Ökológiai katasztrófa, lényegében kihalt a Sajó élővilága

2022. május 14. – 11:22

Ökológiai katasztrófa, lényegében kihalt a Sajó élővilága
A Sajóban elpusztult folyami rákok – Fotó: Varga Tibor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Drámai képeket közöltek pénteken a bányavíz miatt hónapok óta szennyezés alatt álló Sajó folyóról szlovák lapok: helyiek szerint a friss állapot azt mutatja, hogy a folyó élővilága lényegében kihalt.

A Felvidék.ma cikke szerint a szennyezés nem hogy csökkenne, jelenleg még nagyobb mennyiségben ömlik a folyóba, mint februárban. Ezért egy helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé vinné az ügyet a hatóságok tétlenségét látva – Varga Tibor pénteken találkozottt is Michal Wiezik európai parlamenti képviselővel.

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja”

– mondta alapnak Varga, aki elárulta, hogy a folyó 10 kilométeres szakaszának átvizsgálása közben egyetlen pisztrángot, pénzes pért vagy fejes domolykót sem találtak, tetemet viszont rengeteget, az elpusztult folyami rákok szinte ellepték a partot. Varga elmondása szerint még a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, aki könnyes szemmel mondta, még sosem látott ilyet. Az ügyben a rendőrség egyelőre a nyomozásnál tart.

Csütörtökön egy kemény hangvételű videóüzenetben fakadt ki a helyzet miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jákfalva független polgármestere, Vilcsek Ernő, aki a leköszönt köztársasági elnököt, a környezetvédelmet kiemelt témaként pörgető Áder Jánost is megszólította. Vilcsek szerint a szennyezés közvetett hatása miatt "bele fogunk dögleni” a mérgezésbe." Vilcsek is megemlítette, hogy a folyóban „több tíz kilométeren kihalt az élővilág”. Pénteken ezt igazolták a felmérések is.

A Sajóban tapasztalható, hónapok óta tartó szennyezést márciusban mi is megnéztük közelebbről. Az akkori állapotot ebben a cikkünkben mutattuk be.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass