Ukrajna népirtásnak minősítette az orosz inváziót, betiltották a „Z” és „V” betűk jelképként való használatát is

2022. április 14. – 06:17

frissítve

Ukrajna népirtásnak minősítette az orosz inváziót, betiltották a „Z” és „V” betűk jelképként való használatát is
Ukrán katonák a lebombázott Borogyinkában 2022. április 13-án – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Dmitrij Medvegyev szerint Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén felül kell vizsgálniuk, hogy eddig nem telepítettek nukleráis fegyvereket a Baltikumba.
  • Az oroszok szerint nem süllyedt el a Moszkva nevű hadihajójuk, sikerült megfékezniük a lángokat. Azt állítják, hogy a lőszer robbant fel a hajó fedélzetén, az ukránok viszont sikeres rakétatámadásról beszélnek.
  • A korábbi szankciókra válaszul Oroszország kitiltotta az amerikai kongresszus 398 képviselőjét.
  • Eddig összesen 197 gyerek vesztette életét a harcok miatt Ukrajnában, 351-en megsebesültek. Több településen találtak tizenéves áldozatokat.

A Sky News szerint Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese azzal reagált Svédország és Finnország lehetséges NATO-csatlakozásának hírére, hogy ha ez megtörténik, akkor Moszkva is lépni fog. Úgy fogalmazott:

„Nem beszélhetünk többé a Baltikum nukleárismentes státuszáról, az egyensúlyt helyre kell állítani. Egészen mostanáig Oroszország nem tett és nem is akart ilyen intézkedéseket hozni.”

Finnország heteken belül, Svédország pedig alapos mérlegelés után dönthet a NATO-csatlakozásról. Oroszország korábban mindkét ország felé jelezte, hogy nem örülne a csatlakozásuknak, mivel a háborút is „részben azért indította”, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a szövetséghez. Medvegyev szerint a két ország csatlakozásával tovább nőne Oroszország hivatalos ellenfeleinek száma.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter szerint Medvegyev kijelentésének nincs jelentősége, mivel az oroszok már jó ideje nukleáris fegyvereket állomásoztatnak a litván határ közelében lévő Kalinyingrádban. Hasonlóan reagált az orosz fenyegetésre Ingrida Simonyte litván kormányfő is, aki szerint nincs ebben semmi újdonság.

Csütörtöktől ingyenesen, regisztráció nélkül lehet nézni ukrán nyelvű mesefilmeket az RTL Moston. Az RTL Magyarország ezzel próbál segíteni a háború elől menekülő családoknak. Többek között a Mancs Őrjárat 1. és 2. évada, a Tini nindzsa teknőcök 2. és 3. évada, az Avatár – Aang legendája 1-3. évada, valamint a SpongyaBob Kockanadrág 9. évada lesz elérhető ukránul a platformon. A médiavállalat közleménye szerint ukrán nyelven indított kampánnyal szeretnék felhívni a Magyarországon tartózkodó menekültek figyelmét a lehetőségre. A hirdetésekkel elsősorban a YouTube-on, a Facebookon és az Instagramon találkozhatnak. Az ukrán média és a Magyarországon tevékenykedő segélyszervezetek is segítenek, hogy az információ eljusson hozzájuk. Nemrég a székesfehérvári Digitális Tudásért Iskolában forgattunk, ahol ukrán menekült gyerekeket tanítanak ingyen.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Oroszország 60-70 ezer embert próbál mozgosítani a Donyecki Népköztársaság területén. Eddig a kitűzött cél 20 százalékát sikerült teljesíteni. Az orosz hadsereg tovább növeli az Ukrajna keleti határának közelében lévő csapatait és lőszert halmoz fel. A minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 8 orosz támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk térségében.

Orosz csapatösszevonás egy műholdfelvételen az oroszországi Birjucsban, az ukrán határhoz közel – Fotó: Maxar Technologies / AFP
Orosz csapatösszevonás egy műholdfelvételen az oroszországi Birjucsban, az ukrán határhoz közel – Fotó: Maxar Technologies / AFP

Kilenc humanitárius folyosót nyitnak meg csütörtökön a civilek evakuálásához, jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Bergyanszkból, Tokmakból, Enerhodarból és Mariupolból mentenék ki az embereket. Szerdán azért nem tudták kimenekíteni a civileket a harcok által sújtott területekről, mert az oroszok képtelenek voltak kontroll alatt tartani csapataikat és nem tartották be a tűzszüneti megállapodásokat, mondta. Az ukrán miniszterelnök-helyettes állításait még nem sikerült független forrásokból megerősíteni.

Oroszország „tükörszankciót” vetett ki szerdán az Egyesült Államok kongresszusának 398 tagjára, válaszul arra, hogy márciusban az amerikaiak megtiltották az országba való belépést a Duma 328 képviselőjének. A feketelistára tett képviselők nem léphetnek be Oroszország területére. A kongresszus hét prominens képviselőjét – köztük Nancy Pelosi házelnököt – már korábban tiltólistára tették az oroszok.

A most szankcionált képviselők között találni olyan republikánus politikusokat, akik nem álltak egyértelműen Ukrajna mellé a háború kitörése után. Taylor Greene szerint Ukrajna provokálta Oroszországot, Madison Cawthorn pedig bűnözőnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, az ukrán kormányt pedig „elképesztően gonosznak”. Olyanok is felkerültek a listára, akik egyébként az oroszokkal való kereskedés felfüggesztése ellen szavaztak. Ashley Hinson, Iowa képviselője ugyanakkor kitüntetésnek nevezte az orosz szankciót. Szerinte nevetséges, hogy Vlagyimir Putyin azt hiszi, ezek a lépések visszatartják majd őket, hogy támogassák az ukrán népet a szabadságért folytatott harcban. (Insider)

Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint az oroszok négy héten át egy iskola pincéjében tartottak fogva 300 embert a Csernihivtől északra található Jahidnében. A pince falán vezették, hogy hány napja vannak fogságban, és azt is oda írták fel, hogy hányan haltak meg ez alatt. Összesen 18 név került fel a pince falára. A Reuters korábban több helyi lakos beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy legalább 20 embert öltek meg az oroszok a településen. Hivatalos adatokat még nem közöltek az ukrán hatóságok.

Az ukrán ügyészség összefoglalója szerint az oroszok 6492 háborús bűnt követhettek el. 570 feltételezett háborús bűnöst azonosítottak, vannak köztük miniszterek, katonai parancsnokok, tisztségviselők és propagandisták is. A háború kezdete óta 197 gyerek vesztette életét, és 351-en sebesültek meg.

(Guardian)


Kihallgatták a Szulejmán Kerimov orosz oligarcha tulajdonában lévő jacht kapitányát a a Fidzsi-szigeteken, miután az Amadea nevű szuperjacht vámkezelés nélkül érkezett meg a szigetországba kedden. A hajó 18 napja hagyta el Mexikót, sajtóértesüléseket szerint már a kikötés előtt értesítették a Fidzsi-szigeteket a hajó közeledéséről. A rendőrség lefoglalta a hajót és őrizetbe vette a legénységet. Kerimov ellen az Egyesült Államok, Egyesült Királyság és az Európai Unió is szankciókat vezetett be korábban. Sitivini Qiliho helyi rendőrfőnök a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a főügyészt egy külföldi kormány kereste meg, hogy segítséget kérjen egy bűncselekmény ügyében. A nemzetközi megállapodások alapján Fidzsi-szigetekek is betartatja az orosz oligarchák ellen bevezetett szankciókat. Ebben a cikkünkben írtunk arról, mi lesz az orosz oligarchák lefoglalt jachtjaival.

A 106 méter hosszú és 18 méter magas Amadea a törökországi Mugla kikötőjében – Fotó: Osman Uras / Anadolu Agency / AFP
A 106 méter hosszú és 18 méter magas Amadea a törökországi Mugla kikötőjében – Fotó: Osman Uras / Anadolu Agency / AFP

241 ukrajnai menekült, köztük 115 gyerek érkezett Budapestre szerdán a rendőrség adatai szerint. A különvonatokkal érkező embereket a BOK Sportcsarnokban kialakított központi tranzitváróba vitték.

14 állami tulajdonú orosz vállalat ellen vezetett be pénzügyi szankciókat Ausztrália. A vállalatok között szerepel a Kamaz teherautó-gyártó, valamint a SEVMASH és a United Shipbuilding Corp. hajózási vállalatok. Szintén szankciókkal sújtották a Ruselectronics nevű elektronikai vállalatot, amely az orosz elektronikai alkatrészek mintegy 80 százalékát gyártja, és az Orosz Vasutakat is. Marise Payne külügyminiszter szerint ezekkel a lépésekkel megnehezítik, hogy Vlagyimir Putyin folytathassa az Ukrajna elleni háborút. Ausztrália mostanra összesen 600 cég és személy ellen hozott pénzügyi szankciókat, ezenfelül megtiltották a bauxit és a timföld oroszországi exportját. (Guardian)

A háború miatt az Európai Űrügynökség (ESA) felfüggeszti az együttműködést Oroszországgal három Hold-misszióban. A Luna-25, 26 és 27 missziók során új eszközöket és technológiákat tesztelt volna az ESA. A tervek szerint nyáron lőtték volna fel a Luna 25-öt, aminek során például a Pilot-D nevű navigációs kamerát próbálták volna ki. Az ExoMars nevű programot már márciusban felfüggesztették, aminek az lett volna a célja, hogy az élet jelei után kutassanak a bolygó talajában.

A Luna-25 Holdra szálló egysége – Fotó: Roscosmos
A Luna-25 Holdra szálló egysége – Fotó: Roscosmos

Az ukránok azt állítják, hogy ők okoztak komoly károkat, amikor Neptun-rakétákkal csapást mértek a hajóra. Az oroszok ezt tagadják. A hivatalos állami média ugyanakkor a robbanás tényét megerősítette, de szerintük a hajón tárolt lőszer robbant fel, és ezért kellett evakuálni a legénységet. Halálos áldozatokról, sérültekről egyelőre nincs hír. A viharos időjárás megnehezíti az információk hitelességének ellenőrzését.

Műholdfelvételen a Moszkva nevű hadihajó 2022. április 7-én Szevasztopolban – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Műholdfelvételen a Moszkva nevű hadihajó 2022. április 7-én Szevasztopolban – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

  • Az ukránok azt állítják, hogy eltalálták az orosz flotta zászlóshajóját. Az orosz védelmi minisztérium annyit megerősített, hogy egy tűz miatt evakuálni kellett a Moszkva cirkáló teljes legénységét.
  • Egy francia tiszt szerint 10 napon belül indulhat az orosz offenzíva keleten, egy brit szakértő szerint pedig lehet, hogy Mariupol órákon belül elesik.
  • Zelenszkij felsorolta, hogy milyen fegyverekre van szükségük, de szokásos esti beszédében megint azt hangsúlyozta, hogy az EU-s tagállamoknak embargót kell kivetniük az orosz olajra.
  • Az EU 500 millió eurós katonai támogatást ad Ukrajnának, az USA pedig újabb 800 millió dollárt.
  • Az oroszok azt mondták, hogy több mint ezer ukrán tengerészgyalogos adta meg magát, de az ukránok ezt tagadják. Ők azt mondják, hogy a katonáik áttörték az orosz védvonalat Mariupolnál, és csatlakoztak az Azov ezredhez.
  • A Pentagon értesülései szerint rossz a morál az orosz katonák között, még a tisztek szintjén is.

Ha a tegnapi eseményekre kíváncsi, itt megtalálja a szerdai percről percre tudósításunkat.

Volodomir Zelenkszkij elítélte, hogy Emmanuel Macron francia elnök nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az Ukrajnában történt vérengzéseket, és hogy baráti népnek nevezte az oroszt. „Ezek számunkra nagyon fájdalmas dolgok, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy tisztázzam vele a helyzetet” – mondta az ukrán elnök Lengyelország és a balti államok elnökeinek kijevi látogatása után tartott szerdai sajtótájékoztatón.

„Ma óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ez a két nép testvér” – így válaszolt korábban Macron, amikor a francia közmédia riportere arról kérdezte, hogy az USA elnökéhez hasonlóan ő is népirtásnak nevezné-e azt, ahogyan ölik az ukránokat az orosz katonák. Azt is megjegyezte, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával az állítólagos háborús bűnök kivizsgálásában. Joe Biden azt mondta néhány napja, hogy „nekem nagyon úgy tűnik, hogy népirtás zajlik”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!