A Wagner vezetője azt állítja, nem toboroznak már az orosz börtönökben

2023. február 9. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Wagner zsoldoscsoport nem toboroz több elítéltet az ukrajnai harcokhoz – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója. „A Wagner katonai magáncég teljesen leállította az elítéltek toborzását. Most már minden kötelezettségünket teljesítjük azokkal szemben, akik nekünk dolgoznak” – mondta a Putyin „szakácsaként” ismert Prigozsin, akiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Wagner 2022 nyarán kezdett el elítélteket toborozni Oroszország kiterjedt büntetés-végrehajtási rendszerében, Prigozsin kegyelmet ajánlott azoknak, akik hat hónapot túlélnek Ukrajnában. A Wagner nem adott tájékoztatást arról, hogy hány elítélt csatlakozott a soraikhoz, de a novemberben közzétett orosz büntetés-végrehajtási adatok szerint augusztus és november között több mint 20 ezerrel csökkent az ország börtönlakossága, ami több mint egy évtizede a legnagyobb mértékű csökkenés. A januárban közzétett adatok szerint ez a csökkenés nagyrészt megállt.

Decemberben a Reuters arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerint a Wagner negyvenezer elítélt zsoldost állomásoztat Ukrajnában, ami a csoport személyzetének túlnyomó többségét teszi ki. A Wagner-csoport az elmúlt hónapokban egyre fontosabb szerepet játszott a háborúban, a zsoldoscsapat állt a donyeck megyei Bahmut bevételére irányuló támadás élére.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!