Zelenszkij: Az EU nem pénzelheti tovább Oroszország hadigépezetét

2022. április 14. – 00:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij szerdán is kiadta a szokásos, esti videós beszédét. A lengyel, litván, lett és észt elnökök látogatásával kezdett; elmondta, hogy hasznos nap volt a mai, mert Ukrajna barátai megérkeztek Kijevbe. Úgy gondolja, hogy így, hogy az elnökök azt is látták, amit az oroszok Borogyinkában műveltek, még több szövetségesük lesz az Európai Unióban, aki erősebben képviseli az ukránok érdekeit. Ami persze erősebb szankciót jelent.

Ahogy minden alkalommal, úgy most is elmondta, hogy az Európai Unió tagállamainak teljes embargót kell kivetniük az orosz olajra, és késznek kell lenniük lemondani az orosz energiahordozókról.

„Az Európai Unió nem pénzelheti tovább Oroszország hadigépezetét”

– mondta.

Beszámolt arról is, hogy egy nemzetközi és ukrán szakértőkből álló csoport három hete dolgozik új nyugati szankciók lehetőségein. Most előálltak egy javaslattal, ami lezárná a kiskapukat, amiket Oroszország mindig kijátszik, és érezhetőbbé tenné a már bevezetett szankciók hatását Moszvában.

Bidennel való telefonbeszélgetésére is kitért. Azt mondta, hogy beszéltek arról, hogy a háborús bűntetteket ki kell vizsgálni, az elkövetőiket pedig el kell ítélni – hasonlókat mondott a Nemzetközi Bűntetőbíróság legfőbb ügyészének látogatásáról –, valamint egy 800 millió dollár értékű katonai segélycsomagról.

Az észt parlamentben is felszólalt, ahol megköszönte az eddigi segítséget, valamint arra kérte a képviselőket, hogy Észtország szálljon majd be Ukrajna újraépítési projektjeibe. Már eddig is dolgoztak együtt a digitalizáció terén, ez a kapcsolat most elmélyülhet.

Az oroszok kivonulása után csendesebb a helyzet északon, de még mindig sok munka van hátra: az inváziós erők az elnök szerint több tízezer aknát hagytak hátra, most ezeket hatástalanítják. Felhívta a hazatérők figyelmét, hogy mindenki legyen óvatos.

A háború úgy halad, mint az elmúlt napokban: az oroszok ágyúznak és bombáznak, keleten és délkeleten nagy offenzívára készülhetnek. Zelenszkij szerint az elfoglalt ukrán területeken próbálnak önkénteseket toborozni, hogy feltöltsék a csapataikat.

„Ez a lázas kapkodás először is a bizonytalanságukról tesz tanúbizonyságot. Valamint arról is, hogy még a jelentős szovjet fegyverzettel és a rengeteg katonájukkal – akiket a tisztjeik nem kímélnek – is kételkednek abban, hogy meg tudnak minket törni. Mindent megteszünk, hogy alátámasszuk kételyeiket”

– jelentette ki.

Megköszönte a védők munkáját, és azt mondta, hogy az oroszok vagy békét kötnek, vagy vereségük után „örökre elhagyják a nemzetközi színteret”.

Szerdán 270 katona kapott állami kitüntetést, heten posztumusz kapták meg. Két katona – szintén posztumusz – megkapták az Ukrajna Hőse érdemrendet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!