Pénteken megkezdik a szennyezés elhárítását a Sajó szlovákiai szakaszán

2022. május 26. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken megkezdődnek a Sajó szennyezését elhárító munkálatok, idézi a felvidéki Új Szó Ján Budaj szlovák környezetvédelmi minisztert. A folyóba február közepe óta ömlik egy 14 éve bezárt szlovákiai bánya szennyvize.

A Sajót vörös színűvé festő szennyezésről az Alsósajó (Nižná Slaná) egykori vasércbányájából ömlő vegyi anyagok tehetnek. A tervezet szerint elterelnék a bányába befolyó felszíni vizet, ami így nem tudna beleömleni mérgező anyagok kioldása után a folyóba.

A Sajót érintő ökológiai katasztrófa több hónapja tart. A jelenségre először Orosz Örs szlovákiai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, sokan már akkor figyelmeztettek, hogy rendkívül súlyos lehet a helyzet. Később helyszíni riportunkból az is kiderült, olyan fokú a folyó szennyezettsége, hogy még a halak kopoltyúit is belepi a rozsda.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az érintett felek több hónapnyi tétlensége után május 21-én újra megvizsgáltuk az ügyet. Akkor egy szakértő azt mondta, a Sajó 15 kilométeres szakaszán már teljesen kipusztultak a halak,

és csak idő kérdése, mikor kerül át nagy mennyiségben a szennyezés a folyó magyar részére.

Május 22-én, 90 nappal a szennyeződés kezdete után Nagy István agrárminiszter bejelentette, beiktatását követő első útja a szlovák környezetvédelmi miniszterhez vezet majd, akivel várhatóan csütörtökön megbeszélést tart.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom