BBC: Nem valószínű, hogy az oroszok szándékosan mértek csapást egy lengyel farmra

2022. november 15. – 22:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Paul Adams, a BBC szakértője szerint több magyarázata is lehet a lengyelországi incidensnek, ám mint írta, az oroszoknak alapvetően nem áll érdekében az, hogy lengyel farmokra mérjenek légicsapást. Így aztán elképzelhető, hogy valamilyen hiba történt, de az is lehetséges, hogy egy olyan napon, amikor az ukrán légvédelemnek rengeteg volt a dolga, az egyik rakétájuk letért a pályájáról. Kurt Volker, volt amerikai NATO-nagykövet szerint fontos, hogy az oroszoknak legyen lehetősége magyarázatot adni az incidensre, már csak azért is, mert szerinte sem szándékos támadásról van szó. Ezt ugyanakkor az oroszokkal kell kimondatni, így mindenképpen fontos, hogy a NATO magyarázatot követeljen.

A téma a Szkeptikus Társaság kedd esti eseményén is előkerült, ahol egy néző arról kérdezte Rácz András Oroszország-szakértőt, hogy mi van, ha kiderül, valóban orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban. Rácz először is leszögezte, hogy nincs semmilyen információja az esetről, de elméletben, ha esetleg kiderül, hogy valóban orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban, annak szerinte az lehetne az oka, hogy rossz koordinátákat adtak meg célzáskor.

Rácz azt is hozzátette, hogy Oroszország nem két rakétával indítaná el a NATO elleni háborúját, ami egybevág Adams szavaival.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este elég konkrétan megnevezte az oroszokat a lengyelországi robbanás felelőseként, és arról is beszélt, hogy ez nagyon komoly eszkaláció, amelyre meg kell adni a megfelelő választ. Hivatalosan ugyanakkor sem a lengyelek, sem az amerikaiak nem erősítették meg, hogy orosz rakéták csapódtak be Przewodów városában, az orosz védelmi minisztérium pedig kategorikusan tagadta a vádakat, amelyeket lengyel provokációnak nevezett.

Ez az orosz médiában is elkezdett terjedni, kiegészítve azzal, hogy valójában ukrán légvédelmi rakéták, egészen pontosan Sz-300-as rendszerekben használt 5V55-rakéták csapódtak be Lengyelországban. Ezt egyelőre szintén nem lehet megerősíteni, ahogy azt sem, hogy orosz rakétákról volt szó, az azonban már korábban is felmerült, hogy a helyszínen készült – ám hitelesnek egyelőre nem feltétlenül tekinthető – képeken látható törmelék alapján úgy tűnik, hogy légvédelmi rakéták maradványai vannak az incidens helyszínén.

Erről írt többek közt Eliot Higgins, a Bellingcat nevű oknyomozó csoport alapítója is, aki egyben türelemre is intett, mondván, a helyszínről érkező képek alapján hamarosan meg lehet majd állapítani, hogy pontosan minek a maradványairól van szó. Az általa megosztott posztban egyébként az az elmélet merült fel, hogy egy 5V55-ös rakéta egyik része lehet a képeken, esetleg egy általa elfogott rakéta maradványaival együtt. Ez egyébként szintén nem tűnik képtelenségnek, hiszen a lengyel–ukrán határtól nem messze is hajthatott végre elfogást az ukrán légvédelem. Érdemes rögzíteni ugyanakkor azt is, hogy ahogy arról többször írtunk már, az oroszok Ukrajnában már hetekkel ezelőtt is vetettek be módosított Sz-300-asokat földi célpontok ellen is, így még ha ilyen rakétáról is van szó, akkor sem lehet egyértelműen megmondani, hogy az honnan származik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!