Határérték feletti arzénszennyezést mért a Greenpeace a Sajó hazai szakaszán

2022. június 8. – 10:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Greenpeace Magyarország május 25-én négy üledékmintát vett a Sajóból a Sajópüspöki térségében, a szlovák határtól pár száz méterre. A mintavétel eredményei kimutatták, hogy négyből két esetben magasabb volt a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja a megengedettnél, derül ki a szervezet közleményéből.

A talaj arzénkoncentrációjának hazai határértéke 15 mg/kg. A Greenpeace két esetben ennél magasabb, 19, illetve 20 mg/kg-os értékeket mért. Az arzén nagyobb mennyiségben akut méreg, de már kisebb mennyiségben is rákkeltő, illetve hosszantartó károsodást okot a vízi környezetben.

A mérés során vizsgált többi elem koncentrációja határértékeken belül volt az üledékben, valamint a kontrollként vett vízminta toxikus fémtartalma is megfelelő volt.

A Sajóba február közepe óta ömlik egy 14 éve bezárt szlovákiai vasércbánya szennyvize. Helyszíni riportunkból kiderült, olyan fokú a folyó szennyezettsége, hogy még a halak kopoltyúit is belepi a rozsda. Több hónapnyi tétlenség és egymásra mutogatás után május végén a folyó szlovákiai szakaszán a hatóságok megkezdték a szennyezés elhárítását.

A Greenpeace egy olyan jogszabály megalkotását követeli, amely biztosítja a környezeti felelősséget, és kötelezi a szennyezőt arra, hogy állítsa helyre a környezeti kárt. A szervezet szerint ezzel elkerülhető lenne az a fajta huzavona, ami egy-egy szennyezés esetében hónapokig, sokszor évekig tartó csúszásokat eredményez, miközben a méreganyagok akadálytalanul ömlenek a folyóba és a talajba, visszafordíthatatlan károkat okozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!