Zelenszkij: Úgy hagyják hátra az oroszok az eszközeiket, hogy mára az ukrán hadsereg fegyverszállítói lettek

2022. március 15. – 03:04

frissítve

Zelenszkij: Úgy hagyják hátra az oroszok az eszközeiket, hogy mára az ukrán hadsereg fegyverszállítói lettek
Volodimir Zelenszkij a hétfőről keddre virradó éjjel közzétett beszédében – Forrás: President of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőről keddre virradó éjjel is beszédet mondott Volodimir Zelenszkij Ukrajna „szabad népéhez”, amely „egyre közeledik a győzelmünk és Ukrajna békéje felé”. Az ukrán elnök szerint az elmúlt közel három hétben több veszteséget szenvedtek az oroszok, mint a csecsenföldi háborúk évei alatt.

„Ahogy korábban, úgy az ellenség most is zavarban van. Nem számítottak ekkora ellenállásra. Elhitték a propagandájukat, ami évtizedek óta hazudik rólunk. Még mindig nem tudták összeszedni magukat, de már kezdik felfogni, hogy semmit nem fognak tudni elérni a háborúval. Tudják ezt a katonáik és a tisztjeik is, ezért menekülnek a harcmezőről, és hagyják hátra az eszközeiket” – mondta Ukrajna elnöke, aki hozzátette:

„Valójában ma az orosz csapatok a hadseregünk fegyverszállítói lettek. Még a legrosszabb rémálmukban sem tudták elképzelni ezt.”

Zelenszkij azt ígérte, felelősségre vonják a háború bűnöseit, eljuttatják a három napja blokkolt segélyszállítmányukat Mariupolba, és arra kérte az egyelőre nem támadott városok lakóit, indítsák be újra vállalkozásaikat, hogy az élet folyhasson tovább.

Hálás az elnök mindazoknak, akik megmutatják az igazságot

Ukrajna elnöke arra szólította fel oroszul a megszálló katonákat, a túlélésük érdekében adják meg magukat az ukrán csapatoknak: „Ha megadjátok magatokat, úgy fogunk bánni veletek, ahogyan az emberekkel bánni kell. Nem úgy, ahogyan a seregetek bánt veletek, és nem úgy, ahogyan a seregetek bánik velünk.”

Felsorolta az elnök az oroszok háborús veszteségeit is: „Nemsokára a kilőtt orosz helikopterek száma eléri a százas nagyságrendet. Már most elveszítettek nyolcvan hadi repülőt, több száz tankot és több ezer más eszközt.

Tizenkilenc nap alatt több veszteséget szenvedett az orosz hadsereg Ukrajnában, mint két véres és évekig tartó háborúban Csecsenföldön”

– emelte ki Zelenszkij. Az ukrán elnök köszönetet mondott azoknak az oroszoknak, akik „nem hagyják abba, hogy megmutassák az igazságot az embereknek, és harcolnak a dezinformálás ellen”, külön kiemelve az orosz állami Pervij Kanal (magyarul „Első csatorna”) munkatársát, aki egy nagy, háborúellenes üzenetet mutató transzparenssel vonult be a tévé esti híradójába.

„Hálás vagyok mindenkinek, aki nem fél tiltakozni. Amíg az országotok nem zárkózik el teljesen a világ többi részétől, és nem válik egy hatalmas Észak-Koreává, addig harcolnotok kell, és nem szabad elszalasztanotok egyetlen lehetőséget sem” – mondta Ukrajna elnöke.

Három napja nem tudják eljuttatni a segélyt Mariupolba

Zelenszkij beszélt az újonnan bevezetett EU-s szankciókról is Oroszország ellen: „Elfogadták a negyedik csomagot – és biztos vagyok abban, hogy nem ez lesz az utolsó. Dolgozunk partnereinkkel azon, hogy olyan új korlátozásokat vezessünk be, amelyek kihatnak az egész orosz államra: mindenkire, aki felelős a háborúért, aki felelős a demokrácia lerombolásáért, és aki felelős az emberek elnyomásáért. Mindenki választ kap a tetteire a világtól, és ez csak a kezdet.”

Az ukrán elnök szerint „választ adnak majd” azokra a bűncselekményekre is, amelyeket „elkövettek a megszállók a civilek és az önkormányzat ellen Herszon és Zaporizzsja régiójában, az ideiglenesen megszállt területeken, és a megtámadott humanitárius folyosókon”. Hétfőn 3806 ukránt evakuáltak Kijevből és a kelet-ukrajnai Luhanszk környékéről.

„Három napja már, hogy Bergyanszknál feltartóztatják a száztonnás segélyszállítmányunkat Mariupol felé. De mindent megfogunk tenni azért, hogy a város lakói hozzájussanak az élelmiszerekhez, az ivóvízhez és a gyógyszerekhez”

– mondta Zelenszkij.

Ahol nem harcolnak, ott az életnek mennie kell tovább

Az ukrán elnök beszámolt arról is, hogy hétfőn egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Andrzej Duda lengyel államfővel és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel is. Beszélt emellett Naftali Bennett izraeli kormányfővel is az orosz féllel való béketárgyalásokról, amivel szerinte kollégái „egész jól haladnak, de még meglátjuk”. Az orosz és az ukrán fél kedden találkozik újra egymással.

Zelenszkij a beszéd végén kitért egy gazdasági reformcsomagra is, amellyel azokat a területeket segítené ki az ukrán kormány, ami még nem vált a harcok színterévé. „Működnie kell a gazdaságnak, hogy az embereknek munkájuk legyen – ahol ezt a biztonsági helyzet lehetővé teszi, és ahol az emberek készen állnak erre” – mondta az elnök. Ennek jegyében adóreformot indítanak: többek között

  • önkéntes alapúvá teszik a kisvállakozások iparűzési adóját, egyszerűsítik a könyvelési rendszert,
  • és a „maximális dereguláció” érdekében ideiglenesen felfüggesztik a vállalkozások hatósági ellenőrzését – persze feltéve, ha az ukrán törvények keretein belül biztosítják a vállalkozásuk normális működését.

Végül az ukrán elnök elmondta, hogy a védelmi erők 234 katonájának adott kitüntetést hétfőn – közülük 59-en posztumusz kaptak érdemrendet szolgálataikért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!