A világ vezetői is részt vesznek a temetésen

2022. szeptember 19. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Ha csak a résztvevők listáját nézzük, akkor II. Erzsébet temetése az év, de valószínűleg az évtized társasági eseménye lesz. Tiszteletüket teszik más országok uralkodói, köztük Naruhito császár és Maszako császárné Japánból, valamint VI. Fülöp király és Letícia királyné Spanyolországból. A világ vezető politikusai közül részt vesz az eseményen Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia, Sergio Mattarella olasz és Frank-Walter Steinmeier német elnök is. Ott van a magyar államfő, Novák Katalin is, aki már vasárnap megérkezett a brit fővárosba, és tiszteletét tette a királynő ravatalánál. Olena Zelenszka képviseli Ukrajnát és férjét, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, vasárnap találkozott Katalin walesi hercegnével is.

Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron úton a ravatal felé – Fotó: Enrico Mattia Del Punta / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron úton a ravatal felé – Fotó: Enrico Mattia Del Punta / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A brit koronához tartozó Nemzetközösségi királyság államainak vezetői is jelen lesznek, a legfontosabbak közülük Anthony Albanese ausztrál, Justin Trudeau kanadai, valamint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökök. A Nemzetközösség többi államából elfogadta a meghívást többek között Droupadi Murmu indiai elnök és Haszina Vazed, Banglades miniszterelnöke is.

A gyászszertartásra meghívást kapott a világ összes olyan országának államfője, mellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn az Egyesült Királyság. Kivételt képez Oroszország és Belarusz Ukrajna lerohanása miatt, illetve a korábbi brit gyarmat Mianmar, ahol 2021 elején katonai puccsal szerezték meg a hatalmat az ország jelenlegi vezetői. A kínai elnököt viszont meghívták a temetésre (igaz, végül Vang Csi-san alelnök képviseli helyette az országot), melyről a Politico szerint a brit külügyminiszter is csak a sajtóból értesült. Végül nincs ott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös sem, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megöletésével vádolnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!