Újabb négy gabonát szállító hajó indult útnak Ukrajnából

2022. augusztus 7. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy, egyebek között gabonával megrakott hajó hagyta el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjét – jelentette be Twitteren Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter.

A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonnányi gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak. Pénteken három, gabonát és kukoricát szállító hajó indult el a két kikötőből.

Gabonát szállító hajó hagyja el Odesszát – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP
Gabonát szállító hajó hagyja el Odesszát – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában, valamint az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ukrán kikötői tárolókban álló több millió tonna gabona időben történő elszállítása aligha lehetséges az őszi aratás és a gabona beraktározása.

A ukránok július 22-én állapodtak meg az oroszokkal, hogy biztonságos folyosókon szállíthatnak tengeri úton gabonát. Az első ilyen hajó augusztus 1-jén indult el Odesszából Libabon felé tartva. Ma kellett volna odaérnie, de ez meghiúsult. Az okáról sem az ukránok, sem a libanoniak nem közöltek részleteket. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!