Rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány a Sajóra

2022. július 20. – 16:37

frissítve

Rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány a Sajóra
Fotó: Németi Róbert / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Sajó egész szlovákiai szakaszára rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány, a rendelkezés a Rozsnyói, a Rimaszombati és a Nagyrőcei járás területét érinti, írja a Paraméter. A folyón kialakult helyzetről Zuzana Čaputová köztársasági elnök is személyesen, a helyszínen kért tájékoztatást.

A kormányhatározat több minisztériumnak is feladatokat ír elő a folyó szennyezésének mielőbbi megállítására, így

  • a környezetvédelmi,
  • a gazdasági,
  • a belügy-,
  • az egészségügyi,
  • a pénzügy- és
  • a mezőgazdasági minisztérium részére is.

Az intézkedéstől azt várják, hogy a kárelhárításra több pénzt fordít majd a kormányzat, és a szükséges munkákat is gyorsabban végzik majd el. A Sajó szennyezése májusban csökkent ugyan, de még így is naponta több tonna káros anyag, elsősorban vas, kén és arzén kerül a folyóba.

Egy aktivista a bánya kifolyójánál május 18-án – Fotó: Németi Róbert / Anadolu Agency / AFP
Egy aktivista a bánya kifolyójánál május 18-án – Fotó: Németi Róbert / Anadolu Agency / AFP

Mi történt eddig?

Először februárban derült ki, hogy az egykori alsósajói vasércbánya (Siderit) altárójából folyik vörösiszappal kevert szennyezett víz a folyóba, és a folyó vizének vas szintje kétezerszerese a megengedett értéknek, emellett kén is került a vízbe, így a folyó élhetetlenné vált az állat és rovarvilág számára. Magyarországon nem volt szabad szemmel látható nyoma a szennyezésnek, de a magyar vízügyesek méréseket végeznek, illetve Szlovákiába is átmentek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság utána azt közölte, hogy határérték alatt vannak a toxikus fémek a Sajó vizében a hazai szakaszán, amibe az első riadalmak ellenére nem vörösiszappal, hanem vas-oxiddal szennyezett víz folyt a szlovák oldalon.

Március közepén ebben a helyszíni riportban néztük meg a helyzetet, és azt láttuk, hogy ugyan a vas-oxidot nem tartják mérgezőnek, de enélkül is elnyomja az életet, a rozsda belepi a halak kopoltyúit, aztán lassan megfulladnak.

Májusig semmi sem változott, ekkor szlovákiai képviselők a környezetvédelmi minisztérium elé vittek ezer liter szennyezett vizet a Sajóból. Május végén közölte Nagy István, hogy az agrárminiszteri beiktatása utáni első hivatalos nemzetközi látogatása Szlovákia környezetvédelmi miniszteréhez vezet, találkozót kezdeményezett ugyanis a folyón kialakult szennyezés miatt.

Elhullott rákok a szlovákiai Nizna Slnana határában május 18-án – Fotó: Németi Róbert / Anadolu Agency / AFP
Elhullott rákok a szlovákiai Nizna Slnana határában május 18-án – Fotó: Németi Róbert / Anadolu Agency / AFP

Júniusban a Greenpece négy üledékmintát vett a Sajóból a Sajópüspöki térségében, a szlovák határtól pár száz méterre. A mintavétel eredményei kimutatták, hogy négyből két esetben magasabb volt a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja a megengedettnél. A későbbi vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba a 14 éve bezárt alsósajói vasércbányából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!