Az ukránok szerint Mariupolban az oroszok túszokat ejtettek egy elfoglalt kórházban, naponta 75 ezer ukrán gyerek kénytelen elhagyni a hazáját

Legfontosabb

2022. március 15. – 08:01

frissítve

Az ukránok szerint Mariupolban az oroszok túszokat ejtettek egy elfoglalt kórházban, naponta 75 ezer ukrán gyerek kénytelen elhagyni a hazáját
Oleh Jascsin ezredes édesanya fia koporsójánál az orosz invázióban meghalt ukrán katonák búcsúztatásán Lvivben – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Naponta 75 ezer gyerek kénytelen elhagyni Ukrajnát az ENSZ szerint
  • Joe Biden újabb 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelenthet be szerdán, de vadászgépeket továbbra sem ad Ukrajnának
  • Az amerikai szenátus ellenszavazat nélkül háborús bűnösnek kiáltotta ki Putyint
  • Harkiv vezetője szerint visszavertek egy orosz támadást és visszaszorították az oroszokat
  • Több brit egyetem is megszakítja a kapcsolatot az orosz partnerintézményekkel
  • 2100 NATO-katona érkezik Szlovákiába
  • Az ukránok azt állítják, újabb támadást vertek vissza Mariupol ellen, és már 13 500 orosz katonát öltek meg a háború kirobbanása óta
  • Az oroszok pedig azt, hogy teljesen átvették az ellenőrzést a dél-ukrajnai Herszon régió felett
  • A lengyel, a cseh, és a szlovén miniszterelnök ma az ostromolt Kijevbe utazik Zelenszkijjel találkozni. Orbán „tud a találkozóról, de nem megy”
  • Mariupol polgármester-helyettese szerint orosz katonák túszul ejtették az egyik kórház személyzetét és 400 betegét
  • Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter Kossuth Lajost idézve, ‘48-ra és ’56-ra emlékeztetve szólt be Szijjártónak a magyar kormány ukrán- és oroszpolitikája miatt
  • Ha nem is markánsan, de úgy tűnik, közeledik egymáshoz az orosz és az ukrán álláspont a háború lezárására törekvő béketárgyalásokon – Kijev konstruktívabb tárgyalásokról beszélt, de közben hangsúlyozták, hogy továbbra is nagyon nehéz folyamatról van szó

Egy 15 emeletes lakóházat talált el Kijev külvárosában, Szvjatosinszkij negyedben egy orosz rakéta helyi idő szerint 4:30-kor. A Sky jelentése szerint legalább egy ember meghalt, de a mentés még tart, félő, többen rekedtek a romos épületben.

Az oroszok az éjszaka légicsapásokat hajtottak végre Kijev környékének több településén, így Irpinyben, Hosztomelben és Bucsában.

Az Ukrán Fegyveres Erők kedd reggeli, független források által meg nem erősített jelentése szerint:

  • Az oroszok a már meglévő területek megtartására összpontosítottak, előrehaladást nem sikerült elérniük.
  • Az ukránok egy orosz helikoptert, egy repülőgépet és egy cirkálórakétát lőttek le.
  • Az ukránok egy újabb Mariupol elleni támadást vertek vissza.

(BBC)

Evakuálási folyosót nyitnak kedden az Ukrajna északnyugati részén fekvő Szumi régióból. Helyi idő szerint 9 és 21 óra között lehet elhagyni a régió négy városát, köztük Szumit.

Az orosz határhoz közeli Szumi városa és környéke a háború kezdete óta heves támadásoknak van kitéve, március 8-án 20 civil, köztük több gyerek halt meg egy légicsapásban. A településen az áram- és vízellátás megszűnt.

A keddi evakuálás már nem az első kísérlet, de eddig az oroszok által be nem tartott tűzszünet miatt volt, hogy a buszokhoz sem jutottak el az emberek. (BBC)

Boris Johnson szerint csak úgy lehet megállítani Vlagyimir Putyin agresszióját, ha felszámolják a nyugati országok függőségét az orosz energiahordozóktól. Erről írt a keddi Telegraph-ban megjelent véleménycikkében, amit az MTI és a Sky News is szemlézett.

Johnson szerint a Krím-félsziget annexiója után rettenetes hibát követtek el a nyugati országok: nemcsak hagyták, hogy Putyin megússza az annektálást, de még jobban fel is pörgették a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal.

„Amikor végül [Putyin] eljutott odáig, hogy elindítsa kegyetlen háborúját Ukrajna ellen, tudta, hogy a világ nem fogja tudni egykönnyen megbüntetni. Tisztában volt azzal, hogy a függőivé tette őket”

– írta a brit miniszterelnök. Éppen ezért kell felszámolni szerinte a nyugati országok függőségét az orosz olajtól és gáztól – ehhez pedig nemcsak a zöld energiaforrásokat kell támogatni, hanem újra nagyobb figyelmet kell fordítani az atomenergiára is Johnson szerint. A brit kormányfő gondolatairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A legújabb jelentések szerint három nagyobb robbanás rázta meg Kijev nyugati peremén Borscsahivka környékén. Meg nem erősített hírek szerint a rakéták Belaruszból érkezhettek.

Nemcsak Kijevben szólaltak meg a légvédelmi szirénák, de a dél-ukrajnai Odesszában, az ország középső részén fekvő Umanban, és a nyugati Hmelnickij régióban is. (BBC, Sky)

Összefoglalónk arról, mi történt hétfő késő estétől kedd reggelig az orosz–ukrán háborúban.

Előző napi, azaz hétfői percről percre tudósításunkat itt tudja visszapörgetni.


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!