Még mindig nem tudni, mi lehet a lebombázott mariupoli színházban menedéket kereső civilekkel

2022. március 16. – 21:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mariupol polgármester-helyettese, Szerhij Orlov nemrég számolt be arról, hogy az oroszok lebombáztak egy színházat a városban, ahol durván 1000-1200 civil tartózkodott, az ott lévők állapota azonban órákkal később sem ismert. A színháznál két nappal ezelőtt készült műholdképek szerint még az is fel volt írva nagy betűkkel, oroszul, hogy gyerekek is vannak az épületben.

Az oroszok természetesen tagadják, hogy lebombázták a színházat, az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azonban korábban Twitteren háborús bűncselekménynek nevezte az állítólagos támadást, és azt írta, elképzelhetetlennek tartja, hogy az oroszok ne tudták volna, hogy egy civil óvóhelyet támadnak.

Pavlo Kirilenko, a donyecki régió közigazgatásának feje azt mondta, hogy az ott tartózkodókról azért nincs hír, mert a törmelék teljesen elzárta a bejáratot. Kirilenko Kulebával ellentétben nem arról írt, hogy az oroszok tagadják a támadást, hanem arról, hogy azt hazudják, a szélsőjobbos Azov zászlóalj főhadiszállását bombázták le, pedig ők is tudják, hogy civilek voltak a színházban.

A CNN beszámolója szerint nem is ez volt az egyetlen óvóhely, amit célba vettek a környéken – az ukránok szerint azt a durván négy kilométerre található épületet is lebombázták, ahol a donyecki régió legnagyobb, Neptune nevű uszodája is található. Egy városi tisztviselő ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy itt csak terhes nők és olyan anyák voltak, akiknek három évesnél fiatalabb a gyerekük. Azt is hozzátette, hogy ahogy a színháznál, úgy itt sem voltak katonák.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!