Lángol a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi híd

2022. október 8. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas robbanás rázta meg a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hidat, írja a Guardian. Szemtanúk szerint kilométerekről is lehetett hallani a robbanást, az interneten keringő felvételek alapján a híd vasúti forgalmat lebonyolító része pedig lángokban áll.

Egyelőre nem tudni biztosan, mi okozta a robbanást. A Guardian idézi a TASZSZ orosz hírügynökséget, ami szerint egy üzemanyagot szállító tartálykocsi gyulladt ki a hídon áthaladó vonaton.

A képeken az is látszik, hogy a vasúti átjáróval párhuzamos közúti része is megsérült a hídnak, egy helyen egyenesen beomlott a tengerbe. A Guardian által idézett orosz források arról számolnak be, a híd tartóoszlopai nem sérültek meg.

Az oroszok által annektált Krím félszigetet Oroszország többi részével összekötő kercsi híd stratégiai és szimbolikus fontossággal is bír. Előbbinél kulcsszerepet játszik a közúti résszel párhuzamosan haladó vasúti híd, amely elengedhetetlen az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásához.

A hidat 2018-ban avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök, négy évvel a Krím félsziget annektálása után, azóta pedig sokak szemében az ukrajnai orosz agresszió szimbóluma lett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!