Putyin Mariupolban: Normális ember ilyet nem tenne

2023. március 19. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Helikopterrel Mariupolba látogatott az orosz elnök az elmúlt éjszaka. A tavaly elfoglalt és valójában az orosz hadsereg által szinte teljesen megsemmisített, egykor közel félmilliós városon körbevezették Vlagyimir Putyint, aki helyiekkel is beszélt, akik hálát adtak neki a győzelemért.

A látogatás célja az volt, hogy tudassa: a pusztításért Ukrajna felel, az újjápítést Oroszország végzi. A gyors látogatás a polgári életek jobbá tételén dolgozó Putyin képét erősítve nem sokkal azután történt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen. A 2002-ben létrejött bíróság történetében ő az első európai vezető, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki – hasonló csak a szerb elnökkel, Szlobodan Miloseviccsel történt, ám arről még az ICC jogelődje, a kifejezetten a jugoszláviai háborús bűnök feltárásáért felelős bíróság rendelkezett.

A leszállás után Putyin maga vezette az egyik autót a város felé, miközben az újjáépítésért felelős kormányfőhelyettes beszélt a városban folyó munkálatokról.

Marat Husznullin beszámolt arról, hogy 2025-re ismét nemzetközi repülőtér lesz Mariupolnál, mutatott felépült lakóházakat, ahol elmondása szerint már élnek is emberek, beszélt egy teljes üzemmódban működő új kórházról, amit azonban nem néztek meg. A látogatásról egy 27 perces bejátszás itt nézhető meg:

„Amit lehet, helyreállítunk” – mondta Husznullin lerombolt házak képeit mutatva, megjegyezve, hogy „ezek még a legjobbak”. Ezután, Putyin egyetértő tekintete mellett az orosz narratívának megfelelően arról beszélt, hogy a város lerombolásáért az ukrán erők felelősek.

„Tudja, Vlagyimir Vlagyimirovics, nagyon tisztán látszik, hogy mit csináltak. Ott, ahol mi támadtunk, lövések nyomai egyáltalán nincsenek. Az ő oldaluk felől teljes beterítés volt, tankokkal lőtték a házakat, látszik a visszavonulásuk útvonalán. Szándékosan pusztítottak. Építészként mondom, látható hogy szándékosan a házakat lőtték. Szándékosan tették, nem volt semmiféle háború, nem is kellett lőni, de ők egyszerűen lerombolták az épületeket”.

A Ria Novosztyi további részleteket is közölt Putyin és Husznullin párbeszédéből. A kormányfőhelyettes arról beszélt, hogy a város megszerzésekor – orosz narratíva szerint felszabadításakor – a kórházban azzal szembesültek, hogy az ukrán erők a holttesteket is aláaknázták, hogy ne lehessen őket biztonságosan elmozdítani.

„Normális ember ilyet nem tenne” – válaszolt erre Putyin.

Ezután a lakótelepen élőkkel találkozott az orosz elnök.

„Nem számítottunk önre, mi csak a tévében láthattuk” – mondta az egyik lakó.

„Itt az idő, hogy közelebbről is megismerkedjünk” – válaszolta Putyin.

Egy asszony elérzékenyülve mondott köszönetet a győzelemért. „Nagyon vártuk magát.” Az elnök ezután benézett az egyik háromszobás lakásba, amelyet a lerombolt lakás helyett kapott a család. A családfő nem tett róla említést, hogy mi okból is semmisült meg korábbi otthona.

Putyin ezután a helikopterhez hajtott a konvojjal, és elhagyta a várost, amely az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly indított háború legsúlyosabb harcait élte át, ahol az orosz erők nemzetközileg tiltott kazettás bombákat vetettek be, civil épületeket pusztítottak és hosszú harcokat vívtak az ellenállás legtovább kitartó pontján, Azovsztalban, ahová civilek százai is bemenekültek.

A Telexnek is beszélt egy fiatal édesanya, aki két hónapot töltött a föld alatti bunkerekben, míg néhány hónapos gyerekével együtt egy zöld folyosón elhagyhatta a várost és Oroszországon át nyugatra juthatott. Hanna Zajceva a Budapest International Documantary Festivalra (BIDF) érkezett Budapestre, ahol bemutatták a részben róla is szóló Ukrajna túz alatt című filmet. A rendezővel, Jevgenyij Afinyejevszkijjel itt olvashatja interjúnkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!