Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő

2022. november 15. – 21:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter volt a M1 esti műsorának vendége. A miniszter beszámolt arról, hogy a miniszterelnök által összehívott Védelmi Tanács ülésén két fontos témáról beszéltek.

Az egyik a Barátság kőolajvezetéket ért találat volt. „A jelenlegi információk szerint nem magát a kőolajvezetéket, hanem az azt ellátó transzformációs házat érte találat. Kőolaj a vezetékből egyelőre nem jön. Beszéltünk a Mol vezetőivel, és ők arról tájékoztattak minket, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és ez hosszabb távon is így lesz” – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky szerint a lengyelországi, két halálos áldozattal járó incidenssel kapcsolatban még több a bizonytalanság. „Itt egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mi történt. Várjuk a lengyel kollégáink visszajelzését és tájékoztatását, hogy ők mit tudnak” – mondta. Hozzátette, hogy beszélt a NATO-főtitkárral és több vezető ország védelmi miniszterével. „A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, és meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő” – mondta.

Kedd délután két ember meghalt a lengyel-ukrán határ közelében fekvő Przewodów faluban. Amerikai hírszerzési források szerint orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelország területén. Ugyanakkor a Pentagon hivatalosan egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban ez történt volna, míg az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy provokációként tekintenek az erről szóló hírekre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!