74 napja ömlik a Sajóba a lezárt bánya szennyvize

2022. május 06. – 16:27

74 napja ömlik a Sajóba a lezárt bánya szennyvize
A Sajó vas-oxidtól vöröslő vize márciusban a szlovákiai Alsósajónál – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A környezetvédelmi minisztérium elé vittünk ezer liter szennyezett vizet a Sajóból, mert elfogadhatatlan, hogy 74 napja ömlik a mérgező bányavíz a folyóba, folyamatosan megy az egymásra mutogatás, de érdemi változás a mai napig nem történt!” – írta Facebook-posztjában Orosz Örs, szlovákiai parlamenti képviselő.

A folyó felvidéki szakaszán egy 14 éve bezárt bánya és vasmű okozta az ipari balesetet. Mivel leálltak a lezárt tárók szivattyúzásával, a felgyülemlett víz köpte most felszínre a maradványkőzetből kioldott vas-oxidot. Bár korábban olyan találgatások is voltak, hogy a folyót zagytározókból elszabadult vörösiszap szennyezte el, hasonlóan a kolontári katasztrófához – írtuk márciusi helyszíni riportunkban.

A helyzet azonban azóta sem változott.

„Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már február 24-én ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem cselekedtek érdemben! Emlékeztetni szeretnénk a minisztert arra, hogy naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba, de ennek ellenére 74. napja nem történik érdemi előrelépés az ügyben!” – közölte Orosz Örs.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom