Putyin: Mindig, mindent békés eszközökkel akartunk megoldani

2022. december 25. – 09:00

frissítve

Putyin: Mindig, mindent békés eszközökkel akartunk megoldani
A kijevi Szent Mihály-dóm karácsonyi miséjén – Fotó: Danylo Antoniuk / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz közszolgálati televízióban beszélt Putyin, többek között arról is, hogy „Oroszországot, a történelmi Oroszországot” akarják megosztani ellenfeleik.

„Oszd meg, és uralkodj. Mindig erre törekedtek, most is ezt próbálják tenni, de a mi célunk más: az orosz nép egyesítése” – mondta ki Putyin, aki szerint „jó irányba halad” az orosz hadsereg. „Nemzeti érdekeinket, állampolgáraink érdekeit és a népünket védelmezzük”.

Az orosz elnök ismét bírálta Kijevet és nyugati szövetségeseit, akik „elutasítják a tárgyalásokat”. Ő viszont – mint mondta – „kész tárgyalni a folyamat valamennyi résztvevőjével az elfogadható eredmények érdekében”.

„Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján” – tette hozzá.

Az orosz oligarchák és gazdagok keveset tesznek az orosz háborús erőfeszítések érdekében – nehezményezte Jevgenyij Prigozsin üzletember, a Wagner zsoldoscsoport alapítója.

„Félnek. Kényelmesen élnek. Esténként szórakozni akarnak és meleg medencében megmártózni” – mondta Prigozsin az állami RT televíziónak adott szombati interjújában. Felvetette, hogy ezektől a honfitársaitól mindent el kellene venni, így szerinte akkor talán rá lehetne őket venni a háborús erőfeszítések támogatására.

„Valamikor fel kell fogni, hogy meg kell válni mindentől, amije az embernek van, tehát a csábító világtól, az éttermektől, az üdülőktől, a dácsáktól és az úszómedencéktől. Minél hamarabb veszik el mindezt tőlük, annál jobb”

– mondta Prigozsin, aki sok másik gazdag orosz üzletemberhez hasonlóan nyugati szankciós listákra került az ukrajnai orosz invázió támogatása miatt.

A Putyin szakácsaként ismertté vált Prigozsinról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.


Vasárnap már többször szólaltak meg a légiriadót jelző szirénák Ukrajnában. Egy kijevi metróállomáson rekedt ukránok karácsonyi dalok éneklésébe kezdtek, mégiscsak ünnep van.

Az ukrán anyaföldre békét és jószerencsét kérő Nova Radist Stala-t itt tudják teljes egészében meghallgatni.

Ha az USA Patriot rakétavédelmi rendszereket szállítana Ukrajnának, Oroszország meg fogja semmisíteni azokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Russia 1-nek adott vasárnapi interjújában.

„Jóhogy, 100 százalékban!” – válaszolta az újságíró kérdésére. Putyin ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Ukrajnának még nincsenek ilyen rendszerei. Csütörtökön nyilatkozva azt mondta, hogy a Patriot egy meglehetősen régi rendszer, és nem úgy működik, mint az orosz S-300-as. Ugyanakkor biztos benne, hogy lesz „ellenszere” ezeknek a rendszereknek.

December 21-én Zelenszkij Washingtonba utazott, az ukránoknak szánt 1,85 milliárd dolláros új amerikai katonai segélycsomag bejelentését úgy időzítették, hogy az egybeessen a látogatással. Első alkalommal szerepel segélycsomagban Patriot rakétavédelmi rendszer.

Az angolszász hagyományok szerint a karácsonyi ajándékokat Santa Claus hozza a gyerekeknek, és már az is hagyománynak tekinthető, hogy a rénszarvasaival és szánjával repülő Santa feltűnik a különböző repüléskövető oldalakon.

Az Északi-sarkról körjáratra induló Santa a Flightradar oldalán is követhető volt, és a háború óta a civil gépek által messzire elkerült ukrán légtérben is feltűnt. Az ukrán légvédelem is beszállt a játékba, és amikor Santa úgymond felettük járt, rögzítették a pillanatot, majd egy posztban kiírták, hogy ők biztosították a légteret a szánjának.

Az Institute for the Study of War (ISW) katonai think-thank azt írta friss elemzésében, hogy orosz katonai bloggerek is elismerték, hogy az ukránoknak sikerült valamelyest lelassítaniuk az orosz előrenyomulást Bahmutnál és a környező településeken.

Az egyik blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport egyik egységét is egy napokkal korábbi pozíciójába szorították vissza ukrán erők. Korábban pedig maguk ukránok állították azt, hogy Bahmut keleti külvárosából teljesen kisöpörték az oroszokat.

Az ISW úgy értékelte, hogy az orosz erők összességében valamivel kevesebb előrehaladást értek el Bahmut térségében novemberben és decemberben összesen, mint októberben.

Ferenc pápa tizedszer tartotta meg a Szent Péter téren hagyományos karácsonyi beszédét, amelyben a világot sújtó háborúkra és járványokra is kitért.

A pápa karácsonyi üzenetében az értelmetlen ukrajnai háború azonnali befejezésére szólított fel, és elítélte azt is, hogy az élelmiszert fegyverként használják.

Ukrajna a világ búzájának mintegy 30 százalékát szállítja, és az orosz invázió kezdete, február óta az árak megugrottak.

Ferenc pápa a karácsonyi Urbi et Orbi áldásán – Fotó: Andreas Solaro / AFP
Ferenc pápa a karácsonyi Urbi et Orbi áldásán – Fotó: Andreas Solaro / AFP

A pápa beszédében megemlítette a szíriai, mianmari, iráni és haiti konfliktusokat és humanitárius válságokat, valamint az afrikai Száhel-övezetet is, mondván, hogy a világ „a béke ínségét” éli.

Ferenc pápa szerint a világ érzéketlenné vált a válságokkal és a szenvedéssel szemben, és már alig veszi észre ezeket.

A járvány társadalmi következményeiről is beszélt. Úgy látja, hogy egyre inkább visszahúzódóak az emberek, nem tesznek erőfeszítést a közös találkozásra, cselekvésre.

Azt mondta, hogy „nemzetközi szinten is fennáll a párbeszéd elkerülésének veszélye, annak a veszélye, hogy ez az összetett válság a konfliktusok megoldásához vezető hosszabb út helyett a rövidebb utak megtételéhez vezet. Továbbra is egyre több konfliktusnak, válságnak és nézeteltérésnek vagyunk tanúi. Úgy tűnik, hogy ezek soha nem érnek véget, és mostanra már szinte észre sem vesszük őket.”

Oroszország kész tárgyalni az ukrajnai háborúban érintett valamennyi féllel, mondta Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 állami televíziónak, de szerinte ez azért nem jön létre, mert Kijev és nyugati szövetségesei megtagadják a tárgyalásokat.

„Készek vagyunk minden érintettel tárgyalni az elfogadható megoldásokról, de ez rajtuk múlik, nem mi vagyunk a tárgyalások elutasítói, hanem ők. Úgy gondolom, hogy jó irányban cselekszünk, nemzeti érdekeinket, polgáraink, népünk érdekeit védjük. És nincs más választásunk, mint megvédeni polgárainkat” – mondta Putyin, aki szerint Oroszország megosztására törekszik a nyugat és Ukrajna.

Putyin nem először lengeti be a tárgyalásokat, de kritikusai szerint ez csak egy trükk, és az oroszok időt akarnak nyerni vele a csatatéren elszenvedett kudarcok után.

Az orosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva törekedni fog a háború befejezésére, és ez elkerülhetetlenül „valamilyen diplomáciai tárgyalásokkal jár”. Ez egy nappal azután hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij elnök az Egyesült Államokba látogatott.

(via Guardian)

Legkevesebb 16-an meghaltak és 64-en megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon régió orosz lövöldözésében szombaton, közölte Jaroszlav Janusevics, a régió kormányzója.

Janusevics azt írta, hogy 71-szer lőttek Herszon régióra az oroszok, aknavetőkkel, tüzérséggel és rakétarendszerekkel. A régió központja, Herszon is 41 találatot kapott. A belvárosban tűz ütött ki, ipari és egészségügyi létesítményeket, lakóházakat is eltaláltak. Civilek is meghaltak a támadásban, de sok sérült is van.

Janusevics azt írta, hogy a sebesülteknek vérre van szükségük, és aki vért adna, az ingyen taxizhat a herszoni vérellátó központba.

(via Guardian)

Az orosz parlament arra készül, hogy magasabb adókulcsot vezessen be azok számára, akik februárt óta elhagyták Oroszországot.

Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke azt mondta, hogy dolgoznak a megfelelő jogszabály kialakításán.

„Azok, akik rájöttek, hogy hibáztak, már visszatértek. A többieknek meg kell érteniük: a társadalom nagy többsége nem támogatja tettüket, és úgy véli, hogy elárulták hazájukat, rokonaikat és barátaikat” – mondta Vologyin.

Arra csak becslések vannak, hogy hányan hagyták el Oroszországot, de az biztos, hogy szeptemberben, amikor Putyin meghirdette a mozgósítási akciót, nagy lendületek kapott a kivándorlás. Akkor 700 ezer távozó oroszról szóltak a hírek, igaz az orosz kormány szerint túlzóak ezek a számok.

Oroszországban 13 százalékos a személyi jövedelemadó, ezt automatikusan levonják a hazai munkaadók, a külföldön dolgozó oroszoknak viszont maguknak kellene megfizetni ezt adót.

(via Guardian)


Vasárnap délelőtt Kijevben és más ukrán régiókban is megszólaltak a légiriadót jelző szirénák.

A kijevi városvezetés a légiriadó kihirdetése után felszólította az embereket, hogy menjenek óvóhelyekre.

Az ország déli részén fekvő Mikolajiv polgármestere a hivatalos Telegram-csatornáján is figyelmeztette a lakosokat a légiriadóra.

Ukrajna lakosságának többsége ortodox keresztény, tehát január 6-án ünneplik a karácsonyt, de egyre többen vannak olyanok is, akik már december 24-én karácsonyoznak, a nyugati keresztény hagyományokat követve. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is a karácsonyra reflektálva tartotta meg szombaton szokásos éjjeli beszédét.

„Ezekben a napokban emberek milliói ünneplik a karácsonyt Ukrajnában és a világon. Isten fiának megjelenése reményt adott az embereknek az üdvösségre, hitet a jóság és az irgalom győzelmében. Sajnos, az idei évben minden ünnepnek keserű utóíze van számunkra. Másképpen érezhetjük a karácsony hagyományos szellemét is. A vacsora a családi asztalnál nem lehet olyan finom és meleg. Lehet, hogy üres székek vannak körülötte. A házaink és utcáink sem lehetnek olyan fényesek. A karácsonyi harangok nem csenghetnek olyan hangosan és lelkesen. Légiriadó szirénákon keresztül, vagy ami még rosszabb – lövéseken és robbanásokon keresztül” – mondta, majd arról beszélt, hogy megvan annak a veszély, hogy emberek elveszítik a bizodalmukat a felsőbb hatalmakban, a jóságban és az igazságosságban, és a szeretet is elveszíthetik, ahogy önmagukat is.

Zelenszkij szerint mindezt a gonosz, ami jelen esetben Oroszország, akarja, de az ukránok már nyolc éve – a Krím megszállása óta – ellenállnak. Az elnök azt mondta, kitartással és kurázsival az ukránok győzhetnek.

Az elnök arról is beszélt, hogy ugyan az ukrán nép szétszóródott a háború miatt, karácsony este együtt lesznek, és egy emlékeznek a február 24-én indult háború eseményeire.

„Még a teljes sötétségben is megtaláljuk egymást, hogy szorosan átöleljük egymást. És ha nincs meleg, akkor az ölelésekkel melegítjük fel egymást. Megünnepeljük majd az ünnepeket! Mint mindig. Mosolyogni fogunk és boldogok leszünk. Mint mindig. De egy különbség van. Nem fogunk csodára várni. Végül is mi magunk teremtjük meg azt.”

  • Ferenc pápa a háborúról és a szeretetről beszélt szenteste.
  • Az oroszok szerint semmi közük a herszoni rakétatámadáshoz.
  • Karácsonyi dallal jelentkezett a Pussy Riot.
  • Az oroszok lőszerhiánnyal küzdenek a britek szerint.
  • Orosz támadás érte Herszont, legalább tizen meghaltak.
  • Az orosz propagandatévé karácsonyi üzenetében Európa megfagy, és hörcsögöt eszik.
  • Bontják a mariupoli színház megmaradt épületét.
  • Az orosz labdarúgó szövetség egyelőre nem igazol át Ázsiába.
  • Megtiltották az orosz médiának, hogy beszámoljon a mozgósításról.
  • Visszakerült a Kalasnyikov és a kézigránát használatának oktatása az orosz középiskolai tantervbe.
  • Havi 100 millió dollárba kerül a Wagner-csoport ukrajnai bevetése.

A háború szombati híreit ide kattintva tudják elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!