Putyin szerint ukrán terrortámadás történt a Krímbe vezető Kercsi-hídnál

2022. október 9. – 07:35

frissítve

Putyin szerint ukrán terrortámadás történt a Krímbe vezető Kercsi-hídnál
Megrongált lakóépületek Zaporizzsjában – Fotó: OLEKSII KOVALYOV / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két napnyi hallgatás után Vlagyimir Putyin is megszólalt a stratégiai fontosságú, és szimbolikusan is kiemelt jelentőségű Kercsi-híd elleni támadásról. A hidat szombat reggel rázták meg hatalmas robbanások, a szerkezet súlyosan megsérült, egy része le is omlott. A Krímet a szárazfölddel összekötő hídon azóta, az oroszok tájékoztatása szerint legalábbis, korlátozottan, de újra megindult a forgalom.

Az AP hírügynökség jelentése szerint Putyin egy videóüzenetben azt jelentette be, hogy mindez egy ukrán terrortámadás eredménye volt, amiben más országok különleges egységei is részt vettek, és a célja a civil infrastruktúra lerombolása volt. Az orosz hatóságok nyomozásba is kezdtek terrorizmus gyanújával, és a jelentésük szerint sikerült visszakövetniük a robbanóanyagokat szállító teherautó útját Bulgáriába, Georgiába, Észak-Osszétiába és Krasznodarba.

Két sávon jár már a járműforgalom a robbanás által megrongált Krími hídon – közölte Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni Telegram-bejegyzésben. Az első sávot, amely nem sérült meg a robbanásban, szombat délután nyitották meg újra a forgalom előtt. „A Krími hídnak már két sávján indult meg a forgalom. Ezt megelőzően a híd váltott üzemmódban működött. Az útszakaszon kiépítették a világítást, új jelzéseket helyeztek el, helyreállították a biztonsági korlátot” – írta Husznullin, akit az MTI szemlézett.

Ahogy korábban írtuk, szombat reggel hatalmas robbanás rázta meg a Krím félszigetet a Kercsi-szoroson át Oroszországgal összekötő 18 km hosszú hidat. Az első felvételeken látszott, hogy a 2018-ban átadott híd vasúti része lángokban áll, később pedig az is kiderült, hogy a párhuzamosan haladó közúti rész több szakaszon összeomlott.

A gépjárműforgalom szombat délután egy sávban, váltott üzemmódban indult meg. A hídra egyszerre csak ötven járművet engednek fel, biztonsági ellenőrzés után. A tehergépjárműveket szombat óta kompon szállítják. A menetrend szerinti vonatközlekedés már helyreállt. Az orosz közlekedési minisztérium szerint vasárnap délutántól két komphajó jár a Kercsi-szoros két partja között.

A hídnak stratégiai és szimbolikus jelentősége is van, erről itt írtunk bővebben.

Karácsony Gergely a Bloomberg Alapítvány amszterdami konferenciáján járt, ahol közel 40 polgármesterrel találkozott. Facebook posztjában kiemelte Anatolij Fedorukkal, az ukrajnai Bucsa polgármesterével folytatott beszélgetését, ami kapcsán arról írt, hogy akik kedélyesen barátkoznak a többek között Bucsán történt gyilkosságok felelőseivel, azok nézzenek bele Anatolij Fedoruk és a szeretteiket gyászoló bucsaiak szemébe.


Tovább nőtt a hajnali zaporizzsjai támadás áldozatainak száma, a hivatalosan megerősített adatok szerint a lakónegyedet ért bombatámadásban eddig 13 ember halt meg. A katasztrófavédelem munkatársai és a mentőszolgálatok tovább folytatják a munkát a helyszínen.

Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP

Szlovákia védelmi minisztere a Twitteren közölte, hogy két Zuzana-2 típusú önjáró tarackot küldtek Ukrajnába. A szlovák gyártmányú Zuzana-2  155 mm-es lövedékeket használ, és lőszertípustól függően 40 és 50 kilométer közötti hatótávolsággal rendelkezik. Jaroslav Nad azt írta: „Ez egy nagyszerű dolog:

A 70. születésnapja alkalmából újabb ajándékot adtunk az agresszor Putyinnak.

A két új Zuzana-2 tarack már Ukrajnában van (és még sokkal több fog érkezni).”


Órákkal a kercsi hídon történt robbanás után máris bejelentette az ukrán posta, hogy bélyeget bocsát ki a történtekről megemlékezésül.

A mai hírek tükrében „Krími híd – Kész” címmel bélyeget és borítékot bocsátunk ki, amelyeken az látható, amint a Krím letépi bilincseit Oroszországtól. Hamarosan kapható online és üzleteinkben – írták posztjukban.

A kissé eklektikus és kusza kompozíción a robbanásban megsérült hídon a potyogó törmelékek között klasszikus Titanic-pózban áll a két szereplő, mellettük talán egy szögvasból összeálló random akasztófával.

Az ukrán posta vezetője, Igor Szmeljanszkij szerint már régóta készítik a bélyeget „a kercsi híd maradványairól”, és azt tervezik, hogy 7 millió példányt adnak majd el, darabját fél dollár körüli áron.

A bélyeg ötlete a postán kívül másoknak is eszébe jutott, számos önjelölt grafikus feldolgozta a témát, volt aki egy óriási printet helyezett ki a kijevi városháza elé, amivel azóta szívesen fényképeszkednek a lakosok.

Az ukrán állami postaszolgálat adott már ki bélyeget a Kígyó-sziget hős védőiről és az elsüllyedt orosz Moszkva cirkálóról is, az oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság postaszolgálata válaszul a lebombázott Azovsztal acélgyárat örökítette meg egy Z betű mögött.

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium. A poszt főleg a szombat hajnalban megsérült kercsi híddal foglalkozik, azt írják:

  • A megrongált híd az oroszok által megszállt Krím és az oroszországi Krasznodar régió között biztosította a közúti és vasúti összeköttetést.
  • A négysávos útból kettő több helyen, mintegy 250 méter hosszan beomlott. Ugyan biztos, hogy a másik két sávon azóta újraindult a forgalom, de a híd kapacitása jelentősen csökkent.
  • A vasúti átkelőt ért károk mértékéről még nincsenek biztos adatok, de bármekkora is a kapacitás csökkenése, annak valószínűleg jelentős hatása lesz, mivel Oroszország így is csak nagy erőfeszítések árán tudja utánpótlással ellátni erőit Dél-Ukrajnában.
  • A vasúti átkelőt 2020 júniusában nyitották meg a teherforgalom előtt, azóta kulcsszerepet játszott a katonai járművek déli frontra történő szállításában.
  • Az incidens valószínűleg közelről érinti Putyin elnököt. Egyrészt az elnök 70. születésnapján történt, másrészt Putyin támogatta az építést és személyesen adta át a hidat, aminek tervezője gyermekkori barátja, Arkagyij Rotenberg volt.
  • Az elmúlt hónapokban Putyin egykori testőre, az Orosz Nemzeti Gárda jelenlegi parancsnoka, Viktor Zolatov felelt a híd biztonságáért.

Az ukrán hadsereg több fronton is sikeres ellentámadást indított, délen és keleten is sikerült visszaszorítani az oroszokat az elmúlt napokban. Az alábbi térképeken kékkel jelölik az ukránok által visszafoglalt területeket, vörössel azokat az ukrajnai vidékeket, amik még mindig orosz ellenőrzés alatt állnak.

Az Institute for the Study of War friss elemzése szerint a kercsi híd felrobbantása okozhat ugyan kisebb fennakadásokat az orosz erők utánpótlásvonalain, elvágni azonban valószínűleg nem fogja őket.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint legalább 17 ember meghalt vasárnapra virradóra Zaporizzsjában, miután heves orosz rakétacsapás érte a várost. Anatolij Kurtev, a városi tanács titkára azt írta vasárnap a Telegramon, hogy a város lakott területén lakóházak és utak sérültek meg.

Zaporizzsja város nem azonos a zaporizzsjai atomerőművel, attól kb. 125 kilométerre van, és a város az ukránok kezén van, míg az atomerőmű az oroszokén.

A Rakétatámadásról beszámoló Reuters megjegyezte, ők még nem tudták független forrásból megerősíteni Kurtev szavait.

Nyilas Gergely és Huszti István kollégák a kelet-ukrajnai Kamjankában vannak. Az egykoron 1200 fős falut még márciusban kezdték el bombázni, majd foglalták el az oroszok. A helyiek mostanában kezdtek el visszatérni a nemrégiben felszabadított települést, amelyet szinte teljesen elpusztítottak az ott fél évig állomásozó oroszok.

  • Gyakorlatilag az egész szombati nap a megrongálódott Krími hídről szólt. Az eddigi információk szerint egy teherautó felrobbant a hídon, azt annyira megrongálva, hogy le kellett állítani a forgalmat.
  • Ami az oroszoknak probléma, hiszen a híd fontos utánpótlás szempontjából a hadseregnek.
  • A hídon történt robbanást nyíltan még senki sem vállalta fel. Az ukrán részről azt sem tartják kizártnak, hogy orosz belharc miatt támadhatták meg a hídat, az oroszok szerint viszont egyértelműen az ukránok robbantottak a hídon.
  • A robbanásban legalább hárman meghaltak.
  • Szergej Szurovikint nevezték ki az oroszok az ukrajnai haderejük élére. Szurovikin korábban Oroszország szíriai hadműveleteinek parancsnoka volt, és hírhedten brutális tábornoknak tartják.
  • A nap második felére részlegesen már visszaállt a közlekedés a hídon, majd újraindult a vonatforgalom is.
  • Vlagyimir Putyin külön bizottságot hoz létre az ügy kivizsgálására, és fokozott védelmet rendelt a Krími hídnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!