Üzemszerűen működik a zaporizzsjai atomerőmű

2022. augusztus 8. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Európa legnagyobb atomerőműve üzemszerűen működik, annak ellenére, hogy a hétvégén lövések érték – közölte a orosz Interfax hírügynökség az oroszok által beiktatott helyi közigazgatás vezetőjét idézve.

„A hadseregtől és az orosz orosz Roszatom helyszínen lévő képviselőitől is azt az információt kaptuk, hogy, hogy minden normális üzemmódban működik” – mondta Jevgenyij Balickij.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja az atomerőmű elleni támadásokért, az ENSZ főtitkára pedig arra figyelmeztetett, hogy az ilyen támadás „öngyilkos dolog”. Az orosz erők március elején foglalták el a délkelet-ukrajnai erőművet, de azt továbbra is ukrán szekemberek működtetik.

Ahogy arról korábban írtunk, a zaporizzsjai üzemet az oroszok tulajdonképpen élő pajzsként használják, és szabadon lőhetnek az atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van az ukrán ellentámadás szempontjából.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!