Zelenszkij szerint kétségtelen, hogy a lengyelországi rakéta nem ukrán lövedék volt

Legfontosabb

2022. november 16. – 06:24

frissítve

Zelenszkij szerint kétségtelen, hogy a lengyelországi rakéta nem ukrán lövedék volt
Katonai konvoj jelent meg Przewodów határában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kedden délután rakéta csapódott be a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán, két ember meghalt Przewodówban.
  • Lengyelország bejelentette, hogy vizsgálódnak, emelnek a készültségen, és a NATO konzultációról szóló „4-es cikkelyét” fontolgatják. Ezt végül nem kérték. Aztán bejelentették, hogy „orosz gyártmányú” volt a rakéta.
  • Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón szerdán azt mondta, hogy nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétát. A Reuters szerint Biden arról beszélt partnereinek, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be.
  • Bár még mindig vizsgálódnak, a lengyel elnök és miniszterelnök, valamint a NATO-főtitkár is elmondta szerdán, hogy nagy valószínűséggel nem egy szándékos támadás volt az incidens.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakétát lőttek ki egy orosz rakéta ellen, akkor történhetett a robbanás.
  • A belga védelmi miniszter szerint ukrán és orosz rakéták maradványait is megtalálhatták a helyszínen.
  • Zelenszkij szerint kétségtelen, hogy a becsapódott lövedék nem ukrán rakéta volt.
  • Mateusz Morawiecki kijelentette, hogy nem zárja ki, hogy az ukrán-lengyel határ közelében való rakétatámadást provokációnak szánták.

Andrzej Duda lengyel elnök szerda 12 órára összehívja a Nemzetbiztonsági Tanács ülését – közölte Pawel Szrot, a varsói elnöki hivatal vezetője. A hivatal azt is tudatta, hogy a lengyel elnök a nap folyamán Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett.

Łukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő a külügyminisztérium hivatalos közleményében azt írta, hogy Ukrajna órákig tartó, Lengyelországból is megfigyelhető rakétázása után 15:40-kor egy orosz gyártmányú rakéta csapódott be Przewodów területén, melynek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette. Az incidens miatt Zbigniew Rau külügyminiszter bekérette az orosz nagykövetet, akitől most azonnali, részletes magyarázatot vár.

A becsapódás helyszíne – Fotó: Ugc / Reuters
A becsapódás helyszíne – Fotó: Ugc / Reuters

  • Az oroszok kedden egész nap lőtték az ukrán városokat és stratégiai célpontokat, Ukrajna nagy részén áramhiányt okozva ezzel.
  • Leállt a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezeték magyarországi szakaszán, mivel Ukrajnában találat érte a vezetéket ellátó egyik transzformációs létesítményt – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
  • Két ember meghalt Lengyelországban, amikor sajtóhírek szerint orosz rakéták csapódtak be egy lengyel–ukrán határ menti településen.
  • Lengyelország a nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottság ülése után bejelentette, hogy vizsgálódnak, emelnek a készültségen, és a NATO 4-es cikkelyének aktiválását fontolgatják.
  • A Barátság kőolajvezeték leállása, illetve a lengyelországi csapás miatt Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését.
  • Oroszország tagadta, hogy orosz rakéták lépték volna át lengyel–ukrán határt, „szándékos provokációnak” nevezték ezt az állítást.
  • Emmanuel Macron francia elnök felszólította Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy segítsen befejezni a háborút.
  • Az ENSZ emberi jogi hivatala azt közölte, hogy Oroszország és Ukrajna is megkínzott hadifoglyokat a közel kilenc hónapja tartó háborúban.
  • Gianni Infantino FIFA-elnöke azt szeretné, hogy legalább a november 20-án kezdődő katari világbajnokság idejére kössenek tűzszünetet a felek.

Noha egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, hogy kedd délután valóban rakétacsapás történt, és hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban, és ezt nem is mondta ki lényegében senki, Volodimir Zelenszkij és más ukrán tisztviselők is kemény hangvételű reakciókat osztottak meg az incidens után, és erősen utaltak arra, hogy valóban támadás történt, amelyre valamilyen reakciót kell majd adni a további hasonló csapások megakadályozásának érdekében.

Más vezetők ennyire nem mentek messzire, de Magyarország és Lengyelország mellett Lettországban is rendkívüli ülést hívtak össze, és számos más országban is vizsgálni kezdték az ügyet. A szlovák védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, és magyarázatot követel Oroszországtól, Von der Leyen támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a lengyeleket és ukránokat, és így tett Novák Katalin is. Konkrétumokat egyelőre senki nem tud, beleértve ebbe a lengyeleket és az Egyesült Államokat is, nem véletlen, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is azt mondta, hogy meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő.

Ahogy arról ebben a posztban is írtunk, egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy szándékos támadásról legyen szó, egyrészt mert az oroszoknak ez nem érdeke, másrészt pedig mert a NATO ellen nem egy lengyel farm lerakétázásával indítanának háborút. Mindenesetre azt itt is le kell szögezni, hogy egyelőre nem ismertek a részletek, így több lehetséges forgatókönyv létezik – eltévedt orosz rakétáról éppúgy lehet szó, mint eltévedt ukránról, de az is lehet, hogy egy sikeres elfogás eredményeképp csapódott be valami Lengyelországban. Az mindenesetre biztos, hogy a lengyel elnök szerda délre összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

A NATO-nagykövetek szerdán ülnek össze lengyel kérésre, hogy a védelmi szövetség úgynevezett 4-es cikkelyéről tárgyaljanak, értesült a Reuters. A hírügynökség egyik diplomáciai forrása azt mondta, a szövetség óvatosan jár majd el, és időre van szüksége, hogy kiderítse, pontosan hogyan történt az incidens.

A 4-es cikkelyről itt írtunk bővebben. Lényege, hogy ha egy tagállam úgy érzi, hogy egy másik ország vagy terrorszervezet fenyegeti, akkor a fenyegetett tag kérésére hivatalos konzultációt kezdenek. A megbeszéléseken azt vizsgálják, hogy fennáll-e a fenyegetés, és hogyan lehet ellene fellépni, a döntések pedig egyhangúlag születnek. A 4. cikkely nem vonja maga után feltétlenül azt, hogy cselekszik a NATO.

(Reuters)

Az előző nap eseményeit itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!