Pénteken megkezdik a szennyezés elhárítását a Sajó szlovákiai szakaszán

2022. május 26. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken megkezdődnek a Sajó szennyezését elhárító munkálatok, idézi a felvidéki Új Szó Ján Budaj szlovák környezetvédelmi minisztert. A folyóba február közepe óta ömlik egy 14 éve bezárt szlovákiai bánya szennyvize.

A Sajót vörös színűvé festő szennyezésről az Alsósajó (Nižná Slaná) egykori vasércbányájából ömlő vegyi anyagok tehetnek. A tervezet szerint elterelnék a bányába befolyó felszíni vizet, ami így nem tudna beleömleni mérgező anyagok kioldása után a folyóba.

A Sajót érintő ökológiai katasztrófa több hónapja tart. A jelenségre először Orosz Örs szlovákiai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, sokan már akkor figyelmeztettek, hogy rendkívül súlyos lehet a helyzet. Később helyszíni riportunkból az is kiderült, olyan fokú a folyó szennyezettsége, hogy még a halak kopoltyúit is belepi a rozsda.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az érintett felek több hónapnyi tétlensége után május 21-én újra megvizsgáltuk az ügyet. Akkor egy szakértő azt mondta, a Sajó 15 kilométeres szakaszán már teljesen kipusztultak a halak,

és csak idő kérdése, mikor kerül át nagy mennyiségben a szennyezés a folyó magyar részére.

Május 22-én, 90 nappal a szennyeződés kezdete után Nagy István agrárminiszter bejelentette, beiktatását követő első útja a szlovák környezetvédelmi miniszterhez vezet majd, akivel várhatóan csütörtökön megbeszélést tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!