Robbanás történhetett az elfoglalt atomerőműnél, újabb tévétornyot bombáztak le

Legfontosabb

2022. március 14. – 05:56

frissítve

Robbanás történhetett az elfoglalt atomerőműnél, újabb tévétornyot bombáztak le
Helyi lakosok Volnovahában, a donyecki régióban – Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukrán és az orosz fél hétfőn elkezdte a tárgyalások negyedik fordulóját, de pár óra után bejelentették, hogy technikai szünetet tartanak keddig.
  • Az amerikaiak attól tartanak, hogy Kína fegyverekkel támogatná az oroszokat. Kína szerint ez amerikai dezinformáció. A Kreml szerint nekik nincs szükségük kínai segítségre, egyedül is képesek bevenni az ukrán nagyvárosokat.
  • Orosz támadás után kigyulladt egy kilencemeletes ház Kijevben, legalább egy ember meghalt, sok a sérült. Hétfő délelőtt további robbanásokat hallottak Kijevben, az elsődleges hírek szerint a város légvédelmi rendszerei lőtték ki a Kijevet célzó rakétákat.
  • Újabb tévétornyot ért találat, ezúttal az északnyugati Rivne régióban, legalább kilencen meghaltak.
  • Donyecket is rakétatámadás érte, a szakadárok szerint legalább húszan meghaltak. Ukrajna tagadja, hogy ők támadták volna meg a várost.
  • Az éjszaka három légicsapás érte Csernyihivet, a város közelében megrongálódott egy földalatti gáztároló egység. A város nagy része fűtés nélkül maradt.
  • Több halálos áldozata lehet a Mikolajiv közelében történt bombázásoknak.
  • A korábbi sikertelen próbálkozások után hétfőn már 160 autónyi embernek sikerült kimenekülnie az ostrom alatt álló Mariupolból. A városban gyakran már csak tömegsírokba tudják temetni a bombázások civil áldozatait.
  • Riasztották a magyar Gripeneket egy Belgrádból Moszkvába tartó utasszállító repülőgéphez bombariadó miatt. A gépet a Gripenek visszakísérték a határhoz.

Lángolt egy kilencemeletes lakóház Kijevben, az ukrán fővárosban hétfő reggel egy orosz támadás következtében. Az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatója szerint két ember meghalt, három pedig megsebesült, amikor hétfő reggel egy gránát becsapódott a lakóházba.

„07:40-kor 2 ember holttestét találták meg egy kilencemeletes lakóépületben, 3 embert kórházba szállítottak, 9 embert a helyszínen elláttak” – áll a hivatal közleményében. A jelentés szerint további 15 embert mentettek ki a tűzből, és 63-at evakuáltak, a tüzet nem sokkal 8 óra előtt eloltották.

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat magyar idő szerint reggel fél hétkor azt írta, nem sokkal hajnali 5 óra után ütütt ki a tűz a főváros Obolonszkij kerületében. A mentők azonnal megkezdték a lakók evakuálását és a tűz oltását.

(Kyev Independent, Guardian, Nexta, Sky News)

A szénben és műtrágyában utazó, Oroszországban élő Andej Melnyicsenkó tűzszünetet és békekötést sürget, nemcsak azért mert elszállnak a műtrágya árak, hanem mert élelmiszerválság is fenyeget ezzel együtt. (Hogy miért emelkedik a műtrágya ára, arról ebben a cikkünkben írtunk.)

„Az ukrajnai események valóban tragikusak. Sürgősen békére van szükségünk” – közölte a Reuters hírügynökséggel Melnyicsenko, aki orosz, de Belaruszban született és ukrán anyja.

„Nemzeti hovatartozás szerint oroszként, származásom szerint belaruszként és vér szerinti ukránként nagy fájdalmat és hitetlenséget érzek, amikor testvéri népek harcának és halálának vagyok tanúja.”

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta Georgij Muradov, hogy az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímből Mariupolba vezető autóút. Igaz, az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Muradov szerint az útvonal segíthet a részben a szakadárok kezén lévő donyecki régió humanitárius ellátásában.

A dpa német hírügynökség mindemellett felidézte, hogy ukrán jelentések szerint orosz csapatok vasárnap elállták egy humanitárius konvoj útját az általuk ostromlott Mariupol kikötővárosában.

Megfigyelők abból indulnak ki, hogy az oroszok egyik célja szárazföldi folyosó megteremtése az Oroszországgal határos, kelet-ukrajnai, egyedül Moszkva által elismert donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok és a Krím félsziget között. (MTI)

Washington kínai nagykövete, Liu Peng-jü a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy sosem hallott arról, hogy Oroszország Kínától kért volna harceszközöket az ukrajnai invázióhoz.

A Financial Times írta meg korábban amerikai tisztségviselőkre hivatkozta, hogy az oroszok kínai segítséget kértek volna.

Az amerikai diplomácia nem zárja ki ennek a lehetőségét, és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt nyilatkozta, hogy következményei lesznek annak, ha Kína be akarna avatkozni katonai segítséggel a háborúba. Ebben az esetben Kínai is szankciókra és elszigetelésre számíthat.

Sullivan hétfőn Rómában találkozik, Jang Csie-cse külügyminiszterrel, ahol ezt a kérdést is megtárgyalják.

Sullivan vasárnap azt mondta a CNN-nek, hogy Washington úgy véli, Kína tisztában volt azzal, hogy Oroszország valamilyen akciót tervez Ukrajnában, de annak minden részletéről valószínűleg nem tudott.


A Facebook és a Twitter után egy újabb közösségi oldalt, az Instagramot tiltották le az oroszok, hétfő nulla órától már nem is eléhető, és ezzel még egy olyan csatornával kevesebb van, ahol a valósággal találkozhattak volna az orosz polgárok. Persze a betiltás indoklása nem erről szól.

Oroszország állami média- és kommunikációs szabályozó hatósága, a Roszkomnadzor azt állítja, hogy az Instagram oroszok elleni erőszakra biztat.

A Roszkomnadzor egy levélben részletesen kifejtette az indoklását a Guardiannek. Ebben azt írták, hogy népirtásnak felel meg az, ha bizonyos nemzetiségű vagy állampolgárságú személyek elleni erőszakra buzdítják az embereket.

A szabályozó hatóság azt írta, ezzel a lépésükkel biztosítják polgáraik mentális egészségét, és a gyerekeket is megvédik az online zaklatásoktól és sértésektől.

A Roszkomnadzor azt írta átmeneti időszakot jelöltek ki a felhasználók számára, hogy tájékoztassák barátaikat és követőiket, és átvigyék a fotó- és videóanyagaikat más közösségi oldalakra. Ezek közül az orosz VK-t és Odnoklassznyikit ajánlják.

Vasárnapi percről percre tudósításunkat az egész tegnapról itt pörgetheti vissza.

Részletes hírösszefoglaló cikkünket az éjszakai történésekről ide kattintva olvashatja.

  • Oroszország a Nyugat-Ukrajnában végrehajtott vasárnapi katonai támadásokkal elsősorban az ukrán hadsereg nyugatról érkező utánpótlását akarja elvágni – mondta a német ARD televízióban Wolfgang Richter katonai szakértő.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este egy újabb beszédben kérte kitartásra népét, bemutatott kórházban fekvő ukrán katonákat, a NATO-t pedig újra arra próbálta rávenni, hogy légtérzárlattal nehezítsék meg az orosz támadásokat.
  • A Vöröskereszt azonnali tűzszünetet sürget Mariupolban. Civilek és katonák holttestei fekszenek az utcán és a romok alatt, a súlyos betegeket nem tudják ellátni.
  • Szétlőttek egy középiskolát az oroszok Mikolajivtől nem messze, Zelenogában.
  • Ismét háborúellenes tüntetéseket tartottak Oroszországban, országszerte több mint 800 tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség.
  • Kína beszállásától, az oroszok támogatásától tartanak az amerikaiak, és belengették, hogy ha mégis segít az oroszoknak Kína, akkor szankciókra és elszigetelésre számíthat. Washington kínai nagykövete a Reutersnek azt mondta, sosem hallott arról, hogy Oroszország Kínától kért volna harceszközöket az ukrajnai invázióhoz.
  • Hétfő délelőtt, magyar idő szerint 9:30-kor kezdődnek az újabb orosz-ukrán tárgyalások, amelyek videóhívásban zajlanak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a delegáció feladata az, hogy elérjenek egy Putyinnal való találkozót.
  • A Facebook és a Twitter után egy újabb közösségi oldalt, az Instagramot tiltották le az oroszok, hétfő nulla órától már nem is eléhető.
  • A magyar hadsereg is készen áll. Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter katonákat látogatott, és közölte, hogy „a Magyar Honvédség katonái minden eshetőségre felkészültek és szükség esetén képesek azonnal reagálni annak érdekében, hogy Magyarországtól távol tartsák a fegyveres konfliktust.”
  • Vasárnap végleg bezártak Oroszországban a McDonald's éttermek – hasonlóan a Coca-Cola, Pepsi, és Starbucks márkákhoz.
  • A tej ára majdnem a duplája, a bezáró McDonald's-ok utolsó pitéit tízszeres áron adták el – kezdik megérezni az oroszok a szankciókat. A BBC riportja szerint élelmiszerhiány nincs, de jelentősen drágultak vagy elérhetetlenné váltak műszaki cikkek. Moszkva kávézói és éttermei egyelőre tele vannak, a metró működik, a belvárosi dugók nem tűntek el.
  • Ausztrália is szankcionálja az orosz oligarchákat. Az orosz védelmi minisztérium vállalta a felelősséget a támadásért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!