Az orosz külügyi szóvivő arra utalt, hogy a Kreml köreiben belső harcok vannak

2023. március 12. – 08:36

frissítve

Az orosz külügyi szóvivő arra utalt, hogy a Kreml köreiben belső harcok vannak
Ukrán fegyveresek készülnek arra, hogy csatlakozzanak a harcokhoz Bahmut városának közelében. – Fotó: Aris Messinis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország által támogatott csoportok zavargásokat keltő összeesküvését akadályozták meg Moldovában vasárnap a moldovai Nyugat-barát kormány elleni tüntetésen – közölte a moldovai rendőrség, írja a Guardian.

Néhány orosz állampolgárnak 10 ezer dollárt ígértek azért, hogy „tömeges rendbontást” idézzenek elő Moldova destabilizálása érdekében – mondta a rendőrség vezetője egy sajtótájékoztatón. A rendőrség hét embert vett őrizetbe, 54 tüntetőt előállítottak.

A vasárnapi tüntetés egyike volt az új, EU-párti kormány ellen szervezett tüntetések sorozatának, amelyet a Mozgalom a Népért nevű csoport szervezett. A csoportot a Sky News szerint az Oroszország-barát Shor párt támogatja, amely hat mandátummal rendelkezik a moldovai törvényhozásban, és amelyet egy Egyesült Királyság által szankcionált oligarcha vezet.

A megmozdulások résztvevői azt is követelik, hogy a chisinaui kormány vállalja át teljesen a télen keletkezett lakossági energiaszámlák kiegyenlítését, és Moldova maradjon ki a háborúból. A tüntetők ismét lemondásra szólították fel Maia Sandu elnököt. Moldova azóta küzd súlyos energiaproblémákkal, amióta Moszkva nagyon lecsökkentette a földgázszállítását.

Maia Sandu moldáv elnök puccskísérlet előkészítésével és az ország destabilizálásával vádolta meg az Ukrajnát egy éve megtámadó Oroszországot február közepén. Az EU-párti politikust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette a veszélyre, miután állítása szerint olyan orosz hírszerzési információk jutottak birtokába, amelyek alapján Oroszország Moldova bekebelezésére készül.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova állítólag azt mondta, hogy a Kreml köreiben belső harcok vannak, és a Kreml gyakorlatilag átengedte az ország információs tere feletti ellenőrzést, írja a Guardian.

Egy szombati moszkvai fórumon Zaharova nyilatkozata az Institute for the Study of War (IWS) szerint alátámasztotta azt a feltételezést, hogy Putyin belső körének kulcsemberei között belharcok folynak. Szerintük azt az előzetes gondolatukat is megerősítette a szóvivő, hogy Putyin idővel nagyrészt átengedte az orosz információs teret különböző független szereplőknek, és láthatóan képtelen határozott lépéseket tenni az orosz információs tér feletti ellenőrzés visszaszerzésének érdekében.

Az amerikai kutatóintézetnek nem világos, hogy egy ilyen tapasztalt vezető, mint Zaharova miért beszélhetett nyilvánosan a belső konfliktusokról. Szerintük talán azért tette, hogy mérsékelje az orosz nacionalista háborús tudósítók várakozásait a Kreml jelenlegi képességeit illetően.

A Donyeck megyei Bahmut ipari övezetében ukrán határőrök egy szárazföldi felderítő csoportja támadásba lendült, és megölte a Wagner orosz zsoldoscsoport hat tagját – írja az ukrán határőrszolgálat vasárnapi közleménye alapján az MTI.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt állította, hogy Bahmut környékén számos orosz katona holtteste fekszik temetetlenül. Bahmutot immár tíz hónapja védik sikeresen az ukrán erők, és Danyilov szerint „miként a fasiszták Sztálingrádnál, úgy az oroszok Bahmutnál veszíteni fognak”. Hozzátette, hogy az orosz megszállókkal együttműködők tömegesen menekülnek a donyecki és a luhanszki régiókból Oroszországba.

Egy szétlőtt ideiglenes kórház Bahmuttól nem messze március 11-én – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP
Egy szétlőtt ideiglenes kórház Bahmuttól nem messze március 11-én – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy lapinterjúban azt mondta, hogy a nyugati országok nem fognak egyhamar vadászrepülőgépeket adni Ukrajnának.

„Nem számítok arra, hogy a közeljövőben megtörténik a vadászgépek szállítása, mert ez logisztikai és technikai szempontból nagyon nehéz feladat.”

Éppen ezért az ukránok azt javasolják, hogy kezdjék meg már most az ukrán pilóták kiképzését a nyugati vadászgépek vezetésére.

A kijevi városvezetés arról számolt be, hogy vasárnap reggelre sikerült teljesen helyreállítani a csütörtöki rakétatámadás következtében megszakadt távhőszolgáltatást. Közleményük szerint a fővárosban mindenütt van áram- és vízszolgáltatás.

A régió kormányzója közleményben arról írt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakiv településre. A támadásban több lakóház, köztük egy többszintes is megrongálódott, de halálos áldozat nem volt.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az elmúlt egy napban több mint ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Azt állítják, hogy így együtt az orosz hadsereg embervesztesége 159 ezer fölé emelkedett. Mivel ezt külső, pártatlan felek egyelőre nem tudják ellenőrizni, az ellenségről kiadott orosz és ukrán jelentéseket is érdemes némi szkepticizmussal kezelni.

A Wagner-csoport 42 városban nyitott toborzóközpontokat, mert a Bahmutért vívott harcok súlyos veszteségei után megpróbálja feltölteni sorait, írja a SkyNews. Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok pénteken jelentette be a lépést, miután korábban arról beszélt, hogy nem toboroznak már az orosz börtönökben.

Ferenc pápa azt mondta La Nacion argentin hírügynökségnek, hogy hajlandó Kijevbe látogatni, de csak akkor, ha Moszkvába is elmehet, idézi a SkyNews. „Mindkét helyre megyek, vagy egyikre sem” – mondta az egyházfő, aki úgy véli, „nem lehetetlen” számára egy utazás az orosz fővárosba.

Egy független orosz Telegram-csatornára (SOTA) került fel egy videó, amelyben orosz feleségek és anyák közösen felszólítják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne küldje férjeiket és fiaikat a mészárszékre, „ne dobja oda őket húsként” a frontvonalba, írja a CNN. A lap nem tudta a videón elhangzott állításokat ellenőrizni.

Forrás: SOTA Telegram
Forrás: SOTA Telegram

A videón látható nők kezében egy tábla van, amin az áll: 580 Különleges Howitzer Tüzérségi Hadosztály 2023. március 11-i dátummal. A videóban szereplők szerint a férfiak tüzérként kaptak kiképzést. Azt mondják, hogy a családtagjaik készek ellátni a feladatukat, de a kiképzésüknek megfelelően, nem pedig rohamgyalogságként a frontvonalban. Azt kérik, hogy vonják hátrébb őket, és a tüzéreket lássák el lőszerrel.

Frissítés: a poszt eredeti verziójában a CNN fordítása alapján az szerepelt, hogy bárányokként küldik őket a vágóhídra, ezt javítottuk a húsként dobják őket oda szerkezetre. Azt is jeleztük, hogy készek harcolni, de tüzérként kaptak kiképzést.

A háború kezdete óta már több mint 152 ezer lakóházat romboltak le az orosz rakéták és a tüzérség, állítja az ukrán belügyminiszter. Ihor Klimenko szerint az oroszok tavaly február óta több mint 40 ezerszer bombázták valamilyen módon a polgári infrastruktúrát Ukrajnában. (Bloomberg)

Az ukránok továbbra is védeni foják Bahmutot, mondta az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba szerint „ha kivonulnánk Bahmutból, mi változna? Oroszország elfoglalná Bahmutot, majd folytatná az offenzívát Csasohov Jar városa ellen, így minden Bahmut mögötti város ugyanerre a sorsra juthatna”.

Arra nem válaszolt, hogy az ukrán katonák meddig tarthatják magukat, de olyan emberekhez hasonlította őket, akik a házukat védik egy betolakodó ellen, aki megpróbálja megölni őket és elvenni mindenüket. Olekszandr Szirszkij ukrán tábornok szerint Bahmut védése segített az ukránoknak időt is nyerni, hogy felkészüljenek a közelgő ellentámadásokra.

A Telex tudósítói a napokban a Bahmut melletti Csasziv Jarban jártak. Az oroszok rakétái és aknavetői ellenére még mindig maradtak civilek, akik a menekülés helyett inkább a pincéikbe húzódva reménykednek abban, hogy az ukrán erők megállítják az orosz támadást Bahmutnál. Kollégáink helyszíni riportját itt nézheti meg.

A brit hírszerzés legfrissebb infói szerint:

  • Az emberveszteségek eltérő mértékben jelennek meg az oroszországi régiókban. A leggazdagabb városok, Moszkva és Szentpétervár lakosságuk méretéhez képest viszonylag érintetlenül maradtak. Ez különösen igaz az ország elitjének családjaira.
  • 2023. február 21-én orosz magas rangú tisztviselőket fotóztak le, akik az első sorból hallgatták Vlagyimir Putyin beszédét. Közülük egyikükről sem ismert, hogy gyerekeik a hadseregben szolgálnának.
  • Sok keleti régióban a halálozások aránya a lakosság százalékában valószínűleg több mint harmincszor magasabb, mint Moszkvában. Helyenként az etnikai kisebbségek szenvedik el a legnagyobb csapást; Asztrahánban az áldozatok közel 75 százaléka a kisebbségi kazah és tatár lakosságból származik.
  • Miközben az orosz védelmi minisztérium igyekszik pótolni a katonák hiányát, az orosz társadalom tehetősebb és befolyásosabb személyeinek elszigetelése nagy valószínűséggel továbbra is fontos szempont marad.

Az ukrán külügyminiszter interjúban sürgette a német kormányt, hogy gyorsítsák fel a lőszerek szállítását, és kezdjék meg az ukrán pilóták kiképzését a nyugati vadászgépek használatára. Dmitro Kuleba szerint a lőszerhiány jelenti most az elsőszámú problémát Ukrajnának. Állítása szerint már februárban azt mondták nekik a német fegyvergyártók, hogy készek küldeni az utánpótlást, de a kormány egyelőre még nem írta alá a szerződéseket.

Azt is mondta, nem számít arra, hogy a nyugati országok egyhamar elküldik Ukrajnának a vadászgépeket, de attól még el kell kezdeni kiképezni a pilótákat a használatukra, hogy készen álljanak, amikor a döntés erről megszületik. (Reuters)

  • Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentették, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg arra szükség van.
  • Norvégia légvédelmi rendszereket is küld Ukrajnának, és pilóták kiképzésében is segíteni fog.
  • Gyilkos zónává vált Bahmut a brit hírszerzés szerint, az elmúlt négy napban a Wagner-csoport erői ellenőrzésük alá vonták a város keleti részének többségét.
  • A Wagner-csoport vezetője Jevgenyij Prigozsin azt mondta: céljuk, hogy ne hozzák szégyenbe Oroszországot a nyugati országokkal szemben. Emellett bejelentette, hogy jövőre elindulna az ukrajnai elnökválasztáson.
  • Az ukránok szerint az oroszok engedély nélkül alakítják át a zaporizzsjai atomerőművet.
  • Ukrán külügyminiszter szerint lehet, hogy be akarták sározni Ukrajnát az Északi Áramlat felrobbantásával.
  • Ferenc pápa azt mondta, hogy Kijevbe és Moszkvába is ellátogatna, de Putyin még nem nyitotta ki előtte az ajtót.
  • Az ukrán belügy szerint a háború kezdete óta több mint 40 ezer alkalommal bombázták Ukrajnát az orosz csapatok.

A szombati nap történéseit ide kattintva érheti el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!