Zelenszkij: Mi magunk teremtjük meg a csodát

2022. december 25. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna lakosságának többsége ortodox keresztény, tehát január 6-án ünneplik a karácsonyt, de egyre többen vannak olyanok is, akik már december 24-én karácsonyoznak, a nyugati keresztény hagyományokat követve. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is a karácsonyra reflektálva tartotta meg szombaton szokásos éjjeli beszédét.

„Ezekben a napokban emberek milliói ünneplik a karácsonyt Ukrajnában és a világon. Isten fiának megjelenése reményt adott az embereknek az üdvösségre, hitet a jóság és az irgalom győzelmében. Sajnos, az idei évben minden ünnepnek keserű utóíze van számunkra. Másképpen érezhetjük a karácsony hagyományos szellemét is. A vacsora a családi asztalnál nem lehet olyan finom és meleg. Lehet, hogy üres székek vannak körülötte. A házaink és utcáink sem lehetnek olyan fényesek. A karácsonyi harangok nem csenghetnek olyan hangosan és lelkesen. Légiriadó szirénákon keresztül, vagy ami még rosszabb – lövéseken és robbanásokon keresztül” – mondta, majd arról beszélt, hogy megvan annak a veszély, hogy emberek elveszítik a bizodalmukat a felsőbb hatalmakban, a jóságban és az igazságosságban, és a szeretet is elveszíthetik, ahogy önmagukat is.

Zelenszkij szerint mindezt a gonosz, ami jelen esetben Oroszország, akarja, de az ukránok már nyolc éve – a Krím megszállása óta – ellenállnak. Az elnök azt mondta, kitartással és kurázsival az ukránok győzhetnek.

Az elnök arról is beszélt, hogy ugyan az ukrán nép szétszóródott a háború miatt, karácsony este együtt lesznek, és egy emlékeznek a február 24-én indult háború eseményeire.

„Még a teljes sötétségben is megtaláljuk egymást, hogy szorosan átöleljük egymást. És ha nincs meleg, akkor az ölelésekkel melegítjük fel egymást. Megünnepeljük majd az ünnepeket! Mint mindig. Mosolyogni fogunk és boldogok leszünk. Mint mindig. De egy különbség van. Nem fogunk csodára várni. Végül is mi magunk teremtjük meg azt.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!