Biden a háború kitörése óta először nevezte háborús bűnösnek Putyint

2022. március 16. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház korábban arra hivatkozva kerülte ezt a kifejezést, hogy még vizsgálat folyik arról, hogy az oroszok követtek-e el háborús bűnöket, miután azonban magyar idő szerint szerda hajnalban az amerikai szenátus háborús bűnösnek kiáltotta ki Vlagyimir Putyint, úgy tűnik, az amerikai elnök sem húzódik tovább attól, hogy így nevezze.

Bidenre valószínűleg az is hatással lehetett, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság a korábbi bejelentésnek megfelelően szerdán hirdetett ítéletet egy Ukrajna által indított ügyben, melyben kimondta, hogy Oroszországnak azonnali hatállyal be kell szüntetni a háborút. A bíróság nem talált bizonyítékot arra az orosz állításra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajlana az orosz nemzetiségű lakossággal szemben, pedig az oroszok erre hivatkozva indítottak támadást az ukránok ellen.

A mostani ítélet így inkább szimbolikus jelentőséggel bír, hasonlóan az oroszok Európa Tanácsból való kizárásához. Ettől még nem teljesen értelmetlen, hiszen egy nemzetközi jogot alapul vevő szervezet döntéséről van szó, amely hivatkozási alapként szolgálhat Oroszország még markánsabb elszigeteléséhez.

Reagált az orosz kormányszóvivő is. A Tassz hírügynökségnek azt mondta, Biden szavai elfogadhatatlanok és megbocsájthatatlanok.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!