bahmut, amelyet július óta támad intenzíven az orosz hadsereg. A város 70 százaléka már a támadók kezén van, bár bizonyos, hogy több tízezres veszteség árán jutottak a támadó orosz erők idáig, és az is, hogy a város eleste alapvetően nem változtatja meg a front helyzetét.

Bahmut legfontosabb funkciója most az ukrán jelentésekből kikövetkeztethetően az, hogy minél tovább lekösse az orosz erőket – miután a támadó fél láthatóan presztízskérdést csinált a stratégiailag nem kulcsfontosságú, egykor 70 ezres – de a harcok ellenére még ma is legalább négyezer ember által lakott – város bevételéből.

A Telex a közelmúltban Bahmut szomszédságában, a 8 kilométerre fekvő Csasziv Jarban járt, videónkat itt, helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Újabb rakétatámadás érte Kramatorszkot, írja a The Guardian. Ketten meghaltak, és legalább tízen megsérültek, amikor a héten már másodszor támadták az oroszok a várost. Most szombaton, korábban kedden érték rakéták a települést, utóbbi támadásban egy ember halt meg, és hárman sérültek meg.

2022 áprilisában egy rakétacsapás körülbelül 60 ember halálát okozta a kramatorszki vasútállomáson, ez volt az egyik legsúlyosabb civilek elleni támadás a háború során.

Orosz médiajelentések szerint Vlagyimir Putyin meglátogatta az elcsatolt Mariupolt, írja a Sky News. A TASZSZ állami hírügynökség a Kremlinre hivatkozva azt írja, hogy Putyin helikopterrel érkezett a kikötővárosba, és beszélt a helyiekkel is.

Ez volt Putyin első látogatása Oroszország által elcsatolt területekre, mióta kitört az orosz-ukrán háború. Az orosz elnök a Krím-félszigetet is meglátogatta a terület 2014-es annektálásának kilencedik évfordulója alkalmából.

A területek elcsatolását a világ nagy része nem ismeri el, Ukrajna pedig kijelentette, hogy harcolni fog a régiók visszaszerzéséért.

Mariupol, egy stratégiai szempontból fontos kikötőváros Donyeckben, a háború korai szakaszában a leghevesebb harcok helyszíne volt.

Arról, hogy milyen az élet az oroszok által „felszabadított” városban, itt írtunk hosszabban.

A The Guardian szerint az orosz sajtó arról számolt be, hogy Putyin ukrajnai hadműveletének legfelsőbb parancsnokságával, többek között Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel is találkozott.

  • Biden szerint jogos, Zelenszkij szerint történelmi döntés a Putyin ellen kiadott elfogatóparancs
  • Emelnék az orosz férfiak sorkötelezettségi korhatárát
  • További fegyverszállításokról tárgyaltak az amerikaiak és az ukránok
  • Harmincezer új tagot toborozna a Wagner-csoport májusig
  • Zaporizzsjában rakéták csapódtak be, egy szálloda is megrongálódott
  • Közös hadgyakorlatot tartott Oroszország, Irán és Kína az Arab-tengeren
  • Putyin egy gyermekközpontban és egy művészeti iskolában járt Szevasztopolban
  • Felhőkarcolóra írva üzentek a litvánok: Putyin, Hága téged vár!
  • Meghosszabbították a gabonaexport-megállapodást az oroszok és az ukránok
  • Kanada katonai járműveket küld Ukrajnának

A szombat tudósítást itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!