Már 90 napja ömlik a szenny a Sajóba, Nagy István agrárminiszter úgy érezte, tennie kell valamit

2022. május 22. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

„A Sajó folyó és annak élővilága közös természeti örökségünk. Az agrárminiszteri beiktatásom utáni első hivatalos nemzetközi utam Szlovákia környezetvédelmi miniszteréhez vezet majd. Találkozót kezdeményeztem ugyanis a folyón kialakult szennyezés miatt, amit haladéktalanul orvosolnunk kell” – jelentette be vasárnap Nagy István agrárminiszter a Facebookon.

A Sajóba március elején kezdtek vegyi anyagok ömleni egy lezárt szlovákiai bányából, sokan már akkor figyelmeztettek, hogy ökológiai katasztrófa fenyegethet. Kicsit később megmérték, hogy naponta 2,4 tonna, többek között arzént is tartalmazó szennyeződés ömlik a folyóba. Akkor helyszíni riportunkból kiderült, hogy még a halak kopoltyúit is belepi a rozsda.

Miután több mint két hónapig nem történt semmi, május közepén megállapították, hogy valóban ökológiai katasztrófa történt, lényegében kihalt a Sajó felső szakaszának élővilága. Mikor a Telexen körbejártuk a témát, egy szakértő elmondta: a

folyó egy 15 kilométeres szakasza haltemetővé vált, és csak idő kérdése, hogy a szennyezés mikor kerül át nagy mennyiségben Magyarországra is.

Megkérdeztük Nagy István agrárminiszter, hogy eddig milyen lépéseket tett az ügyben és mit fog követelni szlovákiai kollégájától, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom