M1: Leállt a Barátság kőolajvezeték, de Magyarország olajellátása zavartalan

2022. november 15. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – hangzott el az M1 kedd esti műsorában. A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belarusz–ukrán határon, a vezeték nem sérült meg. Az M1 szerint a jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Mol azt közölte, hogy az ukrán olajvezetékrendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belarusz határhoz közel egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. Az orosz TASZSZ hírügynökség is beszámolt a leállásról, ők azt írták, hogy Ukrajna arról tájékoztatta az orosz Transneftet, hogy „áramkimaradás miatt leállították a vezetéket”.

A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolajszállítások ideiglenesen leálltak.

„Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság vezeték újraindításának feltételeit” – olvasható a Mol közleményében. A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani.

Szijjártó Péter a Facebookon arról beszélt, hogy komoly támadás érte Ukrajna energetika infrastruktúráját, rakétákkal támadták Kijevet és több nagyvárost is. Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet szerint három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelését követően, de a kijevi nagykövetség folytatja működését. Szijjártó Péter közölte azt is, beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal, aki kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval. Ő azt közölte, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!