Az oroszok népszavazással csatolnák Zaporizzsja megyét Oroszországhoz

2022. augusztus 8. – 08:16

frissítve

Az oroszok népszavazással csatolnák Zaporizzsja megyét Oroszországhoz
Ukrán férfi egy lebombázott gyár helyén – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Kreml szerint nincs megfelelő alapja a béketárgyalásoknak.
  • Fegyvermentes övezetté tennék a zaporizzsjai atomerőművet az ukránok.
  • Üzemszerűen működik a zaporizzsjai atomerőmű.
  • Medvegyev szerint a NATO egy rákos daganat, a Nyugat akarja pusztítani Oroszországot.
  • Az oroszok szerint Ukrajna ismét támadta a Herszonba vezető hidat.
  • A britek szerint a szovjet korszakból megmaradt készlettel aknásítanak az oroszok.
  • Az orosz erők megpróbálják teljesen ellenőrzésük alá vonni Donbasz térségét.

Egy ukrán bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélt egy orosz katonát, aki az ítélet szerint háborús bűncselekményt követett el, amikor február 26-án a tankjával egy többemeletes lakóházra lőtt – közölte hétfőn Anton Herascsenko, az ukrán belügyminisztérium egyik tisztviselője.

Mihail Kulikovot, aki harc közben esett fogságba, az északkeleti Csernyihiv megyei bíróság találta bűnösnek. A bíróság indoklása szerint az eltalált lakóház nem volt katonai célpont, és nem is használták katonai célokra. Kulikov a tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, és enyhébb büntetést kért. Azt mondta, hogy parancsot teljesített – közölte az ukrán főügyészség.

(Sky News)

Az oroszok népszavazást akarnak tartani a megszállt dél-ukrajnai régió, Zaporizzsja megye Oroszországhoz való csatolásáról. Az erről szóló rendeletet hétfőn írta alá Jevgenyij Balickij, a megye oroszbarát közigazgatásának vezetője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt nyilatkozta, hogy ha Oroszország ilyen népszavazást tart a megszállt területeken, akkor nem lehet tűzszüneti tárgyalásokat folytatni.

Zaporizzsja megye megszállt területeinek egyik orosz tisztviselője korábban arról nyilatkozott, hogy szeptemberben tartanának referendumot arról, hogy a területet Oroszországhoz csatolják. „Minden afelé halad, hogy a népszavazást szeptember első felében megrendezzük. A pontos időpontját még nem mondom meg. Egyelőre a választási bizottságokat alakítjuk ki” – mondta Vlagyimir Rogov, a régió katonai-polgári közigazgatási tanácsának tagja.

Azonban elképzelhető, hogy a választáshoz szükséges személyzet hiánya lesz a referendum Achilles-sarka: Rácz András Oroszország-szakértő szerint rengeteg helyi kollaboránsra van szükség ahhoz, hogy egy népszavazást megrendezzenek. Ezt pedig megnehezíti, hogy nagyon erős az ukrán ellenállás a megszállt területeken, és rendszeresen ölnek kollaboránsokat.

Szintén megnehezíti egy esetleges népszavazás megrendezését, hogy nem lenne egyértelmű, milyen jogrendszerben szavazhatna erről Zaporizzsje, valamint a szomszédos Herszon megye lakossága. „Nincs Zaporizzsjai vagy Herszoni Népköztársaság nevű szeparatista entitás. Van egy de facto orosz katonai igazgatás, de ez nincs semmilyen módon legitimálva. Ami azt eredményezi, hogy bármiféle, itt rendezett »népszavazás« még annyira sem lenne legitim, mintha a Donbaszban tartanának ilyesmit” – mondta a Telexnek Rácz. Bővebben a népszavazás és az ukrán ellentámadás kérdéseiről itt olvashat.

(Sky News, RIA Novosztyi)

„Jelenleg nincs meg a megfelelő alap az orosz és az ukrán vezetők közötti találkozóra” – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a béketárgyalások közvetítésére tett török javaslatokról szóló kérdésre válaszolva. A szóvivő azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij csak azután találkozhat, hogy mindkét oldal „elvégezte a házi feladatát”.

A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások hónapok óta megrekedtek, mindkét fél a másikat okolja az előrelépés elmaradásáért. A Kreml sürgette az Ukrajnára befolyással bíró nyugati országokat, hogy vegyék rá Kijevet, hagyjon fel a zaporizzsjai atomerőmű bombázásával. Moszkva és Kijev egymást vádolja az orosz erők által ellenőrzött atomerőművet ért támadásokért.

(Sky News)

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője ma reggel arra szólított fel, hogy a zaporizzsjai atomerőművet tegyék fegyvermentes övezetté, és a helyszínt egy békefenntartó csapat biztosítsa.

A Reuters jelentése szerint ezt azután mondta a televízióban, hogy Ukrajna és Oroszország egymást vádolta az oroszok által megszállt Dél-Ukrajnában található atomerőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – bombázásával.

Az Energoatom hivatalos Telegram-csatornáján Oroszországot vádolta az erőmű aláaknázásával. Állításuk szerint „az Orosz Föderáció sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetőjét, Valerij Vasziljev vezérőrnagyot” idézik, és azzal vádolják, hogy azt mondta: „aknákat helyeztünk el a zaporizzsjai atomerőmű minden fontos létesítményében. És ezt nem titkoljuk az ellenségünk elől. Figyelmeztettük őket. Az ellenség tudja, hogy az erőmű vagy orosz lesz – vagy senkié”.

(Guardian)


Európa legnagyobb atomerőműve üzemszerűen működik, annak ellenére, hogy a hétvégén lövések érték – közölte a orosz Interfax hírügynökség az oroszok által beiktatott helyi közigazgatás vezetőjét idézve.

„A hadseregtől és az orosz orosz Roszatom helyszínen lévő képviselőitől is azt az információt kaptuk, hogy, hogy minden normális üzemmódban működik” – mondta Jevgenyij Balickij.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja az atomerőmű elleni támadásokért, az ENSZ főtitkára pedig arra figyelmeztetett, hogy az ilyen támadás „öngyilkos dolog”. Az orosz erők március elején foglalták el a délkelet-ukrajnai erőművet, de azt továbbra is ukrán szekemberek működtetik.

Ahogy arról korábban írtunk, a zaporizzsjai üzemet az oroszok tulajdonképpen élő pajzsként használják, és szabadon lőhetnek az atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van az ukrán ellentámadás szempontjából.

(Sky News)

Medvegyev interjút adott az orosz hírügynökségnek. A nyugatellenes retorikájú interjút a 2008-as, Grúzia elleni orosz támadás évfordulójára időzítették. A grúziai háborúra Medvegyev elnöksége alatt került sor. A hétfő reggel közölt interjúban Medvegyev azt mondta:

  • Az Egyesült Államok bűnös politikáját agresszívan folytatják Ukrajnában, a függetlenségét végleg elvesztett Európai Unió aktív támogatásával.
  • A cél ugyanaz – elpusztítani Oroszország. Innen ered a Nyugat által kezdeményezett rendkívül agresszív, oroszgyűlölő geopolitikai folyamat. Az orosz válasz kemény, de alaposan átgondolt.
  • Ha lehetőség adódik a probléma békés, tárgyalásos megoldására, akkor ezt meg kell lépni. De ha nincs már kiút, akkor erővel kell reagálni. Sajnos mind Grúziában, mind Ukrajnában az országok vezetése nem hagyott más választást Oroszországnak, megszakítva a konfliktusok politikai rendezésének folyamatát. Mi ezért szándékosan a katonai beavatkozás mellett döntöttünk.
  • A NATO-t Oroszország határai mentén való könyörtelen terjeszkedési vágya, mint egy rákos daganat, globális problémává tette, ami minden értelmes embert megbetegít.

(Guardian)

Az oroszok szerint Ukrajna az éjjel ismét támadta a megszállt déli Herszon városába vezető kulcsfontosságú, orosz ellenőrzés alatt álló Antonovszkij hidat, írja a Guardian.

Kirill Sztremousov, a megszállt Herszon oroszbarát helyettes vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a híd javítását végző munkások felszerelése megsemmisült, de komolyabb károkat nem okozott a támadás, ami miatt viszont késik a híd újbóli megnyitása. Állítása szerint az ukrán erők többször is célba vették a hidat nagy pontosságú fegyverekkel, mivel ez az egyik a Dnyeper folyón átvezető két állandó utánpótlási útvonal közül, amely összeköti a megszállt várost a Herszon régió többi részével valamint délen az elcsatolt Krímig. Az állításokat nem tudták ellenőrizni független források.

Az Antonovszij híd a júliusi támadás után – Fotó: Stringer / AFP or licensors
Az Antonovszij híd a júliusi támadás után – Fotó: Stringer / AFP or licensors

A Herszon visszafoglalását célzó ukrán offenzíváról Rácz András biztonságpolitikai szakértő részletesen is beszélt a Telexnek, a cikket itt olvashatja.

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos reggeli elemzését, amiben a következőkről ír:

  • Nagy a valószínűsége annak, hogy Oroszország gyalogsági aknákat telepít védelmi vonalai mentén. Az ilyen aknák a helyi civil lakosság körében is rengeteg áldozattal járhatnak.
  • Donyeckben és Kramatorszkban az oroszok PFM-1 és PFM-1S típusú, helikopterről szórt, vagy sorozatvetőből távtelepített, folyékony robbanóanyagot tartalmaz aknákat vethettek be.
PFM-1 – Fotó: Wikipédia
PFM-1 – Fotó: Wikipédia
  • A PFM-1-eseket használták a szovjet-afgán háborúban is, ahol rengeteg gyermek sebesül meg, mivel játékszernek nézték az aknákat.
  • Az aknák valószínűleg még szovjet időszakból maradtak raktáron, és annyira leromlott állapotban vannak, hogy működésük rendkívül megbízhatatlan és kiszámíthatatlan. Ez veszélyezteti mind a helyi lakosságot, mind pedig majd az aknamentesítési műveleteket is.

Az orosz erők megpróbálják teljesen ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai Donbász régiót, ezért vasárnap fokozták támadásaikat Donyeck városától északra és északnyugatra – jelentette a Reuters.

Az oroszok ukrán állásokat támadtak az erősen védett Piski és Avdijivka települések közelében, valamint más helyszíneket is lőttek a térségben – közölté az ukránok. Oroszország egyre szorosabban ellenőrzi a Donbasz térségét, Dél-Ukrajnában csapatösszevonással erősíti pozícióit, hogy megakadályozzon egy esetleges ellentámadást Herszon közelében.

  • Zelenszkij szerint nem lesznek tárgyalások, ha Oroszország népszavazást tart az elfoglalt ukrán területeken.
  • Legalább két támadás érte már a zaporizzsjai atomerőművet, ahová ukrán értesülések szerint az oroszok már aknákat is telepítettek.
  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint nagyon is valós kockázat az atomkatasztrófa Zaporizzsjában, bár a sugárzás szintje elvileg normális jelenleg.
  • Kémkedés vádjával tartóztattak le egy orosz újságírót Koszovóban.
  • Egy hete már szállíthatnak az ukránok gabonát, szombaton újabb négy hajójuk indult útnak a tengeren.
  • Kikerült egy olyan fotó, amelyen egy levágott fej látható. Az ukránok szerint az oroszok csonkítottak meg egy hadifoglyot, majd kitűzték egy póznára a fejét.
  • Brit hírszerzők szerint az oroszok hat parancsnokukat rúgták már ki a gyenge harctéri teljesítmény miatt.

Az előző napi tudósításunkat itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!