Ez történt az orosz–ukrán háborúban keddre virradó éjjel

Legfontosabb

2022. március 15. – 06:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes keddi tudósításunkat, beleértve a lenti bejegyzéseket is, itt pörgetheti vissza. A hétfő esti összefoglalót itt találja. Éjjel pedig a következők történtek:

Front

Több robbanás rázta meg Kijevet magyar idő szerint 4:30 után nem sokkal, Ukrajna több pontján légiriadót rendeltek el. Az ukrán fővárost ért rakéták Belarusz környékéről érkezhettek.

Az ukrán hadsereg visszavert egy újabb kísérletet a dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol bevételére. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők jelentős veszteségek után visszavonultak a város határára.

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna hadiipari vállalatait bombázzák válaszul a szakadár Donyeck állítólagos ukrán bombázására. Az oroszok arra szólították fel a védelmi ipari vállalatoknál dolgozókat és a közeli házak lakóit, hogy „hagyják el a potenciálisan veszélyes területeket”.

Több mint 40 ezer harcost gyűjtött eddig Oroszország Szíriából, hogy „fizetésért és kiváltságokért” cserébe csatlakozzanak az ukrajnai háborúhoz, állítja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

Elnökök

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel éjszakai tévébeszédében az orosz katonákat, a „túlélésük érdekében” adják meg magukat. Azt is mondta, hogy az oroszok az eszközeiket úgy hagyják hátra, hogy mára az ukrán hadsereg fegyverszállítói lettek. Köszönetet mondott az orosz tévésnek, aki háborúellenes poszterrel tört be a hétfő esti híradóba.

Levelet írt Zelenszkij elnök az Ukrajnában lelőtt amerikai újságíró, Brent Renaud családjának. „Ukrajna népe, amely az orosz rezsim ellen küzd a hazája, és a demokrácia védelmében, önökkel együtt gyászol” – írta az ukrán elnök.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden arról írt Twitteren, „tárt karokkal fogják fogadni az ukrajnai menekülteket”.

Szankciók

Tizenhét orosz vagyonát fagyasztotta be Japán, és újabb szankciókat terveznek a britek és a kanadaiak is.

Ideiglenesen lefoglalták a spanyol hatóságok az egykori KGB-tiszt, Szergej Csemezov 140 millió dollárt (átszámítva több mint 47 milliárd forintot) érő jachtját Barcelonában. Csemezov ma az orosz Rostec techvállalat vezérigazgatója.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!