Családi körben, Fülöp herceggel oldalán eltemették II. Erzsébetet a VI. György emlékkápolnában

Legfontosabb

2022. szeptember 19. – 11:36

frissítve

Családi körben, Fülöp herceggel oldalán eltemették II. Erzsébetet a VI. György emlékkápolnában
Fotó: Victoria Jones / AP / Pool / PA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőn tartották II. Erzsébet brit királynő temetését, amit közel egymillióan követhettek a helyszínen és sokmillióan a világban.
  • A királyi család tagjai kísérték át a koporsót a londoni Westminster-apátságba, ahol magyar idő szerint déltől kezdődött a szertartás.
  • A westminsteri prépost és a canterbury érsek mellett Liz Truss kormányfő is felolvasott a Bibliából. Az egyórás szertartás végén kétperces néma csend következett, majd elénekelték a himnuszt.
  • A kétezer vendég között ott voltak a világ vezetői, királyi családok tagjai. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte.
  • A Westminster-apátságból a koporsót átkísérték a Wellington-diadalívhez. A Buckingham-palota előtt sorfalat állt a személyzet.
  • A koporsót halottaskocsival vitték Windsorba, ahol magyar idő szerint délután négy óra után újabb gyászmenet kezdődött.
  • A windsori kastélyban III. Károly és a királyi család több tagja is becsatlakozott a menetbe, ők kísérték el a koporsót a Szent György-kápolnáig.
  • A szertartás végén leeresztették a koporsót a királyi sírboltba. A királyi család szűk körű szertartása után, hétfő este elhelyezték II. Erzsébet koporsóját a VI. György emlékkápolnában, ahol néhai férjével, Fülöp herceggel együtt nyugszik.

Kifejezetten a királynő temetésére szerezte azt a dalt Judith Weir zeneszerző, amelyet a királyi család tagjai együtt énekeltek a szertartáson. Weir, akit 2014-ben neveztek ki a királynő zeneszerzőjévé, és aki az első nő, aki valaha betöltötte a tíz évre szóló tisztséget, korábban azt mondta, II. Erzsébet megingathatatlan keresztény hite ihlette a dal megírása közben.

Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters
Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters

Az istentiszteleten a királynő esküvőjén elhangzott himnuszt is elénekelték, és felhangzott az 1953-as koronázására szerzett Ralph Vaughan-dal is.

A II. Erzsébet koporsóját díszítő koszorú a Károly által kért virágokból készült, és az új uralkodó személyes üzenete is szerepel rajta. A virágok a Buckingham-palota, a Clarence House és a Highgrove House, a királynő által szeretett rezidenciák kertjeiből származnak.

Fotó: Hannah Mckay / POOL / Reuters
Fotó: Hannah Mckay / POOL / Reuters

Az emlékezés jegyében mirtusz is található a koszorúban. A mirtuszt a királynő 1947-es esküvői csokrában lévő mirtuszágból nevelték. Emellett angol tölgy, muskátli, kerti rózsa, őszi hortenzia, varjúháj, dália és ördögszem is került a koszorúba. Ezek az arany, a rózsaszín és a mély bordó árnyalataiban pompáznak.

(Sky News)

A Buckhingam-palota közzétette az utolsó, eddig még nem közölt hivatalos portrét II. Erzsébet királynőről. A palota hivatalos Instagram-oldalán kiposztolt képről azt írták, idén készült a királynő platinajubileuma alkalmából, és hozzátették, hogy II. Erzsébet volt az első brit uralkodó, aki 70 éven át uralkodott.

A prépost után a Bibliából olvastak fel részleteket, köztük Skócia bárónője, a Nemzetközösség főtitkára és a brit miniszterelnök, Liz Truss.

Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

Könnyeit törölgetve kísérte be II. Erzsébet brit királynő koporsóját a Westminster-apátságba, felesége, Kamilla királyné oldalán. A fotók tanúsága alapján az apátság bejáratánál ott állt Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné, két gyermekük György és Sarolta kezét fogva, valamint ott állt mellettük Harry herceg felesége Meghan Markle is.

Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

(SkyNews)

A westminsteri prépost, David Hoyle elkezdte a gyászszertartást. Azt mondta: „Csodálattal emlékezünk élethosszig tartó kötelességtudatára. (…) Szeretettel emlékezünk a családja iránti szeretetére és az általa fontosnak tartott ügyek iránti elkötelezettségére.”

A Westminster-apátságban csend van, miközben a jelenlévők figyelmesen hallgatják a prépost szavait. A kórus ezután ismét énekelt.

A Whitehallon, a parlamenttől a Trafalgar térre tartó főutcán vagyunk a tömegben. Innen látszott valamennyire a koporsót kísérő menet. Kivetítő nincs, hangszórókkal közvetítik a temetést, jól lehet hallani a kórust is.

Összesen körülbelül kétezer politikust, állam- és kormányfőt tud befogadni a londoni Westminster-apátság, ennyien érkeztek a délelőtt folyamán II. Erzsébet temetési szertartására. A koporsó bevonulásakor a kórus a Jelenések könyve 14:1. verséből énekelt sorokat.

Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

A gyászszertartásra meghívást kapott a világ összes olyan országának államfője, amellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn az Egyesült Királyság. Kivételt képez Oroszország és Belarusz Ukrajna lerohanása miatt, illetve a korábbi brit gyarmat Mianmar, ahol 2021 elején katonai puccsal szerezték meg a hatalmat az ország jelenlegi vezetői.

(SkyNews)

Tetején a koronával. A koporsót a királyi család követi.

Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

II. Erzsébet koporsója pár perc alatt átért a Westminster-palotából a Westminster-apátság nyugati kapujához. A koporsót egy ágyútalpon húzták át haditengerészek, velük együtt vonult a királyi család vezeti.

Fotó: Kai Pfaffenbach / KOP / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / KOP / Reuters

A parlament épületének legrégebbi részében állt hétfő hajnalig felravatalozva II. Erzsébet koporsója, innen viszik át a temetés helyszínére, a közeli Westminster-apátságba.

A Piccadilly-vonalról egy átszállással jutottunk el Westminsterhez, de a metró sokat késett, és tele volt feketébe öltözött utasokkal. A megállóból kiérve látszott, hogy minden teljesen le van zárva, hasonlóan London egész belvárosához. Sajtókártya nélkül sehova sem engedik be a be az embereket, akiket szépen terelnek a kerülőutakon.

A koporsót a Westminster Hallból hozták ki, és a Királyi Haditengerészet ágyútalpára helyezték, amely az épület északi ajtaja előtt állt. Az ágyútalpat a Királyi Haditengerészet 142 katonája húzza, elindultak a Westminster-apátság felé. A királynő gyerekei, III. Károly, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf kísérik a koporsót. A kísérők között vannak a királynő unokái, Vilmos és Harry herceg, valamint Anna hercegnő fia, Peter Phillips is.

Hétfőn délelőtt 9.30-kor bezárt a londoni tőzsde II. Erzsébet királynő temetése miatt, de világszerte számos piac is zárva tart. A londoni tőzsde, amely egyébként csak nemzeti ünnepen és banki szünnapokon zár be, hétfőn egyáltalán nem fog kereskedni, de a Brit Nemzetközösséghez tartozó államokban nyitva lesznek a tőzsdék, így Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Ezen a 3D-s térkép megnézheti azt a hivatalos útvonalat, amelyet a királynő koporsója bejár, mielőtt Windsorba érkezik, végső nyughelyére.

„A világ vezetői ma együtt gyászolják a királynőt a britekkel Londonban” – posztolta Facebookon Novák Katalin Londonból. A magyar köztársasági elnök férjével érkezik II. Erzsébet temetésére.

A fotón Novák Katalin férjével az oldalán, háttérben a királynő fotójával látható, nagy fekete kalapban, fekete kosztümben, gyöngy fülbevalóval. A magyar államfő már vasárnap megérkezett Londonba.

A két feleség külön kocsival érkezett a szertartásra, velük tartott Vilmos herceg két gyereke, György herceg és Sarolta hercegnő is. Mögöttük jött Harry herceg felesége, Meghan Markle is.

Több százan éjszakáztak London belvárosában a gyászmenet útvonalának mentén, hogy biztosan láthassák a királynő koporsóját. A Buckingham-palota előtti Mall már vasárnap este tele volt sátrakkal, sokan már 24 órával a gyászszertartás kezdete előtt kitelepültek. Többükkel is sikerült beszélnünk.

Emberek százai éjszakáztak a Mall mentén – Fotó: Kevin Coombs / Reuters
Emberek százai éjszakáztak a Mall mentén – Fotó: Kevin Coombs / Reuters

Egy talpig nemzeti színekbe öltözött középkorú nő a barátaival és családtagjaival érkezett. A társaság rendszeres látogatója a brit királyi eseményeknek, itt voltak a platinajubileumon és itt lesznek III. Károly koronázásán is. A napokban végig állták a sort a ravatalhoz is, a nő saját elmondása szerint nagyon elérzékenyült a koporsót látva, a királynő olyan számára, mintha a nagymamája lett volna. Károllyal kapcsolatban bizakodó, rátermettnek tartja az új királyt, és örül, hogy támogatja a környezetvédelmet.

Fotó: Marko Djurica / Reuters
Fotó: Marko Djurica / Reuters

Egy 75 éves északír veterán is már kitelepült a Mall mellé egy teljes nappal a gyászszertartás előtt. Joseph 25 éven keresztül szolgált a brit hadseregben, ott volt az északír polgárháborúban is. Katonaként kötelességének érezte, hogy itt legyen a királynő temetésénél, hogy még egyszer utoljára tiszteleghessen neki.

A volt brit kormányfők, John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson is megérkezett a Westminster-apátságba, ahol részt vesznek II. Erzsébet temetési szertartásán.

Reggel 7:30-kor bezárult a Westminster-palota kapuja, ahol II. Erzsébet volt felravatalozva. Az utóbbi napokban néha 24 órás sor is állt a ravatal előtt, olyan sokan szerették volna leróni kegyeletüket. A brit parlamentnek is helyet adó épületbe utolsóként bejutó két nő a BBC-nek azt mondta, a királynő „állandó szereplője volt az életüknek”. Mindketten azt mondták, sokat jelentett nekik, hogy leróhatták kegyeletüket. Az elmúlt napokban több százezren álltak sorban, hogy bejussanak a palotába és elbúcsúzzanak a 96 éves korában elhunyt királynőtől.

Londonban sokan már most az évszázad eseményeként hivatkoznak a királynő temetésére. A londoni tömegközlekedési vállalat, a TfL azzal számol, hogy akár egymillió gyászoló is lehet majd a Westminster-apátság és a Buckingham-palota 1-2 kilométeres körzetében hétfőn. A temetés menetrendjéről szóló előzetesünket itt tudja újra elolvasni.

(BBC)

Ha csak a résztvevők listáját nézzük, akkor II. Erzsébet temetése az év, de valószínűleg az évtized társasági eseménye lesz. Tiszteletüket teszik más országok uralkodói, köztük Naruhito császár és Maszako császárné Japánból, valamint VI. Fülöp király és Letícia királyné Spanyolországból. A világ vezető politikusai közül részt vesz az eseményen Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia, Sergio Mattarella olasz és Frank-Walter Steinmeier német elnök is. Ott van a magyar államfő, Novák Katalin is, aki már vasárnap megérkezett a brit fővárosba, és tiszteletét tette a királynő ravatalánál. Olena Zelenszka képviseli Ukrajnát és férjét, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, vasárnap találkozott Katalin walesi hercegnével is.

Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron úton a ravatal felé – Fotó: Enrico Mattia Del Punta / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron úton a ravatal felé – Fotó: Enrico Mattia Del Punta / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A brit koronához tartozó Nemzetközösségi királyság államainak vezetői is jelen lesznek, a legfontosabbak közülük Anthony Albanese ausztrál, Justin Trudeau kanadai, valamint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökök. A Nemzetközösség többi államából elfogadta a meghívást többek között Droupadi Murmu indiai elnök és Haszina Vazed, Banglades miniszterelnöke is.

A gyászszertartásra meghívást kapott a világ összes olyan országának államfője, mellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn az Egyesült Királyság. Kivételt képez Oroszország és Belarusz Ukrajna lerohanása miatt, illetve a korábbi brit gyarmat Mianmar, ahol 2021 elején katonai puccsal szerezték meg a hatalmat az ország jelenlegi vezetői. A kínai elnököt viszont meghívták a temetésre (igaz, végül Vang Csi-san alelnök képviseli helyette az országot), melyről a Politico szerint a brit külügyminiszter is csak a sajtóból értesült. Végül nincs ott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös sem, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megöletésével vádolnak.

Justin Welby, Canterbury érseke, aki II. Erzsébet temetésén prédikálni fog, a Twitteren arra szólította fel az embereket, hogy ma imádkozzanak a néhai királynőért.

Nem sokkal 9 (londoni idő szerint 8 óra) után megnyílt a Westminster-apátság kapuja, és elkezdtek megérkezni a méltóságok és politikusok a királynő gyászszertartására. Az elsők között lépett a templomba Nadhim Zahawi, a Lancaster Hercegség kancellárja.

Közben a BBC szerint megállt az élet Londonban, nincs reggeli csúcsforgalom, csak vendégeket, rendőröket és biztonsági személyzetet szállító buszok.

(SkyNews, BBC)

Kezdődik közvetítésünk II. Erzsébet temetéséről. A temetés (magyar idő szerinti) menetrendje a következő lesz:

  • 7:30: Bezárult a Westminster-palota kapuja. Az utolsó gyászolók ekkor róhatták le tiszteletüket a ravatalnál.
  • 11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon fogják húzni haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak majd a legfontosabb gyászolók.
  • 11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
  • 12:00: A temetési szertartás elkezdődik. Az eseményt David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti, az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
  • 12:55: Két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről a Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte.
  • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már Isten óvja a királyt! kell mondani Isten óvja a Királynőt! helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
  • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
  • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
  • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
  • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!