Ez történt hétfőn: rakétatámadás Lviv és Dnyipro ellen, elindult az offenzíva Kelet-Ukrajnában

2022. április 19. – 07:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Röviden összefoglaljuk, mi történt húsvéthétfőn a háborúban:

  • Hajnalban megszólaltak a légvédelmi szirénák több ukrán városban, így Kijevben is, azonban a fővárost nem érte rakétatámadás – ellentétben Lvivvel. A nyugat-ukrajnai várost négy rakéta érte el, megsérült egy menekülteket befogadó hotel, és hét halálos áldozatról tudni eddig. Rakétatámadásról számoltak be az ország középső részén fekvő Dnyipróból is.
  • Második napja nem nyitottak humanitárius folyosót a menekülő civileknek. Sőt, arról érkeznek híradások, hogy Mariupolból – ahol az Azovsztal acélgyárban még sokáig kitarthatnak az ukrán védők több száz civillel együtt – eddig több mint 40 ezer embert deportálhattak erőszakkal más orosz fennhatóságú területekre.
  • Az ukránok Putyin komájával, Viktor Medvedcsukkal szereztetnék vissza Mariupol védőit – az oroszbarát ukrán politikusért azonban a Kreml csak két brit hadifoglyot adna.
  • Megüzenték a Luhanszk megyei civil lakosságnak, hogy nincs több biztonságos hely Kelet-Ukrajnában, meneküljenek, ameddig csak lehet. Már ahonnan még lehet, ugyanis a közlemény után nem sokkal érkeztek az első hírek arról, hogy utcai harcok törtek ki a Luhanszk megyei Kreminnában, ami során négy menekülő civilt lőttek le. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az oroszok befejezték az átcsoportosítást, és készek megindítani a kelet-ukrajnai hadműveletüket – ez ukrán források szerint el is indult. Késő este légiriadót rendeltek el Ukrajna szinte teljes területén.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő este arról beszélt, Oroszország a szankciók miatt egy idő után képtelen lesz feltölteni a fegyverarzenálját, és „akárhány orosz katonát hajítanak oda” Kelet-Ukrajnában, ők harcolni fognak.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint viszont a Nyugat öngólt lő a szankciókkal, a külkereskedelemben pedig minél hamarabb át kell állnia az országnak a rubelalapú elszámolásra.
  • Folytatódik a diplomáciai hadviselés: ismeretlen számú bolgár diplomatát utasítottak ki Oroszországból. Emmanuel Macron francia elnök vasárnap úgy nyilatkozott, visszatérne hamarosan Kijevbe, Joe Biden amerikai elnök viszont egyelőre nem tervez ukrajnai látogatást.
  • Képek kerültek elő a süllyedő Moszkva cirkálóhajóról, amelyek a BBC szerint nem támasztják alá azt az orosz elméletet, miszerint a hadihajó egy vihar miatt süllyedt volna el. A képek hitelességét nem cáfolta meg a Kreml. A hajón szolgáló legénység egyes tagjainak családját egyébként több esetben csak napokkal később értesítették arról, hogy meghalt a fiuk. A hadihajót a faszba elküldő Kígyó-sziget katonáiról készült bélyeget pedig úgy kapkodják Ukrajnában, mint a cukrot.
  • Melitopol korábban elrabolt polgármestere szerint az oroszok számára „a civilek élete a nullával egyenlő”. Vagy még kevesebbel: a bucsai mészárlás után pár héttel a Kreml kitüntette a Kijev mellett fekvő város orosz megszállóit.
  • Orosz futballrajongók ezrei anyázhattak hétfőn a tévé előtt, mert a háborúellenes üzenetek miatt nem tudták végignézni az Arminia Bielefeld–Bayern München találkozót az orosz Matcs TV-n.
„Zárva” – írja a felirat egy lepusztult mariupoli épület ajtaján – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
„Zárva” – írja a felirat egy lepusztult mariupoli épület ajtaján – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!