Az orosz–ukrán háború elmúlt óráinak legfontosabb történései röviden

2022. március 16. – 23:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy az orosz központi banknak nincs szükség pénznyomtatásra, és az országnak elegendő pénzügyi forrása van a jelenlegi kihívások leküzdésére.
  • A hágai Nemzetközi Bíróság döntésének értelmében az oroszoknak azonnali hatállyal fel kellene hagyniuk az Ukrajna elleni invázióval – az ítélet elméletben kötelező erejű, de semmilyen eszköz nincs a bíróság kezében arra, hogy Ukrajna elhagyására kényszerítse az oroszokat, így az egésznek inkább szimbolikus jelentősége van.
  • A NATO-tagállamok egységesen ellenzik az ukrán légtérzárat, és az Egyesült Államok is hasonló véleményen van. Biden ugyanakkor továbbra is elkötelezett az ukránok mellett, kora este hivatalosan is bejelentett egy 800 milliós fegyverszállítmányt, benne légvédelmi rendszerekkel, tankelhárító gránátokkal és drónokkal.
  • Kiszabadult az oroszok által múlt pénteken elrabolt melitopoli polgármester, Ivan Fedorov, aki Zelenszkijjel is beszélt már telefonon.
  • Biden a háború kitörése óta először nevezte háborús bűnösnek Putyint, ezzel új dimenziót nyitva a két ország kapcsolatában. Az orosz kormányszóvivő a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, Biden szavai elfogadhatatlanok és megbocsáthatatlanok.
  • Az előrejelzések szerint akár a 900 ezret is elérheti az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülők száma. Korábban az is kiderült, hogy 429 ezer ukrajnai menekült érkezett már az országba, ebből azonban csak 2655 telepedne le itt.
  • Mariupolban két civil óvóhelyet, egy színházat és egy uszodát is lebombáztak az oroszok. Az ukránok háborús bűncselekményekről beszéltek, az oroszok tagadtak, az óvóhelyeken tartózkodó civilek helyzete pedig egyelőre nem tisztázott. Mariupolt szerdán újabb 11 ezer ember hagyta el.
  • Rácz András Oroszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója a Telexnek azt mondta, földi pokol jöhet Kijev ostrománál, de kizárt, hogy bevegyék az oroszok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!