Tüntetésre buzdít az orosz állami tévébe háborúellenes üzenetet csempésző alkalmazott, akit már őrizetbe is vettek

2022. március 14. – 22:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy mi is megírtuk, a legnagyobb orosz állami tévécsatorna élő adásában mutatott fel egy háborúellenes üzenetet tartalmazó transzparenst a csatorna egyik alkalmazottja, meghekkelve az ukrajnai eseményeket sajátosan bemutató, hivatalos narratívát. Mint kiderült, az illetőt Marina Ovszjannyikovának hívják, és az élőben bemutatott performansza mellett egy előre felvett videóüzenetet is közzétett.

„Ennek az agressziónak a felelőssége egyetlen ember vállát nyomja, Vlagyimir Putyinét”

– mondta az üzenetben a nő, akinek az apja ukrán.

Ovszjannyikova a videóban arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt háborúellenes tüntetéseken, és követeljék a háború végét. „Csak nekünk van hatalmunk megállítani ezt az őrültséget... Nem zárhatnak mindannyiunkat börtönbe” – mondta, arra utalva, hogy Oroszországban, ahol a hivatalos narratíva szerint nem létezik ukrajnai háború, csak „különleges katonai művelet”, ezerszámra veszik őrizetbe az országszerte rendezett tüntetések résztvevőit.

Arról is beszélt az szöveg angol fordítása szerint, hogy szégyelli, hogy az elmúlt években a Kreml propagandáját közvetítette, és azt is felidézte, hogy akkor sem mondtak semmit, amikor 2014-ben Oroszország annektálta a Krímet vagy amikor Alekszej Navalnij ellenzéki politikust megmérgezték.

„Csendben figyeltük ezt az embertelen rezsimet. Most az egész világ elfordult tőlünk, és a leszármazottaink tíz generációja sem fogja tudni lemosni magáról ezt a testvérgyilkos háborút.”

Az OVD-Info nevű jogvédő csoport szerint Ovszjannyikovát nem sokkal a tévés akciója után őrizetbe vették Moszkvában, az újonnan bevezetett törvény értelmében akár 15 évet is kaphat, amiért „álhíreket” terjesztett.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!