Kijev szerint a SpaceX-nek el kell döntenie, kinek az oldalán áll

2023. február 9. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán elnöki iroda rosszallásának adott hangot csütörtökön amiatt, hogy a SpaceX űripari vállalat korlátozta az ukrán hadsereg hozzáférését a Starlink műholdas rendszerhez.

„Ukrajna ellenállása egy éve tart, a cégeknek maguknak kell eldönteniük:

vagy a szabad élethez való jog és Ukrajna oldalán állnak, így nem találnak ki olyasmit, amivel ártanak neki, vagy az Oroszország oldalán,

támogatva ezáltal területek elfoglalását és emberek megölését” – hangsúlyozta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója Twitter-üzenetében. Podoljak azt tanácsolta a SpaceX-nek és a cég elnökének, Gwynne Shotwellnek, aki bejelentette a döntést, hogy „válasszon” az általa felvázolt két lehetőség közül.

A SpaceX szerdán jelentette be, hogy lépéseket tett annak megakadályozására, hogy az ukrán hadsereg a Starlink műholdas rendszert használja a drónok irányítására. A cég szerint elfogadták, hogy az ukrán hadsereg kommunikációra használja a technológiát, de dróntámadásokra is felhasználták, ami ellenkezik a vállalat és Kijev között született megállapodással. Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa is azt mondta, hogy nem fogják engedni, hogy az ukrán csapatok nagy hatótávolságú dróncsapásokat hajtsanak végre a technológia segítségével.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!