Egy póznára tűzött fej a legújabb bizonyíték az oroszok barbárságára az ukránok szerint

2022. augusztus 7. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Borzalmas képet tett közzé Szerhij Hajdaj, Luhanszk ukrán kormányzója, ami szerinte jól példázza, milyen embertelenek és kegyetlenek az oroszok.

A fotón egy pózna tetejére kitűzött fej látható, mögötte pedig két kézfejet szúrtak fel egy épület fémtüskéire. Hajdaj szerint a fej egy ukrán hadifogolyé, és a kép a még májusban elfoglalt Popasznában készült. Hivatalos megerősítés még nem érkezett a felvételről, de a geolokációs adatok valóban arra utalnak, hogy ebben a kelet-ukrán városban készítették a fotót, feltehetőleg július vége felé. (A képet, amelyet azóta sokan megosztottak, itt tudja megnézni, de csak erős idegzetűeknek ajánljuk, hogy kattintsanak.)

Az ukránok barbársággal vádolták az oroszokat, és Hajdaj szerint ezzel a fotóval még inkább rászolgáltak az oroszok a becenevükre. Az ukránok előszeretettel emlegetik a Gyűrűk Urából ismert orkokként a megszállókat.

"Ők valójában orkok. “21. század, elfoglalt Popaszna, emberi koponya a kerítésen. Semmi emberi nincs az oroszokban. Nem emberekkel állunk harcban” – írta Hajdaj.

Az ukrán hadsereg május elején adta fel Popasznát, a csecsen elnök, Ramzan Kadirov azt állította, hogy az ő csapatai vették át az irányítást a város felett.

Hogy a fejet ők tűzték-e ki, azt nem lehet tudni, de a múlt héten is megjelent egy olyan videofelvétel, amelyen csecsenekhez köthető kegyetlenkedést rögzítettek. Egy csecsen harcos kasztrált egy ukrán hadifoglyot, akit aztán agyonlőttek. Szombaton a Bellingcat tényfeltáró újságírói hálózat vizsgálatot tett közzé az esettel kapcsolatban. A weboldal vizuális nyomokra és nyílt forráskódú bizonyítékokra hivatkozva azt írta, hogy egy csecsen félkatonai alakulat tartózkodott a helyszínen.

(via Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!