Ukrán határőrök azt állítják, hogy megölték a Wagner zsoldoscsoport hat tagját

2023. március 12. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Donyeck megyei Bahmut ipari övezetében ukrán határőrök egy szárazföldi felderítő csoportja támadásba lendült, és megölte a Wagner orosz zsoldoscsoport hat tagját – írja az ukrán határőrszolgálat vasárnapi közleménye alapján az MTI.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt állította, hogy Bahmut környékén számos orosz katona holtteste fekszik temetetlenül. Bahmutot immár tíz hónapja védik sikeresen az ukrán erők, és Danyilov szerint „miként a fasiszták Sztálingrádnál, úgy az oroszok Bahmutnál veszíteni fognak”. Hozzátette, hogy az orosz megszállókkal együttműködők tömegesen menekülnek a donyecki és a luhanszki régiókból Oroszországba.

Egy szétlőtt ideiglenes kórház Bahmuttól nem messze március 11-én – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP
Egy szétlőtt ideiglenes kórház Bahmuttól nem messze március 11-én – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy lapinterjúban azt mondta, hogy a nyugati országok nem fognak egyhamar vadászrepülőgépeket adni Ukrajnának.

„Nem számítok arra, hogy a közeljövőben megtörténik a vadászgépek szállítása, mert ez logisztikai és technikai szempontból nagyon nehéz feladat.”

Éppen ezért az ukránok azt javasolják, hogy kezdjék meg már most az ukrán pilóták kiképzését a nyugati vadászgépek vezetésére.

A kijevi városvezetés arról számolt be, hogy vasárnap reggelre sikerült teljesen helyreállítani a csütörtöki rakétatámadás következtében megszakadt távhőszolgáltatást. Közleményük szerint a fővárosban mindenütt van áram- és vízszolgáltatás.

A régió kormányzója közleményben arról írt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakiv településre. A támadásban több lakóház, köztük egy többszintes is megrongálódott, de halálos áldozat nem volt.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az elmúlt egy napban több mint ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Azt állítják, hogy így együtt az orosz hadsereg embervesztesége 159 ezer fölé emelkedett. Mivel ezt külső, pártatlan felek egyelőre nem tudják ellenőrizni, az ellenségről kiadott orosz és ukrán jelentéseket is érdemes némi szkepticizmussal kezelni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!