A NOB-elnök felszólította az ukránokat, hogy ne fenyegessék bojkottal a 2024-es olimpiát

2023. február 9. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a 2024-es párizsi olimpia bojkottfenyegetésével.

Az ukránok, a lengyelek, a balti és az északi államok az ukrajnai háború miatt nem engednék az orosz és belarusz sportolókat az olimpián indulni, és ha ez megtörténne, akkor a fentebb említett államok maradnának távol.

Bach ez ügyben levelet küldött Vadim Hutcajtnak, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökének – aki egyben országa ifjúsági és sportminisztere –, amelyben hangsúlyozza: még konkrétan nem is tárgyaltak arról, hogy miként engednék a párizsi szereplését olyan semleges színekben induló sportolóknak, akik orosz vagy belarusz útlevéllel rendelkeznek. Újra kitért rá, hogy a bojkott sértené az Olimpiai Chartát, és a nemzeti olimpiai bizottságok felelőssége, hogy betartsák az ebben foglalt alapvető értékeket.

A NOB-elnök rendkívül sajnálatosnak nevezte azt a levelet, amelyet Hutcajt küldött nemrégiben más nemzeti olimpiai bizottságokhoz, nemzetközi szövetségeknek, NOB-tagoknak és a közelgő olimpiai házigazdáknak, mert az ukrán vezető nyomást akart gyakorolni, hogy támogassák az oroszok és belaruszok eltiltását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság január 25-én bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Belarusz sportolói visszatérjenek a nemzetközi, főleg ázsiai versenyekre, semleges színekben, azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat. A másik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!