Biden továbbra is elkötelezett Ukrajna mellett, 800 milliós ukrán fegyverszállítmányt jelentett be

2022. március 16. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN már magyar idő szerint hajnali 3 körül tudni vélte, hogy az amerikai elnök újabb 800 millió dollárnyi katonai segítséget fog bejelenteni szerdán Ukrajna számára, ez pedig így is lett. Biden néhány órával azután jelentette be az újabb csomagot, hogy Zelenszkij az amerikai kongresszus előtt beszélt – az amerikai elnök ezt a felszólalást szenvedélyesnek és meggyőzőnek nevezte.

A CNN beszámolója szerint újonnan bejelentett fegyverszállítmánnyal kapcsolatban az elnök azt mondta, az eszközöket közvetlenül az amerikai védelmi minisztériumtól kapják, és megköszönte a Kongresszusnak, hogy lehetővé tette ezt. Biden szerint az új csomag korábban nem látott mértékű segítséget jelent majd Ukrajna számára, és többek közt 800 légvédelmi rendszer kerül majd bele, hogy az ukránok továbbra is meg tudják állítani a légterükbe repülő orosz helikoptereket és repülőket.

Ezek mellett tankelhárító gránátok is kerülnek majd a csomagba. Az NBC korábban arról írt, hogy benne van a pakliban az is, hogy az Egyesült Államok drónokat küldjön Ukrajnába, egészen pontosan Switchblade 300-as és 600-as, úgynevezett „kamikaze drónokat”. Ezek tulajdonképpen egyszer használatos okosrakéták, melyekkel nagyon gyorsan és pontosan lehet lecsapni, akár teljesen automatizáltan is.

Az Egyesült Államok ugyanakkor Zelenszkij kifejezett kérése ellenére továbbra sem vezet be légtérzárat, hasonlóan a NATO-hoz, melynek főtitkára, Jens Stoltenberg szerdán azt mondta, a tagországok egységesek abban, hogy erre nincs meg a lehetőség.

Zelenszkij kedden a kanadai parlamentben, majd szerdán az amerikai kongresszus előtt is arról beszélt, hogy a nyugati országoknak le kellene zárnia az ukrán légteret. Arról, hogy miért is annyira érzékeny téma, hogy repüléstilalmi övezetté nyilvánítsa a NATO Ukrajna légterét, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!